I ljubuški bilizi uključeni u web platformu o stećcima

ljubuski.info

Istraživačka web platforma nekropola.ba koja predstavlja projekat očuvanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine predstavljena je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Projekt je inicirao profesor Edin Bujak sa Katedre za arheologiju, a realizirala ga je softverska kompanija "Klika" iz Sarajeva u saradnji sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Edin Bujak istaknuo je kako je riječ o značajnom projektu istraživačke platforme namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici koja se bavi proučavanjem i očuvanjem stećaka, vrijednog srednjovjekovnog blaga Bosne i Hercegovine.
Ovakvi projekti pomažu da se prošire znanja i očuva naša baština. Želimo na vizualan, dopadljiv način prezentirati stećke putem web stranice, kazao je Bujak.

On je kazao kako će platforma također ukazivati i na ugroženost stećaka kao naslijeđa koje ubrzano nestaje i nerijetko završava u temeljima zgrada, puteva...

Platforma nekropola.ba će, smatra Bujak, dokumentirati trenutno stanje i sačuvati ga dok ne dođe neko novo vrijeme i ne krenemo svi zajedno da štitimo naslijeđe.

Prisjećajući se da je svojevremeno profesor Dubravko Lovrenović ukazivao na potrebu za formiranjem Instituta za stećke, Bujak je rekao da ideja nije nikad zaživjela.
Ovo je i jedan način da se odužimo profesoru kroz pravljenje baze podataka o stećcima, kazao je Bujak.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari