Održano stručno usavršavanje učitelja i nastavnika geografije ZHŽ

ljubuski.info

U zgradi Vlade Zapadnohercegovačke županije za učitelje i nastavnike geografije, 7.1.2020. održana je stručna izobrazba pod nazivom "Pisano provjeravanje i ocjenjivanje u nastavi geografije".

Stručnu izobrazbu pripremio je i vodio stručni suradnik-savjetnik Zavoda za odgoj i obrazovanje, Krešimir Milošević, prof. geografije.

Cilj izobrazbe je bio upoznati nastavnike i učitelje o važnosti pisanog provjeravanja i ocjenjivanja u nastavi geografije. U nastojanju da se učenike što češće ispituje i ocjenjuje, da ispitni postupci budu što objektivniji, didaktika je u nastavnu praksu uvela razne vrste pisanog provjeravanja i ispitivanja. To se prije svega odnosi na tipove i vrste zadataka otvorenog i zatvorenog tipa.

Prezentirane su i objašnjene vrste ovih tipova zadataka kao i njihove prednosti i nedostaci. Zaključeno je da je pisani oblik ispitivanja izuzetno važan i nezaobilazan u nastavi geografije. U njemu trebaju prevladavati zadatci za provjeru razvijenosti geografskih vještina i kartografske pismenosti, a ne samo zadatci za provjeru geografskih znanja.

U ispitu u najvećoj mjeri trebaju biti zastupljena nužna i važna znanja, a manje vrijedna znanja. Isto tako, naglasak mora biti stavljen na konceptualna i proceduralna znanja, a ne činjenična znanja te se mora voditi briga da se ispituju više kognitivne razine. Također, pojašnjen je kriterij vrednovanja pisanih provjera te način kreiranja pisane provjere.

Cijeli se obrazovni proces na kraju svede na ocjene koje postaju jedini temelj daljnjeg hoda kroz školovanje i život pojedinca. Težnja "savršenom" ispitu nužna je kako bi pisano ispitivanje bilo valjano i pravedno za svakog učenika.

Zavod za odgoj i obrazovanje ZHŽ

Glas naroda

Moje dijete nije imalo ni jedan pisani ispit iz geografije, pričaju a ništa ne rade.

Tko je novi savjetnik, gdje je stari s perikom na glavi.

Onaj s perikom je za povijest.

Molim vas jesu li rešili u kojoj je državi varreš?
Jeli vareš bosna ili Hrvacka čokolinda veli Hrvacka i nije prošla ispit-pala je

Ma nek si nam se ti pametan javio sa tako bistrim zaključkom pa u šurac sve

Zar nije više zemljopis ja sam u školi učio zemljopis a izgleda da ovi opet koriste srbijanski

Većina se stručnjaka slaže da zemljopis nije adekvatan, potpun pojam na koji se može prevesti grčka složenica geografija (geo – zemlja, grafein – pisati). Naime, stari grčki geografi nisu se bavili samo opisivanjem Zemlje već su, između ostalog, mjerili njen obujam, određivali apsolutni položaj na Zemlji, služili se stupanjskom mrežom itd. Smisao grčke geografije nije bio u pukom opisivanju prostora, već u kompleksnijem predočavanju Zemlje kao cjeline njima poznate ekumene.

Geografe ja sam učio zemljopis.ne ulazim u grčki termin geografija već nije to hrvatski naziv.prema tome moramo se razlikovati od istočnih susjeda.eto srbijancima bošnkacima makedoncima geografija a hrvatima zemljopis.

I u Hrvatskoj je geografija.

Skup koji se obučava kako djecu obmanjivati ili indoktrinirati zemljom kao sferom i kako se u svemiru vrti nevjerojatnom brzinom, a pritom se (ha ha) kreće u spiralnom obliku kroz stazu koja je beskrajna.

Pa Šta onda molim te lipo nedostaje zemljopisu kad mu sama riječ kaže čime se bavi.Kraj ovako lijepe i razumne naše riječi ti opet tražiš stranu.

Malo smiješna argumentacija sa stajališta semantike.
Zemljopis, geografija ili možda zemljoznanost ili zemljopisje: nijedan pojam ne može opisati sve ono čime se ovaj predmet i ova znanost bavi. To je stvar konvencije/dogovora.
Zemljopis se može baviti i pisanjem po zemlji, a geografija pisanjem nad zemljom, recimo po zidovima i mostovima.

što nisu testirali njihovo znanje?

Vratili geografiju vratili ćirilicu vratili dvojezične nazive gradova vratili lepu brenu petokraku u rijeci protjerali za dom spremni sad da se vrati srbijanski kralj petar ne bi nešto previše bunili...

To je predmet koji pod hitno treba ukinuti i vratiti domaćinstvo jer ova današnja djeca ni sendvič ne znaju napraviti.

Tako je koja ti korist u životu znati koji je glavni grad indonezije ili pakistana i kolika je površina japana?u školama se uči nepotrebno i samo zaglupljuju djecu.

U potpunosti se slažem da djecu nebi tribao previše opterećivati sa ovim gradivom,osnovne podatke u svakom slučaju da ali detaljnije stvari ostavit za izbornu .Domaćinstvo,tehničke i praktične te svakodnevne stvari sa praksom u svakom slučaju.

Nema ni bože žepića,najvećeg geografa u hrvata,on jedini zna nacrtati granice hercegbosne.

Dragan čović hoće pa neće treći entitet isto neodlučan ko kakva žena a njegov svodnik je mile iz laktaša

A ti si sigurno rješenje za sve naše probleme.

Duboke mi tave ne znam što bi rekao da citiram jednog svog profesora geografije

Vanjski suradnik savjetnik kakav je to nastavnik, koja je ovo nanovo institucija zavod za odgoj, je li ovo još neka uhljebaska institucija, otkud pare ministre za nove institucije, za poljoprivredu ništa

Ima novca, samo treba rasporediti kadrove, da muzu lovu. Umiljato janje dvi majke doji. Agencija za privatizaciju je pala pod nadzor! ;-)

Kad će sirotnja uletiti u neku agenciju, vire iz svake agencije, malo im jedna plaća, nema ovdje sreće, više agencija od kandidata.

Seminar je bio odličan. Samo nastavite i ne obazirite se na zlobne komentatore.

Tema me ne zanima, ali svi zlobnici koji komentiraju, a ti očito radiš u školi pa pametnjaković, nisi lopate nikad vidio sjediš na seminarima dok mi lopatamo i punimo proračun za takve seminarce

Toliki profesori a ne znaju da je zemlja ravna a ne lopta !

Otkad savjetnici iz druge županije drže u našoj županiji seminar, zar mi nemamo svoje savjetnike, naš savjetnik nam je rekao da mi nismo obvezni po pravilniku pisati pisane provjere znanja, očigledno da savjetnici lutaju u svojim razmišljanjima

Nemoj se provaljivat.Plaćena si da pišeš pripreme.

Vidim da ti i savjetnici pišete priprave i pismene ispite znanja korisne pismene provjere znanja, savjetnici ne pišu provjere znanja, sramote zavod, meni odbijenica od zavoda za natječaj za savjetnice

Savjetnik je kompleksaš! Više ni to nije:-)

Održano stručno usavršavanje učitelja i nastavnika geografije ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari