Počinju X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

ljubuski.info

Deseti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, koji se organiziraju u spomen na 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo vjernika koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću, započet će ovoga vikenda u Širokom Brijegu, u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Program manifestacije započinje u nedjelju, 2. veljače, molitvom kraj ratnog skloništa i svetom misom u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, nakon koje će u kinu Borak širokobriješki FSR i Frama izvesti predstavu Mirele Lovrić "Dide, pobiše nam fratre!".

U sklopu manifestacije bit će dodijeljene nagrade onima koji su sudjelovali na IX. nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci.

Na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Slijedi molitva pred grobom gdje su pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca te misa zadušnica koju će predvoditi dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

I ove godine 7. veljače bit će obilježen i "Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk" te "Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja", najavili su organizatori.

Glas naroda

Pokoj duši svim nevino pobijenim fratrima i svim nevinim žrtvama ratova. Danas je dan kad se sjeća žrtava Auschwitz Birkenau KZ gdje su fašisti ubili preko jedan milijun Židova, civila, žena i djece. Treba se postaviti pitanje, mi Hrvati posebno, za koga smo se mi borili, na čijoj je strani bila crkva tada? Da li je potrebno da se crkva mješa u svjetovnu politiku? Sa kime crkva danas surađuje i naslikava se? Očit je fašizam i danas gdje samo članovi jedne klike vladaju, drugi i drugačiji nemaju šansu za život pa su osuđeni na izbjeglištvo.

U prošlosti nismo sudjelovali pa tako ne možemo ni odgovarati za istu.Isus reče:Istina će vas osloboditi.Osobno mislim da svijetu nedostaje samo istine a samim tim i oslobođenja.Koliko je god problem što su fašisti radili u prošlosti isto tako je problem frizura je istine od strane tkz.antifašist a pa se danas više ne zna šta je stvarno bilo a šta se izmislilo.U svakom slučaju zlo raditi a dobru se nadat,ne ide.

Nekad su svećenici bili uz narod danas na žalost uz lophove.

Ili u kratkim crtama,na pogrešnoj strani,skoro pa uvijek.Pastiri ne crkva.

Samo lovu gledaju spremaju koverte za blagosov koda se žene

A koliko ih je samo radilo za udbu.

samo da propalim firmašima ne daju pare dobri su

Pa sami su primili i ugostili josipovića čiji je otac pobio fratre u širokom a ćiriličar koji je kamenovao autobuse hadezea je postao njihov dobročinitelj eto ko je izgubio kompas...eto takvi još narodu drže pridike sa oltarama ma bjaži

Počinju X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari