Propast Aluminija bi mogla ugasiti i veliki broj manjih tvrtki

ljubuski.info

Uprava mostarskog Aluminija uručila je otkaze 362 radnika, zapravo svim preostalim radnicima posrnulog giganta kojemu su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom MT Abraham jedina nada u eventualno ponovno pokretanje proizvodnje.

Otkazi su uručeni svim djelatnicima, ali s različitim otkaznim rokom. Razlog tomu je da bi preostali djelatnici uspjeli završiti zaostale poslove, objašnjeno je.

Rješenja o otkazima morala su biti zaključena s krajem 2019. godine kako bi se svim djelatnicima omogućila isplata otpremnina.

Nakon 31. siječnja 2020. godine nekoliko djelatnika bit će angažirano s novim ugovorima na poslovima osiguranja i održavanja visokog napona te opreme.

Odbačene subvencije

Uprava na odlasku nastavila je pregovore s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham iz Tel Aviva. Prva ponuda te grupe, koju još čine kineski partneri China Engineering Corporation i China Industrial of Engineering and Construction Co., Ltd., odbijena je jer su tražili subvencije za električnu energiju i druge pogodnosti od države. Subvenciju je odbacila Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni suvlasnik s 44 posto udjela.

Nova ponuda ove grupacije nedavno dostavljena temelji se na tome da se pogoni Aluminija unajme te omogući nastavak proizvodnje uz potporu izraelsko-kineskog kapitala.

U BiH je ova grupacija već registrirala tvrtku Aluminium Industries d.o.o. Po informacijama iz kompanije Aluminij o novoj ponudi izraelsko-kineske grupacije odlučivat će sredinom siječnja Skupština kompanije u kojoj su uz predstavnike Vlade FBiH i predstavnici malih dioničara - radnika koji imaju 44 posto, te Vlada RH s udjelom od 12 posto.

Direktor M.T. Abraham Group Isaac Mansur Tamir je u nedavnoj izjavi za medije pojasnio uvjete najma koje su dostavili iz ove grupacije.
Ugovor o zakupu bit će u skladu sa zakonima i propisima Federacije Bosne i Hercegovine, što znači petnaestogodišnji ugovor o najmu, s mogućnošću dodatnih petnaest godina, a najviše do trideset godina, rekao je Tamir.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri rekao je da bi se prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušalo pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije. Planiraju ponovno angažirati radnike koji su već radili u Aluminiju, objasnio je Kabiri.

Do 15. siječnja otpremnine svim radnicima Aluminija

Novi val uručenja otkaza radnicima nekadašnje industrijske perjanice, mostarskog "Aluminija", nakon što je njih 170 od preostala 362 u posljednja dva dana protekle godine proglašeno tehnološkim viškom, uslijedit će 15. siječnja, potvrđeno je jučer iz ovog poduzeća.

Do 31. siječnja u "Aluminiju" će ostati, vjerojatno, svega petnaestak uposlenika, koji su se, također, našli na popisu za otkaz.

Ipak, nakon višemjesečne agonije i mrcvarenja koje su proživljavali zbog priče o potencijalnim ulagačima, makar će svi radnici, njih 362, iako će se naći na ulici, dobiti otpremnine.

Potvrdio je to Miljenko Buhač iz Odjela za odnose s javnošću "Aluminija", kazavši da je novac za otpremnine osiguran i da će im biti isplaćen po jednakim kriterijima kao što je to bilo krajem kolovoza, kada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Tada su radnici dobili otpremnine u iznosu od 8.000 do 8.500 KM.
Prema predviđenom planu, svima će otpremnine biti isplaćene do 15. siječnja. Njihova visina ovisit će o broju godina radnog staža i visini prosječne plaće - pojasnio je Buhač.

Podsjetio je i na to da je Federalna vlada osigurala 421.785,21 KM za uvezivanje staža za 32 radnika koji su stekli uvjete za mirovinu, ali im "Aluminij" nije uplaćivao doprinose.

O novoj, korigiranoj ponudi "Abraham grupacije" u "Aluminiju" nemaju nikakvih informacija. Podsjetimo, Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, izjavio je kako ponuda "Abraham grupe" nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije.

Za 17. siječnja, kako je jučer potvrđeno, sazvana je izvanredna sjednica Skupštine "Aluminija". Na dnevnom redu bit će donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu imovine "Aluminija" s "Abraham grupom".

Ugroženi partneri

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.

U tvrtci je ukupno bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH, te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njezinim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom aluminija.

Glas naroda

propast Aluminija će ugasit Stolni Rvacki grad Mostar -bar onu polu di stoluje Draganče
zato odlazi Draganče sa Bandićom u prdekanu tamo ti je misto!

Šta ima veze,zato će se čovićeve nekretnine proširiti pa će bit posla za vrtlare

prije su srbi imali i vojska vile a sad imaju naši udbaši još gore ja ti jadna čak i neki pratri -bože sačuvaj od udbe naše sudbe

To jednom mora poslovati tržišno ili propast to je jedina pravda.

samo što ovih naših ima više nego prije u ciloj jugoslaviji skupa

Rat su i zakuvali da bi ove velike firme opeljušali
političari i poduzetnici a jadna siirotinja izginula. Za to se vi podržavate i ovisit jedni o drugima. Šta god sa đavlom dođe sa njim će i otić.Džabe donirate ukradenim novcem i džabe puzite oko oltara farizeji i licemjeri nije bog mačka zna on za svakoga.

Rat su počeli Srbi želeći veliku Srbiju.Sve drugo je srpska propaganda.

Može li mi netko normalan objasnit kako to da je aluminij kao najjača firma u Hercegovini opstao i u ratu a sada ga drugovi ugasiše.

Šta ti ko može objasnit kad ti ne želiš svatit

Ma shvaćam ja samo se ne mogu načudit da nam ovo ne rade oni protiv kojih smo ratovali već ovi nazovi domoljubi.

Da je kolignja dobila aluminij bi otvorila ovako ništa piši propalo.

kako ćeš poslovat tržišno beno jedna kad trebaš dat pola HDZu a pola firmi to je u uniji nemoguće
ne može pola pijem pola šarcu-čoviću-dajem i krepa aluminjij

Kako bi to Kolinda pomogla. Veća pomoć će biti od Zokija. Samo neka ne daju na ruke ovima koji u nas vladaju tri desetljeća jer to ode u privatne džepove.

Propast Aluminija bi mogla ugasiti i veliki broj manjih tvrtki
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari