Hercegovci imaju dvije države, a nijednog predsjednika!

ljubuski.info

Možda se sav problem predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na kojima je pobijedio SDP-ovac Zoran Milanović, u BiH može svesti na (ne)simpatičnu doskočicu imaginarnog Bošnjaka koji poručuje imaginarnom Hercegovcu:

Hercegovci imaju dvije države, a nijednog predsjednika.

Na što mu ovaj odgovara:
Bošnjaci imaju dva predsjednika, a nemaju, niti će ikad imati, državu.

Naravno, ovo se može iščitati i kao nešto podlo, neumjesno ili tko zna sve kako, ako ovu igru čitaju lovci na političku korektnost.

I sad u toj verbalnoj igri otčitavamo ime Željka Komšića kojega su, kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH, većinski izabrali Bošnjaci, a Hrvati ga takvim ne samo da ne priznaju nego su ga čak proglasili personom non grata u većinski svojim krajevima; i Zorana Milanovića protiv kojega su, kao protiv komunjare, harangirali i protiv čijega su izbora organizirali konvoje autobusa punih glasača.

Dakle, hoće se reći kako hercegovački Hrvati ni na jednim izborima nisu sebi izabrali predsjednika. Drugi su im to uradili.

Bosanskohercegovačko je Predsjedništvo dobilo legalnog, ali ne i legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva, kažu. I hrvatski je predsjednik legalan, ali ne i legitiman predsjednik, jer je opet preglasana politička volja hercegovačkih glasača.

Tako, eto, Hercegovci, oni iz gornje dosjetke, glasali ili ne glasali, bivaju nadglasani. No, sad se, gle, ne bune. S pravom, jer je hrvatski narod, napose onaj iz urbanih sredina ustao, kako to reče jedan od kandidata za predsjednika RH u prvom krugu (Kolakušić?), da neutralizira ono što je ispuzalo ispod kamena.

Očito, opet bez imalo političke korektnosti!

Ali, tko ju je uopće vidio u, barem, zadnjih pola godine, javnih nastupa predsjednice RH? Čak bi tu najmanji problem bila politička korektnost zbog čijeg "nedostatka" neki tobože zabrinuto reagiraju, no što ćemo s uvredama protiv logike i zdrave pameti?

Ili se smije vrijeđati zdrava pamet, a ostalo ne, ne daj bože?!

No, to su, bit će, prije svega hrvatski problemi i ne bih se njima bavio. Ono mnogo ozbiljnije je sadržano u problemu BiH i Hrvata u njoj. Da. To misli i predsjednik najjače hrvatske stranke u BiH, ali i svi njegovi doboga smiješni trabanti.

Nedavno su, desetljeća nakon Daytona otkrili da je nešto kad oni pobijede i legalno i legitimno, a onda su se dosjetili da je nešto kad oni izgube u istoj utakmici u kojoj se pravila znaju i ne mijenjaju već desetljećima, antihrvatsko i možda legalno, ali ne i legitimno.

Čuj sad to? Pa što su radili u Daytonu? Bili su tamo i njihovi predstavnici, bio je i tamo i prvi predsjednik? A i godine su otada prošle i toliko su na vlasti, a ništa nisu mijenjali…

No, tada su znali da se nacionalna prava štite u Domu naroda, a izbori za zastupnički dom i(li) predsjedništvo su jasno precizirana nekim drugim odredbama…

Ipak, ovo je za neku drugu priču.

Ovdje je važna jedna beskrajno otužna slika koja se ponavlja za svakih hrvatskih izbora. Do jučer je član Predsjedništva BiH glasao za predsjednicu RH; na ovim izborima, budući da nije član Predsjedništva, glasao je kao jedan od predsjedavajućih Parlamentarne skupštine BiH za predsjednicu Hrvatske. Jednom je pobijedio, a jednom izgubio…

Jednom je potrčao predsjednici čestitati, drugi put se ulizivački ponašati.

A problem je daleko ozbiljniji.

Možda jest legalno da predsjednik jedne zemlje bira predsjednika druge zemlje (povijest svijeta ne zna za takvo što!), ali to nije legitimno!

Odakle pravo bilo kome tko je državljanin BiH, pa neka ima i deset drugih državljanstava, birati predsjednika nekoj drugoj državi, onoj u kojoj ne živi?

Zna se da čovjek može služiti vojsku u samo jednoj državi, plaćati porez samo u jednoj državi, ostvarivati aktivno i pasivno pravo glasa samo u jednoj državi, pa zašto bi glasao u dvije države i birao vlast i sebi ali i nekome drugome koji živi u drugoj državi i s tom državom, kao porezni obveznik, svakodnevno rješava svoje životne probleme? Zašto? Odakle mu moralno pravo, odakle obraz?

Ili je samo u pitanju licemjerje?! Mi drugima možemo ono što ne dopuštamo da drugi nama čine. Da! Nije ovdje važno ni legalno ni legitimno, nego - licemjerno.

Doduše, to u politici ionako ne samo da može, nego je poželjno, to se stimulira, to se honorira. Ne vjerujete?

A da vam dam samo jedan primjer?

Dobro. Na posljednjim je općinskim izborima u BiH za načelnika općine Vareš pobijedio član HDZ-a, Hrvat, koji i da su svi Hrvati Vareša glasali za njega, zbog sadašnje demografske slike u Varešu, ne bi bio izabran. Izabrali su ga Bošnjaci jer im je dozlogrdio njihov, tj. SDA-ov načelnik, koji je, usput budi rečeno, sad u zatvoru.

Predsjednik HDZ-a BiH se, nakon izbora, požurio pohvaliti kako ima vlast i u Varešu?! Pohvalio se, premda zna kako je član njegove stranke došao na tu funkciju.

A kad je na isti način izabran sadašnji član Predsjedništva BiH nadigao je toliku galamu, opstruirao uspostavu vlasti i ne prestaje rigati vatru na sve uokolo.

Ostaje samo da sad, nakon izbora u Hrvatskoj, vidimo jesmo li za legalno, za legitimno ili za licemjerno?!

Očito pobjeđuje licemjerno, jer svašta im je taj čovjek naobećavao: i stolni grad i tv-kanal na njihovu jeziku i Aluminij…

A sad, eto, zatvara i najveće hercegovačko proizvodno poduzeće, nakon što je stranka koju vodi i koja je u Mostaru sve vrijeme jedina i stvarna vlast, sve učinila da se Aluminij i njegova imovina temeljito opljačkaju i devastiraju.

Živjelo licemjerje!

Željko Ivanković | autograf.hr

Glas naroda

1992 nisu imali sto maraka danas su multimilionaši ovakvi tekstovi njih nasmijavaju jedino oduzimanje imovine i zatvor

Nek se pojavi jedan skoro u hrecegovini pa ces vidjeti jada..

licemjeri jedni obični , kako kad ja imam 3 presjednika u bih i 1 u Hrvatskoj, a imaju li američki hrvati 2 presjednika , naravno da imaju , [ * neprimjereno * ]e sa lištice i mostara se prave veći hrvati od zagrapčana , samo dijelite narod i svađate da bi sebi nešto usićarili

državu nam oduzeli,narod raselili a potencijalne predsjednike pobili a ZNA SE tko

Politika koja je pomogla u stvaranju RS-a iz koje je pobijeno na tisuće a iseljeno stotine tisuća Hrvata mora biti kažnjena

Jedino rješenje je da Hrvati i Bošnjaci tuže RS za nadoknadu štete Čovićeva supruga je odvjetnica pa ne trebaju pare

To ti o SDA govoriš?Koliko znam na području današnje Rs je jedino HVO ratova.Alija je tada rekao da to nije njihov rat .Na koga je mislio pod "njihov" neznam.Možda ti znaš?

Apsurd svih apsurda je kada su Hdzovci Bih za vrijeme izborne kanpanje u Hrvatskoj govorili nedajmo starim komunjarama da dodju na Pantovčak. Ugledajmo se na presjednika Dragana Čovića koji to neće dozvoliti ni pod koju cijenu.

Tačno nas more spasit samo neko ko Škoro.

disu sada nosači Čokololindinih šarenih cekera koji su izmigoljili ispod kamena

Sad će bježati od Kolinde ko da ima češu

Čovjek nosa predsjedničke cekere a ti možeš samo krtole babi na tržnicu.Ne odobravam što je uradio ali ste vi milion puta gori od njega ,samo niste učili pa nemate šansu dalje od babina društva doć.

HDZ sprema autobuse za markov trg ide se na zakletvu Hrvackog predsjednika Milanovića.
Kolonu predvodi naš partijski Vođa Draganče i njegovi mladi gradonačelnici bivši članovi Skju sad su njihovi istomišljenici u Zagrebu kako bi narod reko sad su naši Crljeni na vlasti u Zagrebu-neka konačno su nam dojadili crni obrijane glave i ševine diplome
bravo HDZ komunistići svi u Zagreb da vidite malo grada

I ovaj portal ima ko 92 nije imao natikače a sad

Čović ćiriličar je katastrofa ništa nije napravio za vrijeme mandata ili dok je na čelu kradezea potpisuje se ćirilicom glasovao na dvojezične nazive mjesta u bih otišao na proslavu genocidne tvorevine i uništio žitopromet aluminij soko

Dragan Čović je napravio samostan za sebe na Baran u Mostaru čak je i rjeku "pomaka" u svoju korist i napravio je vilu u Brelima šta nije ništa napravija.
Radi se o investicijam od jedno 10 miliona ojera i jako je uspješan političar jer je zatvorija aluminij zagađivač zraka a sad radi da zatvori Rvacku Erceg Bosnu koja pravi struju ni to nam ne treba.
Ercegovina ima da grmi na solarne ploče i HDZ politiku do vjeka a kome se ne sviđa kod Merkelice gore u stare tvornice koje dime u prirodu
Dok je Čovića u Ercegovini neće dimit nijedna tvornica on čuva ercegovinu samo za ekološki HDZ koji živi bez rada i bez industrije

Ljudi moji što očekivati od čovjeka koji je drpao dok smo ratovali ali on je izabran nije se sam postavio

Sad vala može proglasiti ekološku državu ko crnogorci bez ikakve industrije i tvorničkog dimnjaka ahaha samo uzgoj cmilja i maslina i podikoja ovčica za sira iz mijeha i ražanj

Ko ima imalo morala i pameti ne ide za izbore da glasuje ,ko će u Hrvatskoj vladat.Svakom dosta pravit reda u svojoj kući,a naši glasovi ništa ne vrijede moj narode,samo ona trojica iz BiH što samo sjede u Saboru se bogate,...To treba prekinuti jer nas Zagreb ne voli radi miješanja u njihovoj državi!!!!

Mi smo državljani RH i kao takvi imamo ustavni pravo birati predsjednika,a izbori za sabor su druga priča.Kapiši?

Jeli to oni što se je baca kamenjin u autobus i potpisiva ćirilicon . Ha.ha.ha

Dašta gađa hdz bus kamenjem a sada je predsjednik tog kradezea jugosloven u duši isti ko kosorica isti mentalni sklop

Da,
Hercegovci imaju dvije drzave a ni jednog presjednika . Tocno !
A Bosnjaci imaju dva presjednika a nemaju ni jedne drzave. Zalosno

Dok je Čovića na vlasti, ukopa je u zemlju ovu šaku pošteni hrvata, koji su živili kršćanski od svog truda i rada. Zato mijenjat što prije.

Moja domovina je BiH Max

Max, zastava se vijori pred zgradom UN.
Drzava svih normalnih gradjana.
Znam da tiho Patiš, ali Erceg Bosna se udušila u sopstvenim pljackasima, tajkunima, laznim braniteljima I zapovjednocima as laznim činovima.
Čuvaj se tlaka I ćira na zeludcu

Nemas ti nista visa prava na tu zastavu od mene i svih ostalih gradjana BiH. Kazes znas da ja patim pa zasto bih patio Herceg Bosna mi dala cin a HR stan i za tvoju info da ne zaboravim i mirovinu uzivam iz HR, i zaso bih pato... Reci

Zato što znaš da sam tu,da nisi ostvario svoje planove,i to te grize. Toliko da ti ništa više nije drago,ni mirovine ni činovi,jer u dubini duše znaš da ništa od toga nisi zaslužio. Dok god oko sebe budeš gledao istinske branitelje,prave vjernike,i tihe ljude koji samo gledaju da pošteno prežive ti ćeš biti nezadovoljan.

Ne naprotiv sve sto uzivam to sam zasluzio i ne sekiram se ni za sta. Nisam vjernik po zanimanju kao ti vjeru prakticiram privatno za sebe onoliko koliko osjecam da imam potrebu ne busam se u postenje kao ti nitko me ne trazi nemam nikakve poroke i volio bih se ponekada i sekirati da osjetim i ja kako je tebi a ne mogu nemam razlog nemam probleme nisam zavidan ni ljubomoran. Bas uzivam

Čuvaj se ti Herceg Bosne jer ti je izgleda noćna mora,a nesanica more bit baš gadna

Moj predsjednik nije niti Komsic niti Milanović niti Covic,već moja Merkelica. Plaća redovna, meni, ženi, neću govoriti koliko imamo skupa jer nećete vjerovati, dječji dohodak redovan i uredno na vrijeme dolazi kao i plaća, regres za oboje, božićnica za oboje, bonus na kraju godine... kupili smo dva auta, poceli smo kuću praviti, već je gotova do krova, za 2-3 godine bit će, ako Bog da, gotova za useljenje, bez ikakvog kredita i dugovanja..eto Vama i Covic i Komsic i Milanović.

To je to,samo Šta misliš čemu gori živiš a ovde kuću praviš.Prijatelju mi smo ti u ovakvoj situaciji,za koju osobno mislim da nije loša ko što se oće prikazat,zato što i kad imamo neznamo Šta ćemo sa paran pa odmah gradimo kućetine koje će dobar dio godine bit prazne a mi ćemo stanarinu Njemcu plaćati.

Živila Merkelica mi isto imamo dva auta i kupili smo stan.

Kome treba Dragan Čović i autobus glasači u Mostar sada -nikome
Hrvacka ih ne treba jer HDZ sa uhljebim i tamo ničem ne služi i raspada se-stalno mu lete crni labudi
Čović i njegovi stranački uhljebi Bih ne trebaju Sarajevo ih ne treba.T o su lokalne štetočine i uhljebi koji uništavaju područje hrvackog naroda u Bih -aluminij elektru rastjeruju narod u Njemačku.
Adeze uhljebi su ko Domobrani u prošlom ratu bez komande i države koji idu u rasulo i uništenje.Oni nikomu više ne trebaju čak ni Dodigu u Banjaluci.Dobro je reko kotromanović mogli su bit nešto veliko a sad su veliko ništa.

kažu došao jedan hercegovački političar u makarsku na more a netko zove lo--ve nitko se ne okreće samo on

Hercegovci Bandić Brkic Tomić Covic Madžar su odmogli KGK i doveli Milanovića za predsjednika

Hercegovci imaju dvije države, a nijednog predsjednika!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari