BiH jedina neće imati popis 2021. godine

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina neće provesti popis stanovništva 2021. godine, kad će to, prema desetogodišnjem ciklusu, učiniti Europa i zemlje naše regije, potvrđeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije tvrde kako su tek u drugoj polovici prošle godine dobili zadatak od Vijeća ministara BiH početi aktivnosti u vezi s pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede. Agencija je, u skladu s tim, formirala radne skupine za izradu potrebnih zakona.
U zakonu o popisu stanovništva bit će definirano vrijeme provođenja popisa stanovništva domaćinstava i stanova, proračun i osnovne smjernice za metodologiju rada te način prikupljanja podataka. Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina - odgovorili su iz Agencije.

Popisi stanovništva provode se svakih deset godina. Budući da je prethodni popis u BiH proveden 2013., prema toj dinamici, idući bi trebao biti 2023. godine.

To znači da se podaci o broju stanovnika u BiH neće moći usporediti sa zemljama koje popis obave 2021. godine.
Izgubit će se trenutak komparacije - pojasnio je Amer Osmić, docent na Odjelu za sociologiju Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Ističe kako je popis potreban zato što je, zbog analiza, projekcija i planiranja društveno-ekonomskog razvoja, važno znati koliko nas je.
Prognoze govore da smo, s ovim valom odlazaka, definitivno ispod tri milijuna stanovnika. Stanovništvo je agregat države, to pokreće društvo. Bilo bi dobro da imamo validan podatak. Ne možemo govoriti ni o kakvim predviđanjima ako ne znamo stvarne planove, a ono što dobivamo s terena, nisu baš optimistični pokazatelji da će se popis održati 2021. - rekao je Osmić.

Glas naroda

Znaju oni zašto neće pravit popis izaće stvarne cifre na vodilo koliko je ljudi otišlo.

Neće nas imati ko popisati...

nikog više i nece biti u bih

"Bit ce nas" zna se sta se radi sa praznim stanovima i kucama.

Taman ce bit tjedan dana posla za nezaposlene pravnike i ekonomiste sa biroa

BiH jedina neće imati popis 2021. godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari