Za pet godina 21 tisuća studenata manje

ljubuski.info

Na danas održanoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, između ostalog, navedeno je da je prošle godine u BiH bilo više djece u predškolskim ustanovama, a manje učenika i studenata.

Vijeća ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva civilnih poslova o statističkim pokazateljima u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

U 2018/2019. godini u 359 predškolskih ustanova (202 javne i 157 privatnih) upisano je 28.511 djece, među kojima je njih 500 s posebnim potrebama. U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj predškolskih ustanova je veći za 8,1 posto, a broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 10,1 posto. Zbog popunjenosti kapaciteta, u 2018/19. godini 3.531 dijete nije primljeno u predškolske ustanove.

Osiguranje pristupa i povećanje obuhvata predškolskim odgojem i obrazovanjem ostaju najznačajniji prioriteti u ovoj oblasti.

U školskoj 2018/19. godini u 1.803 osnovne škole upisano je 280.018 učenika. U istoj školskoj godini u 311 srednjih škola upisano je 117.475 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 6.673 učenika ili 5,4 posto. Najveći broj učenika opredjeljivao se za tehničke škole.

U akademskoj 2018/19. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar upisano je 87.696 studenata, što je manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu za oko šest tisuća studenata. Među studentima bila su 11.744 apsolventa.

U istom razdoblju na poslijediplomske, magistarske, master i specijalističke studije upisana su 12.083 studenta, dok je na doktorske studije upisan 981 student. U petogodišnjem razdoblju došlo je do smanjenja broja studenata za više od 21 tisuću.

AA

Glas naroda

I to u državi gdje se fakultet završi bez učenja

Hehehe, dobro li ga pristavi...

a sveučilište 30% više novca dobiva , tko je tu lud tomiću i dobročinitelju

Ja sam učio na kolodvoru u Ljubuškom

Narod bjezi od fasista i lopova od politicara korumpiranih sudija i od pljackanja privrednika Slavisa Krunic nije platijo reket ali je platijo glavom od ovoga narod bjezi a i titine fabrike preselile u njemacku [ * neprimjereno * ] misle da znaju vladati sa kupljenijem diplomama

Pa sta ako je manje studenata. Ljudi shvatili da se i bez diplome moze postat uhljeb ako imas koga da te ubaci. Nista cudno, treba dizati razinu srednjoskolskih zanata i ucit ljude da rade, a ne svi zanati smijurija , praksu daju na kapaljku.

Sto nas prosvitli svitli beze Saricu Lucicev pijune

Za pet godina 21 tisuća studenata manje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari