U federalnom Ministarstvu branitelja 245 uposlenih

ljubuski.info

U Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata zaposleno je čak 245 osoba.

Na godišnjoj razini za plaće, naknade i doprinose uposlenika ovog ministarstva iz federalnog proračuna bude isplaćeno oko 7,7 milijuna maraka. Ovi podaci potvrđeni su u odgovoru Salke Bukvarevića, resornog federalnog ministra na pitanje državnog zastupnika Saše Magazinovića (SDP).

Primjer ovog ministarstva samo je jedan od brojnih koji dokazuju kako će birokratski aparat u BiH još zadugo biti najglomazniji u Europi, ako ne i u čitavom svijetu. Naime, poznato je da se iz državnog proračuna godišnje više od 960 milijuna izdvaja za financiranje 75 institucija na razini BiH u kojima je oko 23.000 uposlenih na čije samo plaće i naknade godišnje iz proračuna bude isplaćeno više od 500 milijuna maraka.

Uskoro bi trebalo biti poznato koliko je bilo ukupno zaposlenih na kraju prošle godine u svim institucijama, agencijama, javnim poduzećima, te direkcijama koje se financiraju iz federalnog proračuna, ali i kakav je njihov nacionalni sastav, te koliko su para potrošili.

Naime, Magazinović je sva ta pitanja uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, a, kako je ovaj zastupnik kazao, odgovor pristigao iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata samo je jedan od brojnih koje tek očekuje.
Važno je kada pristignu svi odgovori da vidimo gdje imamo viška ljudi i koje su to institucije gdje se oni bukvalno "sudaraju" i nitko ne zna što rade i zbog čega u nekim institucijama s druge strane nedostaje ljudstva kao što na državnom nivou imamo primjer Granične policije BiH, gdje fali ljudstva, ali se ništa ne poduzima, ističe Magazinović.

Nacionalni ključ

On ističe i kako do sada pristigli odgovori na pitanja o nacionalnom sastavu zaposlenih pokazuju istu praksu na čitavom području BiH.
Siguran sam, a i to prvi odgovori i pokazuju, da će se dokazati da one osobe koje dolaze iz, matematički govoreći, manjih etničkih grupa za određeno područje su jednako diskriminirani u svim dijelovima BiH. To pokazuje da oni koji čine većinu u određenom području, bez obzira koliko im smetalo što su pripadnici njihovog naroda u nekom drugom području obespravljeni, ni oni ne pokazuju senzibilitet prema onima koji su u manjem broju. Vjerujem da će se na koncu kada dobijem sve odgovore pokazati i to da je ogroman broj pozicija u našem birokratskom aparatu koje se raspoređuju po nacionalnom ključu iako zakon apsolutno za te pozicije to ne predviđa, kaže on, dodajući da je svakako važan i podatak o izdacima za administraciju.

Inače, u odgovoru Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata navodi se kako je od 245 zaposlenih njih 60 iz reda hrvatskog naroda, 185 osoba iz reda bošnjačkog naroda, te da je jedan uposlenik iz reda Ostalih. No, kako je navedeno u tom dokumentu zapošljavanja u ovo najbrojnije ministarstvo u FBiH bit će još.

Iz razloga odlaska zaposlenika u mirovinu, odlaska uposlenika na radno mjesto u drugim institucijama, ima potrebe za povećanjem odnosno popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta. Ovo ministarstvo popunu radnih mjesta ne vrši po nacionalnom ključu, navedeno je u odgovoru.

faktor.ba

Glas naroda

Jesu li sve [ * neprimjereno * ]e ??? Ima li ijedan katolik???? Kakav je omjer nacionalnosti zna.li iko???? Zna li dobročinitelj i bori li se on išta za rvate????

Sjedište ministarstva i terenski uredi, bivši Uredi za obranu koje je tvoje ministarstvo nasliiedilo od Ministarstva obrane, su dva različita pojma. Bez terenskih ureda u sjedištu ministarstva ima više od 95% muslimana. To su činjenice. Hrvati koje spominješ, njih 60, su po bivšim Uredima obrane u cijeloj federaciji. Takvih je 54 od 60 koje spominješ. Toliko.

U federalnom Ministarstvu branitelja 245 uposlenih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari