Gdje završava zaplijenjena droga?

ljubuski.info

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno plijene različite vrste droga na graničnim prijelazima, aerodromima, u istragama... Pronađena i oduzeta droga se povremeno uništava.

Proteklih godina u policijskim akcijama na teritoriji Bosne i Hercegovine zaplijenjene su stotine kilograma narkotika.
Sve te veće zapljene pokazale su kako marihuana u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije, a heroin iz Bugarske.

Način čuvanja i uništavanja svih tih oduzetih narkotika u policijskim akcijama, precizno je definiran Pravilnikom na razini države.
Zakon o kaznenom postupku BiH, Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe droga BiH, te Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti droga i prekursora, uređuju pitanje postupka s oduzetim drogama, biljkama i prekursorima. Privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija pohranjuju se u Sudu ili Sud na drugi način osigurava njihovo čuvanje, pojasnio je glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović.

Pravilnikom je predviđeno kako će Sud odrediti pohranjivanje o čuvanje oduzetih narkotika u prostorijama Kriminalističko tehničkog centra MUP-a RS, forenzičkih regionalnih laboratorija CJB MUP-a RS, nadležnog organa u Brčko Distriktu BiH i Centra za forenziku i podršku Federalne uprave policije, te forenzičkih laboratorija za droge županijskih MUP-ova. Nakon toga, Tužiteljstvo preuzima provođenje vještačenja u cilju vođenja istrage i daljnjeg podizanja optužnice.
Također, nadležni Sud u slučaju potrebe, pohranjivanje i čuvanje oduzete droge i drugih kontroliranih supstanci, može osigurati i na drugi način dodao je Miladinović.

Uništavanje narkotika vrši se temeljem naloga nadležnog Suda, pred Povjerenstvom za uništavanje oduzetih opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se mogu dobiti droge i prekursori. Povjerenstvo se sastoji od pet članova koje, u skladu sa Zakonom, imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Policijska agencija na mjestu uništavanja droga provodi mjere sigurnosti. Nazočnost medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Rekordne zapljene

Jednu od većih zapljena narkotika u 2018. godini izveli su pripadnici SIPA-e u akciji "24", kada su bila uhićena petorica državljana Crne Gore i zaplijenjeno rekordnih 900 kilograma skanka. Droga je bila otkrivena u tegljaču u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu. Cijena zaplijenjenog skanka na bh. narkotržištu dostiže cijenu od više od dva milijuna KM, dok je njena cijena na tržištu u zemljama Europske unije višestruko veća.

U srpnju 2018. godine u Neumu u akciji "Petrol line" otkriveno je 665 kilograma skanka. Drogu je u 89 vreća prevozila cisterna. Za volanom je bio Mario Vuletić. Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Zapadne Europe.

U Pelagićevu je u listopadu 2017. godine zaplijenjeno 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram već bio spreman za prodaju.

klix.ba

Glas naroda

Zplijenjena droga znase di odlazi ponova sverc samo se suti nebi se namova auta vozala

To je najbolje zapalit i onda da svi pušimo i grijemo se u ova ladna vrimena.

Marihuana nije droga

Znase di zavrsi droga u posusju nistase neunistava. U disku se prodaje policija to gleda ali nista nesmi poduzet

Po posuškim kafićma(diskotekama)a potrošači su i naši iz Gruda i oni iz dalmacije pogotovu posa cvjeta kada dođu tzv.švabe.I NIŠTA SE NE UNIŠTAVA.

Preko mijaca makedamom u cijevima

Je ona iz crne gore

Zete nedaj Se, ti si glavni baja gore

Bravar isa u cg lakse je sam donit neg rutom, pa mijaca

to je samo trava,nema tu droge

Ja se slazem u Posusju u disku gore nema racije.i ne snimaju ljude vec deset godina ni jedna racija bilo je i drugi diskova pa je bila racija svako dva tri miseca a gore pitaj konabara za sankom svaki ce vam prodat drogu

Oki doki, pa koji sehljak moraš biti da ikako udjes u takove institucije....

A to je javna tajna od samog pocetka u posusju. Nije slucajno gore otvoren taj nocni klub jer je sve smisljeno i organizirano iz zna sa kuhinje. To je jos samo jedan izvor financiranja zlocinacke organizacije pod kapom udbasa colaka i covica. Koliko je do sada mladosti poginulo i upropasteno zbog njih od falsnog alkohola i droge.

u svim klubuvima u hercegovini zaštitari dilaju

PA Taj Je cuvao koze, odakle njega u tim vodama, u skoli bio najgluplji, Nije ni cudo

Zet je glavni baja, on drzi granicu, zumreta dirigira

Gdje završava zaplijenjena droga?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari