Održana 7. sjednica Županijskog stožera civilne zaštite

ljubuski.info

U prostorijama Vlade Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, pod predsjedanjem zapovjednika Županijskog stožera civilne zaštite Zdenka Ćosića, održana je 7. sjednica Županijskog stožera civilne zaštite.

Nakon usvajanja Zapisnika sa 6. sjednice Županijskog stožera civilne zaštite, Stožer je usvojio Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja na Izvješće o korištenju sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2019. godini i Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja na Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini.

Sukladno Planu korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini, između ostalog planirana je obuka i pokazna vježba službi za zaštitu i spašavanje, edukacija u specijaliziranim ustanovama za djecu i odrasle, nastavak opremanja Operativnog centra, početak odnosno I. faza izgradnje skladišta civilne zaštite, te nabava opreme za službe zaštite i spašavanje i druge strukture civilne zaštite.

Usvojeno je nekoliko odluka neophodnih za rad i funkcioniranje Županijskog stožera civilne zaštite, te Gorskih službi spašavanja, Županijskog crvenog križa, Operativnog centra i ostalih struktura civilne zaštite.

Donesen je Zaključak o usvajanju pozitivnog mišljenja na Izvješće Operativnog centra civilne zaštite za 2019. godinu. Pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i član Stožera Mladen Bošnjak iznio je podatke o broju intervencija vatrogasnih postrojbi i službi za zaštitu i spašavanje u protekloj godini. Ukupno je u 2019. godini evidentirano 518 požara od čega je 262 nisko raslinje i trava, 154 šumska požara, te 25 požara u stambenim objektima i 77 ostalih požara (divlje deponije, otpad, automobili…). Najveći broj požara bilo je na području Grada Širokog Brijega (185), te Grada Ljubuškog (160), a evidentirano je 110 požara na području Općine Posušje i 63 na području Općine Grude. U usporedbi s 2017. (953) i 2018. (597) godinom broj vatrogasnih intervencija u ZHŽ je u padu. Na području Zapadnohercegovačke županije u 2019. godini evidentirane su 43 intervencije pripadnika Gorskih službi spašavanja.

UCZ ZHŽ

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari