Proračun ZHŽ nije razvojni, najveći dio odlazi na plaće

ljubuski.info

Na 13. sjednici Skupštine ZHŽ održanoj u ponedjeljak usvojen je Proračun ove Županije za 2020. godinu. Iznos Proračuna glasi 91.920.994,00 KM.

Nije bilo nekih većih rasprava oko Proračuna, kao niti većih primjedbi oporbenih zastupnika na njegov izgled. Usvojen je na kraju uz 18 glasova za, jedan protiv (Marija Lovrić – HSP AS) te jedan suzdržan (Zvonko Jurišić HSP BiH).

Jedina koja je bila protiv ovakvog Proračuna i koja je podnijela četiri amandmana je Marija Lovrić, zastupnica Hrvatske stranke Prava dr. Ante Starčević.

Komentirala je zašto nije podržala Proračun i koji je bio cilj njezina četiri amandmana.

Predložila sam ukupno četiri amandmana, prvi se odnosio na smanjenje ugovorenih usluga i izdataka za materija za iznos od 100.000 KM, u korist tekući prijenosa za Dom Marija Naša Nada iznos od 50.000 KM, to bi bila kao dodatna sredstva, zatim za tekuće prijenose Udruzi Osoba s invalitetom u iznosu od 18.000 KM, te sam predložila da se uvede stavka Tekući prijenosi za osobe koje žive od socijalne pomoći u iznosu od 10.000 KM, kao i tekuće prijenose za majke sa četiri i više djece u iznosu od 22.000 KM, kazala je uvodu Lovrić.

Otkrila je kako je kroz drugi amandman, tražila smanjivanje Tekućih prijenosa za Edukacijsko rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe Bučine Ljubuški za koji je predviđeno 60.000 KM.

Ovaj dom je osnovan tek ove godine i odmah ga se uključuje u Proračun, a kad smo u par navrata spominjali povećanje sredstava Doma Marija Naša Nada, komentari su bili da Županija nije dužna financirati isti. Predložili smo da se isti preraspodjeli na sljedeće: Ekonomski kod 614200 Tekući prijenosi za majke sa četvero i više djece – 30.000 KM, čime bi se za ovu kategoriju izdvojile 52.000 KM u ukupnom iznosu. Što bi bio neki početak pa bi se za iduću godinu podignula sredstva. Ekonomski kod 614200 Tekući prijenosi za pomoć u kući starijim osobama – u 20.000 KM, ponovno rješavamo socijalno ugrožene građane ZHŽ, a Domu u Bučinama za početak bi pripalo 10.000 KM, kazala je Lovrić.

Skrenula je pozornost da se kod, primjerice, Tekućih prijenosa za zaštitu okoliša nije transparetno navelo za što taj novac ide, osim da je za tu stavku predviđeno 900.000 KM.

Tražila sam da se Tekući prijenosi za zaštitu okoliša umanje za 500.000 KM te se raspodjele na još dodatne dvije kategorije, a to su Ekonomski kod 821300 Nabavka opreme – nabava kontejnera za razvrstavanje otpada gdje bi se isti postavili na par lokacija po gradovima i općinama te bi građani naše Županije mogli razvrstavati otpad koji imaju na npr. papir, staklo, plastična i metalna ambalaža, biootpad, tekstil, opasni i štetni otpad. Ekonomski kod 821110 – Nabavka zemljišta za reciklažno dvorište – kako bismo započeli gospodarenje otpadom, a ne da se otpad odlaže na način kako to do sada radimo, te da se stvara prevencija, kao i edukacija grđana na sortirano odvajanje otpada. Svakoj od ovih stavki pripalo bi po 250.000 KM. Četvrti amandman glasio je da se dio sredstava s ekonomskog koda 614100 Tekući prijenosi za sredstva za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i za ruralni razvoj umanji za 200.000 KM te da se isti preusmjere u na Ekonomski kod 614400 – Tekući prijenosi za poticanje razvoja obrtnih djelatnosti i poticanje obrazovanja za obrtnička zanimanja u iznosu 100.000 KM, te Ekonomski kod 614400 – Tekući prijenosi za start-up za žene u poduzetništvu. Cilj je bio pomoći socijalnim kategorijama u našoj Županiji, kao i uvođenjem razvrstavanja otpada, kao i kupnja zemljišta za reciklažno dvorište, jer trebamo početi raditi na tim pitanjima, kao što sam i ranije naglašavala, kroz godine koje slijede. Također potaknuti razvoj obrtničkih djelatnosti, kao i poticanje razvoja ženskog poduzetništva, ali nažalost nije naišlo na razumijevanje kod Vlade i zastupnika koji imaju većinu, dok je oporba podržala većinu mojih amandmana, istaknula je Lovrić.

Smatra kako ovaj Proračun nije razvojan, jer veći dio odlazi na plaće. Ipak pohvalila je povećanje porodiljnih naknada.

Teško mi je pričati o nekim stavkama, jer nemamo podataka na što se točno odnose. Za razliku od županijskih proračuna iz susjedne RH koji imaju za svaku veću stavku npr. kapitalne investicije na koje se točno projekte odnosi i u kolikom planiranom iznosu. Proračun nije razvojni čim više od 50% sredstava odlazi na plaće proračunskim korisnicima. Neke socijalne kategorije se poboljšavaju, kao npr. Porodiljne naknade nezaposlenim majkama, gdje slijedi povećanje istih od 1. siječnja 2020. godine, te nabavka udžbenika za osnovnu školu od 6-9 razreda, planirano je preko 400.000 KM. No, trebamo mi još dosta toga uraditi da bi socijalna pitanja bila uistinu riješena, smatra Lovrić.

Lovrić nije htjela komentirati zašto ostali oporbeni zastupnici nisu predložili neke konkretne amandmane na predloženi Proračun, ističući kako bi oni mogli imati više informacija o tome.

Istina da oni nisu podnijeli amandmane, ali činjenica je da su kolege iz oporbe podržale moje amandmane. Generalno bih voljela da se svi zastupnici/zastupnice uključuju, jer bi se samim time neke stvari, mogle brže i bolje odrađivati, zaključila je Lovrić.

jabuka.tv

Glas naroda

Ta Marija Lovrić koju vi hvalite odavno viri iz neke stvari a HDZ joj je dao profesionalnu plaću šta više pričate bez veze vagnuta davno.

I na tvoju placu Marija i na tvoju placu,odreci je se i idi raditi u realni sektor gdje si i radila.Tvoja demagogija cini se nema granica.

Evo ovako Marija Lovric najveci poltron HDZa.

Sve pohvale za rad i zalaganje!

Kako nije razvojni?
Pa razvija vaše džepove,g-uzove,šta bi više?

Živio HSP AS BiH..

Marija ti si UHLJEB, pričaš priče za malu djecu, kao i tvoj šef stranke koji, kažu ne dolazi na posao, kao ni onaj prije njega.
Ovi iz UDBAŠ-i iz Š.Brijega su stvarno najjači

Marija ti si podrepina HDZova.

Kome, MUP u koji ne radi ništa ili bolje rečeno radi svašta.

pa sta ce se ljudi bezveze ulagati kad im ništa neće bit prihvaćeno, to se zna unaprid

Treba ukinuti poticaje za poljoprivredu pod hitno.,tu se lova pere na veliko

pa od kad ova županija postoji nikad nije bio razvojni nego uhljebsko parazitski

čupanije ukinut

Proračun ZHŽ nije razvojni, najveći dio odlazi na plaće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari