Ljubuški Dom zdravlja prvi u županiji po informatizaciji

Informatizacija ljubuškog Doma zdravlja, iako najavljena kao završena, morat će pričekati obnovu ostalih domova zdravlja u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Prema riječima Borisa Grizelja, ministra zdravstva ZHŽ-a, Dom zdravlja Ljubuški već je dobio nova računala i „čitače“ zdravstvenih iskaznica nalik bankovnim, ali informatizacija ovog doma neće početi dok se ne završi rekonstrukcija električnih instalacija u ostala tri doma zdravlja ove županije.

Rekonstrukcija domova zdravlja

Grizelj je kazao da je rekonstrukcija Doma zdravlja Grude u najvećem dijelu završena, ali da su ostali nezavršeni radovi u domovima zdravlja Posušje i Široki Brijeg. „Tek kad svi domovi zdravlja budu rekonstruirani, krenut će se s informatizacijom koja će uz domove zdravlja obuhvatiti i područne urede Zavoda za zdravstveno osiguranje te Ministarstvo zdravstva“, kazao je Grizelj, dodajući da dosad nijedna županija u Federaciji nije provela informatizaciju i zamjenu iskaznica, te da bi ZHŽ bio prvi koji bi to uradio. „Kad krene informatizacija, krenut će i zamjena zdravstvenih iskaznica na kojima će se moći pohraniti svi zdravstveni podaci o određenom pacijentu“, kazao je Grizelj, dodajući da će se na taj način uvesti i veća kontrola nad prometom lijekovima u županiji.

Lista esencijalnih lijekova na čekanju

Također je istaknuo da nove proširene esencijalne liste lijekova neće uskoro biti odobrene. „Sporni su pojedini lijekovi s te liste za koje su farmaceutske kompanije ustvrdile kako ih neće imati dovoljno u zalihama ili se neki lijekovi više neće proizvoditi. Lista će i dalje sadržavati 182 lijeka kako je i najavljeno, ali umjesto nekih prihvaćenih moramo staviti zamjenske“, istaknuo je Grizelj i dodao kako svi lijekovi s liste ipak neće biti potpuno besplatni, nego će u određenom postotku pacijent participirati u njegovoj kupovini.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari