Borbu u ringu zamijenio borbom protiv droge

ljubuski.info

Bivši kanadski boksač teške kategorije i jedan od najuspješnijih boksača svih vremena George Jure Čuvalo jučer je u Gimnaziji Ljubuški održao predavanje o borbi protiv droge. Poveden svojom osobnom tragedijom, kojoj mu je droga uzela tri sina, a supruga izvršila samoubojstvo, ispričao je bez imalo ustručavanja, ali sa suzama u očima, svoj život.

Osobna tragedija

“Nikada nisam ni pomislio da će moji sinovi postati ovisnici. Nakon što sam završio karijeru, sve je izgledalo kako se samo poželjeti može. Sa ženom Lynn dobio sam petero djece, četiri sina i kćerku, imali smo veliku i složnu obitelj. Trajalo je to do sredine osamdesetih, a onda je počelo”, rekao je Čuvalo.

Njegov najmlađi sin Jesse nakon samo devet mjeseci borbe s heroinom stavio je jednog dana 1985. pištolj u usta i povukao okidač. Nije mogao više. Imao je 20 godina. U isto vrijeme, njegova dva brata George Lee i Steven već su bili duboko u paklu droge. Čuvalo je osjećao da je samo pitanje vremena kada će dogoditi nova tragedija.
“Njih dvojica su više vremena provodili u zatvoru nego na slobodi, jer nisu birali načina da dođu do droge. Dogodilo se da se Steven 15 puta predozirao u razdoblju od samo dva mjeseca. Pakao nije prestajao. Osam godina nakon Jessejeva samoubojstva George Lee je ubrizgao smrtonosnu dozu. Nađen je posljednjeg dana u listopadu 1993. u hotelskoj sobi. Dva dana nakon njegovog pokopa majčino srce više nije moglo izdržati. Lynn je popila bocu tableta i pridružila se sinovima. Našli su je kako leži na Lee-ovom krevetu”, istaknuo je vidno uzbuđen Čuvalo.

Borba protiv droge

Georgeu je ostalo spasiti Stevena po svaku cijenu. Iako nije prestajao sa starim načinom života, ipak je pristao s ocem krenuti diljem Kanade i početi držati predavanja o ovisnosti. Izgledalo je kao da se ukazao tračak nade. Međutim, droga je i ovoga puta bila jača od želje za normalnim životom. Sestra Vanessa pronašla ga je 1997. u svom stanu kako sjedi naslonjen na stol. Iz jedne ruke je virila igla, dok je u drugoj još uvijek držao nezapaljenu cigaretu.

George Čuvalo danas živi da bi se borio protiv droge. Sada putuje po cijeloj Kanadi i po školama, zatvorima, domovima za nezbrinutu djecu, drži predavanja. Vjeruje da je uspio ako bar jedan mladi život svojom pričom potakne da se vrati na pravi put. S velikim ponosom ističe da su mu kćerka Vanessa i sin Mitch završili fakultete i da su uspješni, iako je životna tragedija itekako imala utjecaja na njihov život.

publika

U Kući slavnih

Čuvalo se u svojoj dugogodišnjoj boksačkoj karijeri dva puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji. Pored toga, dobio je najveće kanadsko priznanje u borbi protiv droge, a uvršten je i u Kuću slavnih. Nakon 39 godina Jure George Čuvalo posjetio je rodni kraj svojih roditelja. Naime, Čuvalovi roditelji su podrijetlom iz Proboja, općina Ljubuški, dok je on rođen u Kanadi.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari