Izložba Vlahe Bukovca u Čapljini, umjetnički je vrhunac

ljubuski.info

Pred izložbom "Vlaho Bukovac Antologijska djela iz zbirke Modere galerije", u Zagrebu, koja je postavljena u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava u Čapljini, padaju svi tabui, a ostaje zaključak - lijepo je zaista lijepo!

Autorica postava Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, posebice je istakla značenje čapljinske izložbe u bosanskohercegovačkim okvirima.
Značaj i razmjeri ove izložbe čine me neizmjerno ponosnom i sretnom. Ponosnom, jer izložbom antologijskih djela Vlaha Bukovca i pratećim katalogom, moja domicilna ustanova i Založba kralja Tomislava, po prvi puta publici u Bosni i Hercegovini doista zamašno i seriozno predstavljaju opus velikana Hrvatske likovne moderne. Sretnom, stoga što se ovoga puta publici obraćamo s djelima genijalnog slikara kao najvrjednijom potvrdom povijesne uloge naših ustanova u promicanju izvrsnosti iz nacionalnog trezora hrvatske umjetničke baštine. Bukovčev život i djelo s ovom izložbom, tomu neosporno svjedoče.

Sudionici u programu otvaranja i posjetitelji kroz dvadesetak dana od otvaranja izložbe, ističu njezino značenje. Trpimir Grgić, akademski slikar iz Čapljine, kaže:
Zaista hvala Založbi što je uspjela dovesti ovako veliku izložbu ovako velikog umjetnika u naš grad. Moram reći da sam je većinu ovih djela vidio, ali uvijek iznova se može gledati, vidjeti i nešto naučiti. Mogu reći da se izložba razlikuje od prostora do prostora, malo drukčije izgleda u ovom prostoru nego u Zagrebu u Modernoj galeriji, ali uvijek izgleda fenomenalno! Vlaho je stari majstor, jedan od naših najvećih, najboljih, najznačajnijih umjetnika, kazao je Grgić

Ivan Herceg, slikar iz Ljubuškog nakon razgledanja djela, primijetio je:
Vrhunski su dojmovi, ovo je vrh slikarstva, nijedan hrvatski slikar nije mogao ono što je radio Vlaho Bukovac Stvarno sam impresioniran izložbom, ovo je za Čapljinu veliki likovni i kulturni događaj. Slike djeluju svježe, kao da su naslikane jučer, a ne prije više od stotinu godina. Baš je to specifičnost stila Vlahe Bukovca. Vidi se da je s lakoćom radio, vrhunski, zaista vrhunski umjetnik.

Ovo je jedan divan događaj da u naš grad dođe jedno ovako veliko ime. Vlaho Bukovac je jedan od najznačajnijih umjetnika prošlog stoljeća, ali ne samo prošlog, on je i sada aktualan, jer njegova djela žive. Poslije umjetnika djela ostaju, djela žive, normalno mi ih gledamo, doživljavamo i to je ono najveće što može umjetnik kao ostavštinu dati pokoljenjima, kazao je Ante Brkić, akademski kipar i slikar iz Čapljine.

Ushićen izložbom bio je i Edo Džajo kolekcionar iz Ljubuškog, koji je ustvrdio:
Kad je Bukovac u pitanju onda svi znamo da je to najveći hrvatski slikar svih vremena, zadovoljstvo je pogledati ovakvu izložbu u Čapljini. Hvala svim ljudima koji su se angažirali da ova izvanredna djela, antologijska djela hrvatske umjetnosti, možemo gledati u Hercegovini", naglasio je Džajo od kojeg smo doznali da je danas na tržištu malo Bukovčevih dijela, a "cijene su astronomski velike. Najmanje ulje Vlahe Bukovca košta 20.000 eura. To su minijatura ulja 20 x 30, a inače može se nekad naći velebno djelo, ali za njega se mora dati cijelo bogatstvo da bi se uživalo u tako vrhunskom majstoru kao što je Vlaho.

Čapljinac koji je želio ostati anoniman, nakon razgledanja izložbe Vlahe Bukovca, je ustvrdio:
Poslije svega viđenoga, zamolio bih građane Čapljine da dođu vidjeti ovu izložbu, jer je ona po meni, umjetnički vrhunac.

Ukratko, moderna, simbolizam, impresionizam, ekspresionizam, nadrealizam, larpurlartizam, dadaizam i ini umjetnički smjerovi, sve to postaje irelevantnom pred lijepim, a izložba Vlahe Bukovca u Čapljini je brutalno lijepa u ova vremena, pomiješanih stilova i traženja rješenja za nove iskorake u umjetnosti. Taj sud se nameće nakon vizualnog razgledanja 25 izloženih djela, pri čemu i laika prođu trnci kad stane pred monumentalnom slikom, 308 x 185, Gundulićev san.

Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja.

Dušan Musa | Radio Čapljina

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari