Predstava "Dide pobiše nam fratre" oduševila Širokobriježane

ljubuski.info

Ovu nedjelju, 2. veljače u Širokom Brijegu započeli su "X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca" u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Posjetitelji u prepunom širokobriješkom kinu Borak oduševljeno su gledali dramu "Dide pobiše nam fratre" u izvedbi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg. Radnja predstave, rađene po tekstu autorice, profesorice Mirele Lovrić, smještena je u 1945. godinu kada je na Širokom Brijegu i okolici počinjen zločin nad fratrima i katoličkim pukom,

Povijest nek se ne ponovi, ali nek se o njoj priča. Pročišćavanjem prošlosti olakšavamo naše sada. Teško breme je iznio naš narod. Prebrodili smo i prebrodit ćemo, napisali su na svojoj službenoj stranici iz Franjevačkog samostana i župe Širokom Brijegu.

Posjetiteljima se obratio fra Dane Karačić, voditelj Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg

Podsjećamo, početkom veljače pred završetak II. Svjetskog rata u Širokom Brijegu i drugim hercegovačkim mjestima dogodio se žestok napad partizanskih postrojbi. U njihovom napadu stradao je velik broj nevinih civila, a posebno bolna rana za hercegovački narod ostavljena je kroz brutalne likvidacije 66 franjevaca.

Predstavi je prethodio mimohod do ratnog skloništa na Širokom Brijegu organiziran iz više širokobrijeških sela.

Zbog velikog broja zainteresiranih koji su htjeli doći pogledati ovu dramu, a nisu uspjeli ući u dvoranu jer je doslovno bila puna, predstava će se ponovno odigrati u utorak 4. veljače s početkom u 19:30 sati u ovoj dvorani.

jabuka.tv

Glas naroda

a da sada napišemo predstavu pratri rastraše nam narod!

je li dane karačić predavao vjeronauk tihomiru bradvici

ajd ne bulazni taj je jedino hodao oko crkve noću

Franjevci su u drugom svjetskom ratu na ovim područjima surađivali sa ustaškim fašističkim režimom, fašističkim hitlerovim okupatorskom režimom i fašističkim musolinijevim okupatorskom režimom. Sva stradanja naroda i fratara u Hercegovini su posljedica suradnje sa vragom. Trebamo se upitati, kako je to danas? Udvaraju li se “dobročinitelju”? Koje su moguće posljedice?

Evo vidiš tvoji su u bivšem režimu odavali ljude koji su iole kritično pokušali misliti o sistemu a ti sada radiš za sistem koji hoće Hrvatima da uzme konstitutivnost i ostala prava,a meni nebu nikad palo na pamet da te streljam zbog toga.Ali svak ima svoje principe.

Jeli Čović doveo Josipovića i tatu mu na predstavu ?Jadni narode nevjerujete u Boga nego se prodajete za mrvu plaćice,sramite se,tko je pobio fratre u ŠB ?

Predstava "Dide pobiše nam fratre" oduševila Širokobriježane
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari