Neće doći do poskupljenja struje za kućanstva koja opskrbljuje EP HZ HB

ljubuski.info

S dolaskom nove godine u javnost se pojavila vijest kako bi moglo doći do poskupljivanja el. energije prtvenstveno zbog gašenja Aluminija, čime je Elektroprijenos BiH ostao bez značajnih sredstava. Odgovor na pitanje hoće li poskupljeti električna energija prvenstveno za kućanstva potražili smo u Elektroprivredi HZ HB, a dobra vijest je da do poskupljenja za ovu kategoriju ipak neće doći.

JP EP HZ HB d.d. Mostar u svom prijedlogu cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge nije predvidjela promjene cijene el.energije za kategorije kupaca koji imaju pravo opskrbe u okviru javne/univerzalne usluge. Suglasnost na ovaj prijedlog na svojoj XVI. redovitoj sjedniciodržanoj 314. listopada 2019 dalo je Regulatorno povjerenstvo za energiju u FBiH (FERK), tako da je realno očekivati da se za ove kategorije cijena električne energije u 2020. neće mijenjati. U kontekstu tržišne opsrbe naše stručne službe sklapaju partikularne ugovore, čiji uvjeti odražavaju trenutačne tržišne uvjete i profil naših kupaca te su za iduće godinu uglavnom već zaključeni, kazala je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija HZ HB.

Podjestimo, Eletroprijenos BiH zatražio je od DERK-a povećanje tarife za usluge prijenosa elektrčne energije za otprilike 10%, što predstavlja povećanje ukupnog prihoda te tvrtke za oko 25 milijuna KM, dok Nezavisni operator sustava (NOS) u BiH traži povećanje cijene usluge za 2020. za oko 50%, što predstavlja povećanje prihoda za oko četiri milijuna KM.

U Udruzi poslodavaca FBiH stava su da je povećanje neopravdano i neprihvatljivo te da su u regiji te tarife, znatno niže, no u BiH i ukazuju da će, prihvati li DERK prijedloge, to značiti povećanje cijene mrežarine na prijenosu mreži i povećanje ukupne cijene struje od 3 d 4%, tj. povećanje troškova nabave električne energije za sve velike kupce priključene na visoki napon.

Navode kako bi kao posljedica toga došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi znatno utjecalo i na sve kupce struje, uključujući i kućanstva.
Napominjemo da su proces utvrđivanja tarifa za usluge prijenosa el energije i rad NOS-a BiH još uvijek u tijeku te DERK nije donio konačnu odluku o visini navedenih tarifa. Budući da tarife za usluge prjenosa, rad NOS BiH-a te za sustavnu uslugu, kao i pomoćne izravno utječu na rad i poslovanje elektroprivrednih poduzeća, kao i na cijenu struje za naše krajnje kupce EP HZ HB d.d. Mostar aktivno je sudjelovalo u ovom procesu te smo svojim angažmanima nastojali doprinijeti izbjegavanju naglih promjena u visini tarifa, kaže Buntić.

Večernji list

Glas naroda

Sta ce poskupljivati kad prodaju struju deset puta skuplje nego sto vridi!

Nek sebi uhljebi smanje topli..sta ce vise poskupljivat..nece je donalo omat ko ni trosit

Polako ,sve cete vi napaceni hrvati platit , stice pomalo ako ne ove onda sljedece ce biti ne sekirajte se ,triba uhljebe hranit , a para je sve manje kao i naroda ...

poskupice struja sigurno h d z i z d a svaku vecer djele staje cije u mostaru zato se ne more struja platiti karticom da se nebi znalo koliko je ko u.k.r.o

ne mogu poskupit struju kad je nema-svaka druga kuća koja ima svjetlo radi na agregat a od deset šest je prazno iskopčana struja HDZ oćera ljude u Njemačku i sad neće ni da glasaju za HDZ

Neće doći do poskupljenja struje za kućanstva koja opskrbljuje EP HZ HB
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari