Potrebno analizirati suradnju dva HDZ-a

ljubuski.info

Nakon duže medijske šutnje istupio je Martin Raguž, bivši predsjednik stranke HDZ 1990, zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i član HNS-a.

Kazao je kako ne može pobjeći od odgovornosti - bez obzira na to da li je na funkciji ili ne, budući da svi zajedno dijele sudbinu ovog prostora.
Mislim da moramo sačuvati vjeru u ovu zemlju, procese i ljude, poručio je Raguž.

Postoje periodu kada osjećate potrebu da reagirate, pogotovo na blokade, na bahatost. To probudi emocije i energiju u meni. Bio sam u politici, bez ozdravljenja politike i političara teško da ćemo ući u fazu ozbiljne perspektive. Mislim da je ključ vratiti vjeru u politiku, institucije, a dosta je to kontaminiran prostor i proces, kazao je Raguž.

On je rekao i to da, kada se osvrne na svoj politički angažman, način na koji je radio, na procese od početka rata, tijekom rata, ali i poslije rata u BiH - vrhunac je bio njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH sa sloganom "Ovo je naša zemlja".
Cijena je velika, to sam ukalkulirao, morate računati da sve ima svoju cijenu. Ta cijena ne valorizirana, doživio sam satisfakciju kroz veliku javnu potporu. Bio sam kandidat koji dolazi iz hrvatske političke stranke, imao sam značajnu potporu. Poslije Dejtona to je bila jedina kandidatura koja je dobijala refleks i kod drugih naroda. Nisam došao iz manipulativne pozicije, rekao je Raguž.

Na pitanje što je za njega Željko Komšić - Raguž je odgovorio:
Politička pojava koja je iskoristila tri mandata na značajnoj poziciji. Cijenim kroz rezultat ta tri mandata. Stanje se pogoršalo, politička pitanja zaoštrila, sve kuliminiralo nekim zahtjevom ukidanja konstitutivnosti, poručio je.

On je za mene Željko Komšić, sa rezultatom koji je upitan kada je BiH u pitanju i hrvatski narod, dodao je.

Po mnogim elementima - stanje u BiH nikada nije bilo gore, ocijenio je Raguž.
BiH ima žilavost, da je i u najtežim okolnostima, običan čovjek, bilo da se radi o liječniku, profesoru ili sportašu, nađe neku snagu da vraćaju vjeru i vjeruju da ovdje može bolje, poručio je.

Najveći problem u BiH, prema njegovom mišljenju, je nedostatak odgovornosti na kraju mandata - kada birači trebaju ocijeniti vladajuće strukture. Također, nije riješeno temeljno pitanje o sadržaju zemlje i što je ona ustvari.
BiH treba dimenzija koja će dovesti do toga da nadiđe ovaj Dejton. Bilo bi poželjno da to bude novi Ustav u Parlamentu. Za to trebaju generacije kojima nije vlast u prvom planu. Vjerujem da će to jednom doći, rekao je Martin Raguž.

Kako gleda na HDZ 1990 i suradnju sa HDZ-om BiH:
HDZ 1990 je na svojim tijelima donio takvu odluku, i izaziva dosta rasprave na tijelima stranke. Kako vrijeme odmiče - bit će potrebe da se to analizira. To će biti jedna od glavnih tema u ovoj godini. Ono što mogu reći - što sam i rekao na Predsjedništvu, upaljen je alarm kada je HDZ 1990 u pitanju, izjavio je.

On trenutno nema osobnih ambicija u politici, niti su vezane niti za jednu funkciju, stranačku ili institucionalnu.
Bez rješenja strateških pitanja, rada na široj mreži koja će uključivati sve potencijale, nove priča za BiH - tu sam spreman podmetnuti leđa. U životu nikad ne reci nikad - ali ja trenutno tako razmišljam, kazao je.

Prema njegovom mišljenju Dragan Čović je realnost u političkom životu BiH, i samim tim ima najveću odgovornost.
Odgovornost u smislu rezultata vladavine koja je višegodišnja. On je tu, birači trebaju to ocijeniti. Moj stav je bio artikuliran 2010. i 2014. godine, ponudom jednog drugačijeg mišljenja. Curi vrijeme, ta obećanja bi trebalo pretočiti u praksu, po tome treba ocijeniti Dragana Čovića, izjavio je.

Govoreći o izborima u Mostaru, Raguž je kazao kako mnogim političarima u BiH odgovara status quo zbog održavanja na vlasti, ali to nije budućnost.

N1

Glas naroda

Martine u pravu si 100% malo nas je i bice nas jos manje sa Covicevom zlom politikom

Bliže se izbori pa si progovorio i to opet ono što ljudi vole čuti a nikako ono što je tvoje uvjerenje, ali tebe i tvoju stranku ne može više spasiti nitko.Vi ste propali jednom zauvijek jer ste to pokazali u više navrata posle izbora.Vi ste jednostavno prošlost!

Ne sna se koje gori, kradeze ovaj ili onaj, zlo gore od gorega. To je čista izdaja Hrvatskog naroda. Pacovi jedni.

Evo to vam je domet oporbe ako je uopće oporba.Sve što su vladajući dosad učinili loše učinili su zahvaljujući oporbi.Ovi su vam u oporbi veći uhljeb od vladajućih.Pogledajte molim vas samo njihovo imovinsko stanje pa mi recite odakle njima to a trebali bi vlast prozivati.Ja se samo bojim da ovako poltroni ne dođu na vlast oni bi bili gori od vladajućih,što su u ostalom i pokazali dosad.

kakav je to političar koji u svom rođenom selu na izborima ne može dobiti više od 10 glasova?

Citao sam da i kolinda nije pobijedila u svom selu..

Svaka čast Martine ti si jedan pravi i ustrajni političar koi zna prepoznat i detektirat stanje u društvu.

Poceli se javljati ovi propaliteti,to malo pred izbore a onda opet covicu lizat g.... Nece vam upaliti ovaj put. Što uspijete ukrast glasova to vam je,ostalo cete moc na prste prebrojati.

svi ste vi isti propali politicari koji ste nas uništili, pa vam malo pa bi opet da vladate ....šipak vam

A zašto se boriti za nešto što nema smisla jer ovaj laboratorij pojekt od države nije uspijo i to je to i samo se pitam da li ima netko s mud... kao Aleksandar Makedonski kada je uzeo mač i presjekao gordijski čvor kojeg prije njega mnogi nisu uspijeli razriješiti..

Pajdo moj u toj ludari kako ti kažeš će ti i unuče živjeti

Vrijeme je za novu političku opciju, za ljude u politici koji imaju volje i znanja da rade za opće dobro!
Definitivno, sadašnji političari zaslužuju blaćenje i prijezir, a dosta njih i puno gore stvari!

Martine svaka cast stranku treba resetirat a ovi titini lajivci neka laju

Unaprijed ne pripadam ni jednoj političkoj stranki. Ali politiku pratim i realna sam u tome. Martin je kao prihvatljiv i realan. Da se je Martina podržalo bilo bi nešto. Zašto je odstupio od predsjednika stranke?
A ovo sada neznaš kome pripadaju ni šta rade. Za vrijeme nedavnih izbora za RH gledam i tuga me spopada jedan član 1990 u društvu svoga predsjednika sjedi u konobi pred njim1l vina i tanjiri i daje instrukcije za koga da glasamo. Zato ja sad glasam svi koji se bave politikom treba ih educirati kako se javno ponašati, ove naše nekakve male političiće muka ti je gledati po portalima

Imali ste priliku koju ste prokockali
. A sad od....

Počinje se praviti nova politička opcija u Ljubuskome,

Čuj to. Jos jedna. Tko je pravi?? Jel Vizi , ili su opet cajo, markan i rade???

Nade li se novi skoro nigdje niikog nece biti,sve ce pomesti

Nikad više hrvatski narod nebi trebao,glasat za sestrinske stranke,to bi bio grijeh!!!Glasat za stranku koja tvrdo odluči da neće koalirati,sa HDZ m i 1990 m.Drugačije se neće dogoditi čišćenje lopova,bogataša,i uhljeba!!!Ukinuti županije,i mnoga ministarstva,ojačati općine,uraditi lustraciju i počet radit za narod,inače odeeeee narod!!!!

Ti si izgleda glasnogovornik Sarajeva.Ajmo onda ukinut BiH i rešen problem.

Hdz će vladat idućih 1000 godina a tebi sretan put

Dva kradezea septička jama prigrađena matom.

Potrebno analizirati suradnju dva HDZ-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari