Uskoro kreće novi stampedo radne snage na Njemačku

ljubuski.info

Tisuće radnika s područja Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. ožujka, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi zakoni za kvalificiranu radnu snagu.
Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalificirane stručnjake iz država van Europske unije doći u najjače gospodarstvo Europe radi zapošljavanja.

Mnogima od njih će trebati pomoć osoba kao što je Šejla Vojić, koja je savjetnica za mobilne zaposlene u projektu Faire Mobilitat "Pravedna mobilnost- socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika" Saveza njemačkih sindikata (DGB) u Stuttgartu.

Savjetovališta se nalaze širom Njemačke, gdje se pružaju besplatni savjeti iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Njemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Europe.

Također je novina da kandidati s kvalificiranim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Njemačkoj utvrđen minimalno razdoblje trajanja od dvije godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko posjeduju odgovarajuće znanje njemačkog jezika i osigurano uzdržavanje, mogu doći u Njemačku na šest mjeseci u svrhu traženja posla.

Koji su trenutno poslovi najviše deficitarni u Njemačkoj?

Broj otvorenih radnih pozicija u Njemačkoj se kreće oko 1,4 milijuna. Traže se najviše radnici u području zdravstva i njege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u zrakoplovstvu, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima, ali i u obrtništvu. Po novom zakonu, IT-stručnjaci mogu, pod određenim uvjetima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Njemačku.

Šta će se tražiti od potencijalnih radnika (razina obrazovanja, jezika...)?

Važno je prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podnijeti zahtjev za vizu. Prije nego što se podnese zahtjev za vizu, zainteresirani kandidati trebaju imati službeno rješenje o priznavanju svoje struke. To je moguće učiniti i prije nego što novi zakon stupi na snagu. Čim dobiju rješenje o priznavanju stručne spreme, s odgovarajućim znanjem njemačkog jezika te osiguranim financijskim sredstvima za uzdržavanje, zainteresirani mogu podnijeti zahtjev za vizu kako bi došli u Njemačku i prihvatili neku ponudu za radno mjesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji (na maksimalno šest mjeseci). Ukoliko njemačke institucije samo djelimično priznaju stručnu kvalifikaciju, zainteresirani kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Njemačkoj. Pod određenim uvjetima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti.

Maturanti koji su mlađi od 25 godina i sa završenom srednjom školom mogu doći u Njemačku na najviše šest mjeseci kako bi se mogli natjecati za mjesto za obavljanje stručnog obrazovanja, ako im njihova svjedodžba srednje škole omogućava upis na studij, ako imaju dokaz o dobrom poznavanju njemačkog jezika (nivo B2) i ako imaju financijska sredstva za uzdržavanje. Nešto drugačiji propisi će važiti za stručnu radnu snagu koja je starija od 45 godina. Ukoliko oni žele doći u Njemačku radi zaposlenja, bit će im potrebno predočiti ugovor o radu s određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

Jezičke vještine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mjestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalificiranog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti riječ o jezičnom nivou B1 u svrhu traženja posla u Njemačkoj nakon postupka priznavanja diplome.

AJB

Glas naroda

realni rast Bdp po stanovniku u postocima za Hrvacku i zemlje u okruženju u vremenu od pada Berlinskog zida do danas
hrvacka 6,45%
Poljska 124.65%
Češka 57,35%
Slovačka 108,38%
Mađarska 38,59%
Slovenija 48,38%
Rumunska 53,73%
Bugarska 57,72%
iz ove tablice koja je uzeta sa Indexs portala se vidi uspjeh Hrvackog gospodarstva i zašto narod iseljava-ovo su uglavnom rezultati HDZ vlasti a i sdp u hrvackoj kojima se hvale posle rata

Kako bi ti htio rec da je u Poljskoj 20ak puta bolje nego u Hrvatskoj a u ovim ostalim zemljama 10_15puta.Je al u neku stvar.To pise anti hrvacki Index iz Hrvacke.Cijela istocna evropa ukljucujuci i Rusiju je na putu za zapad.Isto tako cijela Turska i kao sto vidis sve islamske zemlje.Zakljucak je da ljudi bize iz zemalja gdje je vladao vas komunizam a ovi drugi su isto iz zemalja gdje su ideologije slicne komunizmu.(Na papiru svi isti a u stvarnosti neki su malo drugaciji)

Iseljavanje je pocelo 20 godina poslije pada socijalizma i pocetka kapitalizma. I tebi je to dokaz da je komunizam uzrok? Nije ni cudo da HDZ vlada ljudima takve pameti. Prođi nekad nekom zapadnom zemljom, pa ces vidjeti kako su svi tamo isti.

Ćao bela...

01.07 ove godine se otvara tržište rada Austrije za radnu snagu iz hrvacke
niti ćuko neće ostat u sjevernoj hrvackoj sve se sprema za austriju-ostat će samo uhljebi

Bit će ovo opet zemlja Turska! Reče jednom netko. Ali ja mislim da isto neće.Zašto? Zato što svako drugi stanovnik Hercegovine naoružan do zuba i što je jako bitno među tom ogromnom vojskom koja broji 196 000 vojnika ima mnogo i žena . Ovo su službeni podatci dostupni svakome.Vrhovni zapovijednik ili vođa je najmudriji i najškolovanija osoba koja je u stanju podići moral tako da je sva ta vojska spremna dati život za svoga vođu.Ne može nam nitko ništa!

Haha kad uhljebi polete na branik domovine

Iz BiH masovno će otići sada i Bošnjaci i Srbi.
Hrvata ionako nema.

bolje bi bilo ni da se Tito sa partizanim nije porio protiv švaba da smo tada okupirani nego što smo sad u tu istu njemačku iseljeni
posle HDZa zemlja valja samo za nuklearne probe ili manevre nizašto više-šta bi ovde turci radili na pustoj zemlji bez ljudi-ništa

Pa ti još nisi skonta šta su tito i njegovi drumski razbojnici uradili hrvatskom narodu

Oslobodili od okupatora, skolali, izgradili zdravstveni sustav i industriju.

HDZ puno hvala spremište nas za dojćland.

Smijeli itko pokrenuti izgradnju zida od cigla za svakog iseljenog Ljubušaka od rata pa ma ovamo.

Samo neka netko pokrene pa ne boje se Ljubušaci ovih j.zavaca

Sve je ovo u praksi malo drugačije, jest da se ova zanimanja traže ali trebate mati dobru praksu, jer vas neće niko učiti i dobro poznavanje jezika Ne mislim da ih ima previše da ispunjavaju ove uvjete.
A šest mjeseci da dođete i tražite posao a od čega ćete živjeti, jer potpišete da nećete biti na teret države

imocki ima svoj zid plača svaka cigla jedan odseljeni i ljubuški može podić takav zid biće veći od općine uskoro taj zid

Dobra ideja to sa ciglan u Ljubuškom.Triba bi neko dotrat dva-tri šlepera cigle.

10 šlepera cigle

A sad adio i sretan vam put i ponesite svoje lopate,motike da mozete odmah punom parom raditi pa se vidimo na ljeto

Koja mržnja je u tebi *** nas 90 posto ovamo gore radi takve poslove da se ne umorimo 5 minuta dnevno država organizirana do perfekcije to mozgovi ne mogu shvatiti

Ma ja eto lezite a svabo placa ajde lec tribas ustati ujutro u 5 sati naspavaj se.

Eto nas dolita sa ojerin i e klasom.

Samo dodjite i ponesite sto vise kako kazes ojera a mi cemo vam ih lipo i lagano bez muke prelit u nase džepove

To pero lafe,sve im na lizing ,dođu liti dvi nedilje kosmo ti ko mi ha ha ha

Narani ti kokoši gučiće kravu i ovce moreš kupit u Ševe diplomu ali ostaćeš s.ljak jer ne moreš drukčije preživit

Za e klasu ne sumnjam,a ojerim o tom po tom

Ja ostavin na Hvaru svake godine oko dvi ipo iljede Pjera za 14 dana.

Jel to u Albaniji he he he,a jesi paresa

Ti si neki lokalni njemacki mocnik kad trosis tolike iljede ojera svake godine

Svima koji su otišli želim puno zdravlja sreće i uspjeha

Uskoro kreće novi stampedo radne snage na Njemačku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari