Dogovorena reorganizacija Vatrogasnog saveza FBiH

ljubuski.info

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika profesionalnih vatrogasnih jednica iz Federacije BiH kako bi se zaustavilo donošenje uredbi i izmjena zakona o požara kojima se degradiraju vatrogasci, te kako bi svi vatrogasci u FBiH imali iste uvjete i isti radnopravni status.

Sastanak, koji je održan 17. siječnja u prostorijama KUZC PVJ stanice Centar Sarajevo, inicirali su predsjednik Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Čukle i predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja, a s ciljem unapređenja vatrogastva u FBiH.

Također na sastanku se razgovaralo o nepravalnostima izmjena Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, kao i podzakonskim propisima koji nisu usklađeni sa radom i potrebama profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jednica FBiH.

Na sastanku su se svi sudionici složili kako je Uredba o odorama i nazivima funkcija i funkcionalnim oznakama u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama, ovlaštenja starješina tih jedinica, zaštitnoj i radnoj odjeći i opremi vatrpogasaca, a koju je izradila FUZC FBiH neprihvatiljiva, te je treba povući iz dalje procedure i pristupiti izradi nove uredbe u kojoj bi sudjelovali predstavnici profesionalnih vatrogasnih jedinica FBiH.

Dogovoreno je pristupiti stvaranju Udruge profesionalnih vatrogasaca FBiH kao i reorganizaciji Vatrogasnog saveza FBiH, a sve s ciljem kako bi se unaprijedilo vatrogastvo u FBiH i skrenula pažnja FUCZ prilkom donošenja zakonskih i podzakonskih akata iz ove oblasti.

Sastanku su nazočili Armin Hrelja predsjednik SO PVB KS, Adnan Čukle predsjednik Vatrogasnog saveza ZDK, Vranac Sulejman predsjednik Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo, Marinko Petrić Predsjednik Vatrogasnog saveza HNK, Bajro Imširović Predsjednik Vatrogasnog saveza Tuzlanskog kantona, Mehmed Ibrić starješina PVJ Srebrenik, Mujanović Ekrem starješina PVJ Živinice, Ibrahimagić Elvedin sindikat PVJ Zenica, Nedim Makan PVJ Konjic, Haliim Kulović PVJ Kakanj, Elvir Demić PVJ Mostar i Adil Vrabac PVJ Sarajevo.

Sljedeći sastanak, na kojem će biti održana osnivačka skupština Udruge profesionalnih vatrogasaca FBiH, planiran je za veljaču ove godine.

Glas naroda

a dije zapadno hercegovačka zupanija i njezini zapovjednici svi su profesionalne brigade ili im nisu nasi hdz ovci dali ići na sastanak sramota

Dogovorena reorganizacija Vatrogasnog saveza FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari