Čak 250.000 mladih u BiH živi s roditeljima

ljubuski.info

Odlazak cijelih obitelji, radno sposobnog stanovništva, ali i mladih iz BiH, goruća je tema posljednjih godina. Isto tako, situacija s onima koji ostaju u državi jednako je alarmantna.

Naime, podaci istraživanja koje su proveli studenti Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i Fondacija "Friedrich Ebert u BiH", pokazuju kako sve više mladih u BiH živi s roditeljima, teško se osamostaljuju i pronalaze prvi posao, a većina misli kako ne može ništa promijeniti u državi. Porazno zvuči podatak da gotovo 40.000 djevojaka i mladića od 30 do 40 godina živi pod istim krovom s roditeljima.

Od punoljetstva do 30. godine s roditeljima još živi 202.786 mladih! Podaci pokazuju i kako je čak 15.000 starijih od 40 godina dijeli krov s roditeljima. Zanimljiv podatak je da 11,9 posto mladih u domaćinstvu živi s roditeljima svojih roditelja.

Tako se prostom računicom dolazi do podatka da čak 250.000 mladih živi s roditeljima.

U Sarajevskoj županiji čak 72 posto mladih živi u stanu ili kući koji su u vlasništvu njihovih roditelja (oko 6.500 mladih), a samo 13 posto ih je uspjelo stambeno se osamostaliti. U Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji više od 5.000 mladih živi s roditeljima, a u Hercegovačko-neretvanskoj 4.819.

Lejla H. ima 31 godinu i s roditeljima živi u Sarajevu. Iako je zaposlena, kaže kako se još ne usuđuje osamostaliti.
Sama, sa svojom plaćom, ne mogu podići krediti za stan. I da imam uvjete, ne znam bi li se usudila zadužiti toliki novac jer nemam jamstvo da ću i sutra imati posao. Živim s roditeljima i bratom. Ponekad me frustrira činjenica da ne mogu prijatelje pozvati kući na večeru ili film, jer je stan malen - kaže Lejla H.

Ističe kako je većina njezinih prijatelja u sličnoj situaciji.
Oni koji su udani ili oženjeni i koji su kupili stan jedva sklapaju kraj s krajem. Rijetko kad sebi mogu priuštiti i pristojan godišnji odmor - dodaje ona.

Avaz

Glas naroda

Nevezano za financijske mogućnosti ili nemogućnosti,osobno smatram da je život u proširenoj zajednici bogatiji i kvalitetniji za sve članove ali pod uslovima da je spontan a ne na silu.Svi se mi moramo učiti toleranciji a ne biti sebični.Zapadna kultura osamostaljivanja je dovela do toga da im je ogroman procent samaca o kojima nema ko brinut ili koje ništa ne zanima osim njih samih.

Nažalost največa zabluda je da se može u proširenoj zajednici živjet bez određeni pravila i reda,što se u neko doba zbog ( neodgovornosti,lijenosti) "neki" pretvara u bezobrazluj i onda nastaje nered koji se manifestira kroz razna raspoloženja koja dovode do izljeva bijesa,frustracija koji nerjetko i tragično završavaju!
Naravno da se može kad se drugog poštiva !
Samo lažna SLOBODA- e su problem u zap.kulturam ili ne kulturam!

Ja sam odrasla u obitelji gdje su zivjeli baba i dedo roditelji i mi djeca. Imala sam prekrasno djetinjstvo i za djecu je puno bolje da odrastaju uz babu i dedu. Naravno uz uvjet da se svi medusobno postuju a kompromisa uvjek treba biti. Gledajuci danasnji zivot obitelji i ondasnji mislim da smo prije svi skupa bili sretniji. Bila je tu ponekim manjih i svada sto je normalno ali je bilo i puno puno vise smijeha i veselja

Treba imati intimu ali naša djeca moraju biti u djetinjstvu s babama i dedama onda bi ih bilo manje u staračkim domovima

Čak 250.000 mladih u BiH živi s roditeljima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari