Ljubuški čarobnjaci pretvarali luksuzna u teretna vozila

ljubuski.info

Prilikom kupovine teretnih vozila ne plaća se PDV. Tvrtke u BiH su Audi Q7, Q3, Q5 i A7 knjižile kao teretna vozila. I Mercedes GLC preko noći postao teretno vozilo. Većinu fiktivnih papira izdavala širokobriješka firma Centar Motor. Luksuzne automobile u teretna vozila pretvarale firme Ante Vidačka, Bakira Alispahića, Pavgord...

Fiktivnim pretvaranjem novih skupocjenih luksuznih automobila u teretna vozila, privatni poduzetnici u BiH utajili su najmanje pet milijuna maraka PDV-a.

Većinu lažnih dokumenata na osnovu kojih su, recimo, novi luksuzni Mercedesi, Škode, Audiji "pretvarani" u teretna i transportna vozila izdala je tvrtka Centar Motor Široki Brijeg, koja je u vlasništvu obitelji Ševo. Kriminal je godinama pokrivalo državno Ministarstvo prometa i komunikacija u kojem glavnu riječ vodi tajnik Igor Pejić.

Uprava za neizravno oporezivanje već je provela kontrolu u brojnim privatnim poduzećima gdje je utvrđeno nezakonito odbijanje PDV-a. Ukratko, ukoliko uvozite ili kupujete luksuzni automobil, dužni ste na njega platiti PDV u iznosu od 17 posto. Međutim, ako je u pitanju kupovina teretnog vozila za potrebe tvrtke, PDV se ne plaća. Upravo tu pogodnost privatni poduzetnici su koristili kako bi izbjegli plaćanje PDV-a na nabavku skupocjenog automobila, mijenjajući kroz proces homologacije status vozila iz luksuznog u teretno.

Iz limuzine u kamion

Tvrtka M.R.M. iz Ljubuškog prodala je najmanje šest luksuznih automobila koji su, uz pomoć fiktivne dokumentacije, pretvoreni u "teretna vozila". Jedan od kupaca je tvrtka KTM-Brina iz Posušja. Za 162 tisuće maraka posuška je tvrtka od od M.R.M.-a kupila Audi Q7. To znači da je KTM-Brina trebala platiti PDV u iznosu od oko 27 tisuća maraka. Međutim, fiktivnom homologacijom automobil Audi Q7 je pretvoren u teretni, pa je tvrtka iz Posušja izbjegla plaćanje PDV-a.

Na isti način i tvrtka Promark d.o.o. Mostar je kupila automobil VW Tiguan. Cijena je bila 79.130 KM. Kako bi izbjegli plaćanje PDV-a u iznosu od oko 13 tisuća maraka, automobil je pretvoren u teretno vozilo. Suvlasnik tvrtke Promark je Ante Vidačak, jedan od najbližih suradnika vođe HDZ-a BiH Dragana Čovića. Homologaciju je uradila tvrtka Centar - Motor iz Širokog Brijega kojom upravlja HDZ-ova poduzetnička obitelj - Ševo.

Osim Promark-a i KTM-Brina iz Posušja, od autokuće M.R.M. na identičan su način automobile nabavile i tvrtke Eurokontakt, Eurotrans i Femis. U pitanju su Golf vrijednosti 51 tisuću maraka, te dva VW Tiguana čije su cijene bile 75 tisuća, odnosno 71 tisuću maraka.

Tvrtka TT Kabeli iz Širokog Brijega na isti način je kupila dvije Škode Superb. Automobili su nabavljeni 15. veljače i 7. ožujka 2017. godine od tvrtke Apolo d.o.o. Mostar. Centar - motor iz Širokog Brijega je uradio homologaciju, pa su ove Škode postale teretna vozila. Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu do 15 tisuća maraka.

I Auto kuća Lijanovići na sličan je način trgovala automobilima. Od njih su Mercedese kupovale tvrke Violeta, Trgoten i Kramar. Među najmanje tri kupljena skupocjena luksuzna automobila je i Mercedes GLC čija je vrijednost po ugovoru iznosila 103 tisuće maraka. Ovaj automobil je kupila tvrtka Kramar d.o.o. Ljubuški, a "pretvorbom" Mercedesa GLC u teretno vozilo, izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od oko 17 tisuća maraka.

Sarajevska tvrtka AC Quatro koja je u vlasništvu porodice Bakira Alispahića, ratnog ministra unutarnjih poslova RBiH, na ovaj je način prodala najmanje dva automobila. Za 63 tisuće maraka tvrtka E.I. Invest d.o.o,. Sarajevo kupila je VW Tiguan, dok je kupac drugog automobila Vedad Magoda. U pitanju je VW Arteon koji je koštao 83 tisuće maraka. Ova dva automobila su pretvorena u teretna vozila, pa je izbjegnuto plaćanje PDV-a u iznosu od oko 25 tisuća maraka.

Preko 200 tisuća maraka koštao je Audi Q8 kojeg je tvrtka Bara d.o.o. Tešanj kupila od tuzlanskog Inter-auta. Kupoprodajni ugovor potpisan je 16. kolovoza 2018. godine, a cijena je bila 207 tisuća maraka. Kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a u iznosu od 30 tisuća maraka, ovaj luksuzni automobil je pretvoren u - teretno vozilo. Auto kuća "Inter-auto" je prodala i Audi Q3 vrijedan 63 tisuće maraka. Kupac je tvrtka Pavgord iz Foče, a tom prilikom je izbjegnuto plaćanje PDV-a u iznosu od oko devet tisuća maraka.

I Auto centar Italy d.o.o. Sarajevo na identičan je način prodao automobil firmi Tranzitexport d.o.o. Sarajevo. Alfa Romeo vrijedan 100 tisuća maraka kupljen je 19. listopada 2018. godine, a Tranzitexport je pretvorbom automobila u teretno vozilo izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 17 tisuća maraka. Inače, tvrtka Tranzitexport ranije je osuđivana zbog utaje PDV-a, a njenog vlasnika Dževada Halilovića policijske agencije dovode u vezu i s pranjem novca za narko kartel Tito i Dino.

Porsche Leasing d.o.o. Sarajevo na isti je način prodavao automobile. Od njih su Škode Karoq kupili Elektromont, Z.K. Komerc d.o.o. i Apolo d.o.o. U pitanju su automobili prosječne vrijednosti od oko 50 tisuća maraka, što znači da je samo prodajom/kupovinom ova tri automobila država oštećena za oko 25 tisuća maraka PDV-a.

Pretvaranje luksuznih automobila u teretna vozila još su radile firme Brčko Gas, Nutria, Am Šped, Star Centar Živinice, Andre i Giovani d.o.o. Čitluk, Master Džambo, Nuić, ING Eko i drugi. U teretna vozila pretvarani su Audi A7, Seat Alteca, Mercedes GLE, Audi Q5, Mercedes GLC, Škoda Superb, VW Golf, VW Tiguan...

zurnal.info

Glas naroda

ŠEVO majstore......
Ševo majstore......
Ševo majstore....
Ševo majstore......
Ševo majstore....
KRA DE ZE majstore...

sve će ovo vrag odnit

Ševo je kralj BiH u svakoj drugoj bi bio u zatvoru

Mate Rimac je mali miš za Ševu

Što se ovi likovi ne hapse Bašić je u Hrvatskoj

davno sam ja o tome pisao na ovome portalu , i ne samo ove firme , nego 90 % iz ljubuške općine firmi radi isto , sve žene i djeca gazda vozaju automobile ragistrirane na firme koji su kupljeni na račun firme , i po zakonu moraju ih vozati samo zaposlenici i pri tome pisati svaki dan putne naloge i opravdati trošak kao pomoć poslu pošto su kupljena vozila za povrat poreza , i ne samo auta nego se i stanovi kupuju na osnovu povrata poreza , a zakon se ne provodi , npr običan čovjek kad ga zaustave a nije upalio svijetla dobije kaznu umjesto upozorenja a kada se zaustavi gospođa ili sin od nekog gazde sa bijesnim skupim kolima registriranim na firmu a ti isti nisu zaposleni nijh se ne pita niti putni nalog niti punomoć i prođu bez kazne , eto vam policije i inteligencije iste , i ne samo to nego i ulivaju gorivo na račun firme i poslije im se te pare vrate , to je močvara

Nije to samo izbjegavanje plaćanja PDV-a nego i povrat poreza na kamionu i gorivu tijekom eksploatacije.Tako da im auto i gorivo ostanu džabe jer ih računaju u trošak.Užas,koja mafija.

Pajdo sad ce ti izbrisat komentar,nesmis kontra komentirat samo niz dlaku

Za dobro jutro ove fotke su prava stvar

A nema niko u polju,sem vrba?

Cjeli sam zivot u njemackoj pa mi je tesko ovo razumit.

1. Ako se moze osobno Auto prebacit na teretno ( sto je i njemackoj moguce) onda valjda postoji zakonom nesto regulirano pod kojim uvjetima je to moguce. Ako Auto te uvjete zadovoljava kako moze bit neko kriv ko je to odobrio ( Centar Motor) a zakon mu to dozvoljava.?????

2. Da svak radi svoj posao za sto je placen onda bi se provjeravalo od strane zakona dali teretna vozila imaju putne naloge i ispunjavaju uvjete biti teretno vozilo.

3. Da te kao u njemackoj po dzepu opali ako ne postivas zakon i rabis teretna vozila u osobne svrhe, nebi di napamet palo to radit nego bi vrlo rado platio taj PDV ( ili sta vec ustedis kad ga registiras kao osobno vozilo). Inace moras svaki Kilometar porezovat. A to moze bit jako skupo.

Hocu rec da se zakon provodi kao u Austriji, Njemackoj ili Svicarskoj nebi ovim muljatorima palo na pamet radit te stvari.

Ali kad ti znas da ti nece nista bit ako luksuzno auto prijavis kao teretno i da te nece nitko progonit a pri tome ustedis novac bio bi lud kad to nebi napravio.

Drzava ti nudi da je prevaris i ne radi nista na tome da te sprijeci
Zato bi sprijecavali jer to ovim guzonjam koji bi trebali sprovodit zakon odgovara. Ovi i njihovi prijatelji voze takva auta.

Jadna sirotinja i nema takvih porblema oce li novi Audi Q7 registrirat kao luksuzno ili teretno nego gleda kako ce Golf 2 sto duze izdrzat.

evo da ti ja objasnim kako to funkcionira , ja sam osobno radio kao vozač za razne firme i vozio sam keddy star 20 godina koji se raspadao jer firma nema novca da plati novi i zaustavi me policija (100 puta minimalno) u svim kantonima i onda pretres imaš li putni nalog , imaš li račun za robu , imaš li opremu , imaš li naljepnicu ovu onu , imaš li lance , imaš licencu , imaš li periodični itd , tj traže ti sitnicu da ti uzmu 20 maraka na licu mjesta ili ti napišu kaznu tebi 100 km a firmi od 1000-5000 km i naravno daš im svoju dnevnicu i tako svako malo , a kod ti istih policajaca kad naiđe gospođa ili sin koji vozaju firmino auto kad ih zaustave kažu a to ste vi oprostite što smo vas zaustavili vaš muž je moćan i to ti je odraz stanja , ja sam za to da svi plate ili nitko , nikako dupli standardi kao što je u nas slučaj

SIPA sve ovo zatvori ili prestani s radom

Jednostavno oduzeti i kaznu platiti.
Auto na dražbu i rješena stvar.
Pametnom dostaaaas!!!!!!

Zagrebe pomozi ovom ugroženom narodu u BiH

Gospodo iz Tužiteljstva BiH ako do petka ne uhitite počinitelje organiziranog udara na proračun države onda se ispričajte svim sadiocima duvana koje ste hapsili s fantomkama

Tužiteljstvo BiH će uhititi sve one koji šire ovakve informacije ali jednog lijepog dana ...

Novinari, malo se bolje informirajte. Carina na osobna vozila je 15% a na teretna 10%.
A PDV od 17% se plaća. Znači, razlika je tih 5% carine.

To pošteni Ševo priznaš krivnju ali nije ovolika svaka čast nisu ti roditelji džaba dali ime kao fra strikanu

Eto bez razloga su oni pretvarali luksuzne u teretne automobile

malo se ti informiraj , imaš obični porez i porez na luksuz

A jesi "načitan".Carine i Europske unije NEMA, samo se plaća ili neplaća PDV. A po tebi su Merđe,Audiji,Poršei i Alfe,auta sa dalekog istoka.Ma ljudi nije štos hoćeš li platiti 17 posto PDV-a.Teretna auta se računaju u trošak i auta i goriva.

Što onda nisu kupovali teretna vozila ovo je organizirani kriminal vidljiv iz svemira i riješili bi ga početnici u Tužiteljstvu samo da hoće

Dobro jutro luzeri dok vi spavate ja sa svojim teretnjakom Q7 odoh u Bosnu po pare od diploma

Ima li ijedan špediter da ovo pojasni možda su ovi krimosi u pretplati

U svom ovom kriminalu ne moze se nista uraditi bez speditera i carine.To je jedan organizovana kriminalna hobotnica koju niko ne pokusava sprijeciti.Godinama prilikom carinjenja vozila rade se kriminalne radnje,gdje se posebno sve placa.Prijavljivanje auta iz unutrasnjosti se naplacuje 400 d0 500 KM i sve ide od speditera do carinika.Umanjivanje car.osnovice se isto placa.Radi takvog rada drzava je ostecena na stotine miliona i ovo se radi iz proszog razloga sto carinik zns da nece biti kaznjen i prostog razloga sto ta korupcija i reket ide do samig vrha.CARINA=KORUPCIJA=REKET bez posljedica.

Organizirani kriminal je predmet za Tužiteljstvo

PDV je odbitna stavka plus razlika je 22%.

Oštetiti proračun je kazneno djelo ako nisu onda se ispričajte svim poštenim ljudima koji su ovdje navedeni

Pustite poarene ljude nek rade nemojte bit zavidni

Objavljujte vi i dalje optužnice Tužiteljstva pa zar više nije svakom jasno gdje je leglo kriminala

Radite svoj posao za koji ste predobro plaćeni ili dajte otkaz

Radili bi i vi da morete pustite ljude

Sta ti imas sa proracunom nije tvoj proracun potpisi se da ti ja pokazem kako to idje

Povescu ja Maduna da mi to malo preispitamo sta je to se zbilo tamo

Ševe donijeću vam kolače u Zenicu

Sramota me da me teretna auta pristignu a u mene 200 konja

Misliš 201 konj ...zaboravi si vozača

Šta bi tek bilo da imamo Herceg Bosnu

Pokretac ovoga kriminala je Jozo Sevo a sinovi su male mace za Lafa Mama sta kaze tako se radi fuj

Sve je ovo blagoslovio fratar Ševo

Pomozi Kolinda molimte da nastavimo mi malo bogatiji vozati ove teretne aute Q7 I ostale teretnjake.
Sve je kriv nelegitimni Komsic ,pomagaj dobrocinitelju

Obiteljski posao je zakon i zato Ševama poruka držite se skupa

Mila Ševo će biti kraljica karnevaIa

Zenica blues

Mile javi se!!!

Pustite ljude nek voze avione kamione sta ocete vi nebi vi krali drzavu da morete ak nemate dometa

što reći ako se ovim dopušta da radi što hoće pa tu sipu treba ukinuti i tužiteljstvo ili su i oni u ovome što rade više ove ševe to ih netko podržava u širokom da ocrni široki pa čpvjek nosi pet kila duvana sprate ga u ćuzu ovi okreću melione i ništa za koga ovi zakoni vride

SIPA radi po nalogu Tužiteljstva kojemu je na čelu Gordana Tadić iz HDZ BiH na čelu UNO je Miro Džakula iz Čapljine koji je iz HDZ BiH treba li još

Oni su UZP to može dokazati i Bobo Hrstić

Ljubuški čarobnjaci pretvarali luksuzna u teretna vozila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari