Kriminal i korupcija ne smiju biti jači od države!

ljubuski.info

Ministarstvo pravde BiH, na čijem sam čelu bio u proteklom mandatu i ponovo imenovan na istu funkciju zalagat će se i dalje za jačanje vladavine prava u BiH, donošenje niza novih zakona, strategija, projekata, ekspertne analize bh. zakonodavstava i zakonodavstva zemalja EU. BiH je pravna država, država u kojoj kriminal i korupcija ne smiju biti jači od države, kao jednog od temeljnih uvjeta pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u, ustvrdio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Jedan od većih projekata koji privodimo kraju je otvaranje i stavljanje u funkciju Zatvora na državnoj razini, koji je nakon 13 godina u mome proteklom mandatu sagrađen i stvorene su pretpostavke da bude u funkciji. Izvjesno je da će profunkcionirati na proljeće ove godine. Mišljenja sam, da svi imenovani ministri u novom sastavu Vijeća ministara BiH imaju potrebne profesionalne kvalifikacije i odgovarajući stupanj političke težine i odgovornosti, pa stoga ne očekujem i ne vjerujem da će biti opstrukcija u radu s kojima sam se dijelom susretao u prethodnom mandatu, već naprotiv, da ćemo imati korektnu i uspješnu suradnju, istaknmuo je ministar pravde BiH.

Intenzivirat ćemo rad i neophodne aktivnosti na njima, kao i na novim planiranim projektima, pa ukoliko kolege ministri prepoznaju strateški značaj istih u ispunjavanju neophodnih uvjeta po europskim standardima i dobijem njihovu potrebnu potporu, vjerujem da dobri rezultati neće izostati. Ministarstvo pravde BiH ima dugoročne strateške ciljeve koje nije moguće završiti u jednom danu. Temelj svake pravne države je neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe, te bi reforma cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH, uključujući i VSTV, trebala biti konstantan i trajan proces, ocijenio je ministar Grubeša.

Reforma pravosuđa je bila i ostaje moj prioritet, pa ću u narednom razdoblju dati sve od sebe da ponovo pokrenemo ovo pitanje i da u što skorije vrijeme iznađemo rješenje s kojim ćemo izaći pred Parlamentarnu skupštinu BiH. Kada govorimo o Zakonu o VSTV-u, formirana je Radna skupina sastavljena od stručnjaka sa svih razina koja će analizirati postojeće rješenje, uzeti u obzir procjenu Stručne komisije te druge odgovarajuće pokazatelje i temeljem toga napraviti održiv nacrt zakona koji će u organizaciju VSTV-a unijeti točno nužne promjene, ističe ministar pravde BiH.

Kada govorimo o važnosti pravosuđa za europski razvoj BiH dugoročni prioritet je i dalje jačati i održavati nezavisnost, odgovornost, učinkovitost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava u BiH. BiH je usvojila Strategiju za reformu sektora pravde. Mi imamo Akcijski plan za Strategiju sektora pravde. U Strategiji za reformu sektora pravde je jasno rečeno da za sva zakonska rješenja, o Ustavnom sudu BiH, Sudu BiH, Tužiteljstvu BiH, treba naći način kako ih donositi, odnosno mijenjati. Dinamika, tempo, način kako će se to odvijati, moramo se mi unutar Bosne i Hercegovine dogovoriti, zaključio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Glas naroda

Hahaha. Pa ova cijela država jeste jednako jedna velika korupcija i narod u njoj

Ti se javi, koliko si dobio od Hr. bjegunaca?

Ratne zločince na liječenje u hrvatsku,ratne profitere na odmoru bih, zbog toga si postavljen i zbog toga traješ... svemu dođe kraj pa će i tebi !

Ministar nepravde

ovi sto traze pravdu su naj visa sramota drzavi B I H i sam neznam kako ih vise nije sram lagati

Sve sto ne valja u Fbih je u pvom redu pravosudje,nista se po pitanju zlocinackih org.nije rijesilo zadnjih 25g.Ako bi sta trebalo promjenit a to je da su svi kriminalci,osudenici,optuzenici posebno hrvati jer imaju dvojno drzavljanstvo,ko je izmislio da za pocinjeno kazneno djelo nap.u HR da podjegnes u Bih i vamo kupujes vrijeme,tuzitelje,sudce.To je strasno cut a ne prakticirat.Drzava sam sebi pljuje u lice i salje svim potencijalim razbojnicima da cine kriminal.Primjer zadnji slucaj OTP banke u mjestu Vrljika,zasto su organi istrage zasutili,tuziteljstvo ukrali 2 mil KM i nikom nista ni pritvora ni istrage.Nazalost jedan od svjedoka je vec pokojni,pa dokle ce lokalni kauboji koji sire strah hodat po cesti.

Uzelo se love na mamicu

Kako ne smiju kad vam je jedan ofucani Ivić jači od cijele države. No ispraznit će se i njegova kasica prasica pa će pošten narod prodisat.

Ma šta od države jača od boga

Kriminal i korupcija ne smiju biti jači od države!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari