Biskup Tomo Vukšić imenovan koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije

ljubuski.info

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Tomu Vukšića, premjestivši ga sa službe vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini, objavio je danas Tiskovni ured Svete Stolice.

Služba koadjutora znači da će biskup Vukšić u budućnosti naslijediti kardinala Vinka Puljića na čelu Vrhbosanske nadbiskupije.

Tomo Vukšić (Studenci, kraj Ljubuškog, 9. siječnja 1954.), vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Prvim vojnim ordinarijem u Bosni i Hercegovini imenovao ga je papa Benedikt XVI. 1. veljače 2011. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u Mostaru. Glavni zareditelj bio je kardinal Vinko Puljić, a suzareditelji msgr. Ratko Perić i msgr. Franjo Komarica.

Budući da je prvi vojni ordinarij u povijesti BiH, te da Vojni ordinarijat BiH još uvijek nema vlastitu rezidenciju, Vukšić od imenovanja privremeno boravi u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, gdje je stanovao i kao profesor na KBF-u.

U ime BK BiH biskup Vukšić sudjelovao je na redovitoj Biskupskoj sinodi pod nazivom Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu koja se održala u od 4. do 25. listopada 2015. u Vatikanu.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari