Uz četvrtu obljetnicu smrti Frane Primorca

ljubuski.info

Nastavljena je Kulturno-duhovna manifestacija "Božić s Maticom u Brotnju", obilježavanjem četvrte obljetnice smrti akademskog slikara Frane Primorca, uz organizirani prigodni kulturni program.

Program je započeo u Crkvi Krista Kralja u Čitluku gdje je služena sv. Misa zadušnica za pokojnog Franu, dok je u Galeriji fra Didaka Buntića upriličena izložba ilustracija uz prigodni katalog mr. art Kristine Ćavar, akad. slikarice za slikovnicu "Zvjezdice" Ružice Zeljko. Nakon predstavljanja slikovnice uslijedilo je predstavljanje zbirka pjesama "Sam odlučuješ" fra Stojana Damjanovića i zbirka pjesama za djecu "Za tvoj osmjeh, dijete" Ružice Zeljko.

Već treći put uz obljetnicu smrti Frane Primorca Umjetnika organiziramo i izložbu umjetnički radova njegovih prijatelja i suradnika, te svake godine organiziramo izložbu novog umjetnika i da ovakva praksa postane tradicionalna. U nastajanju je i Monografija, koja će kada bude otisnuta biti predstavljena na godišnjicu Franine smrti, kazao je predsjednik Matice hrvatske u Čitluku prof. Andrija Stojić.

Zbirke pjesama su predstavili autori fra Stojan Damjanović i Ružica Zeljko, te Kristina Ćavar, ilustratorica i Andrija Stojić, urednik zbirke.

Pred Vama se nalazi slikovnica koju sam s velikom pažnjom stvarala i nastojala oslikati igrokaz autorice Ružice Zeljko. Zvjezdice su ispričane kroz tehniku kolaža koju na poseban način promičem kod slikovnica …Oživljeni prikaz zvjezdica dječja publika je s radošću prihvatila. Iskrenost dječjeg srca nije mogla uzmaknuti ovoj jedinstvenoj priči što će zasigurno imati u budućnosti igrokaze u školama i vrtićima na navedenu priču. Zvjezdice tragaju za smislom vlastitog života ostavljajući zvjezdanu prašinu na nebu kao znak. Svjetlucavi put krasi Božićno nebo i ispisuje jedinstvenu poruku za sve nas. Zvijezda sja u svakome od nas i poziva nas da budemo svjetlo jedni drugima u tami svakodnevice rekla je, predstavljajući slikovnicu "Zvjezdice" između ostalog autorica ilustracija akad. slikarica Kristina Ćavar.

Autorica Ružica Zeljko zahvalila je svima koji su pomogli tiskanje, kao i predstavljanje knjige istaknuvši da piše od pete godine i odlučila sam uz pomoć dobrih ljudi svoje pjesme publicirati i dalje pišem, uskoro i novi naslovi, rekla je Ružica Zeljko.

Fra Stojan Damjanović rođen je u Ljutom Docu, svečane doživotne redovničke zavjete položio je 1986. godine, kada odlazi kao misionar u Zair (Kongo) u Africi, gdje djeluje kroz sljedećih trinaest godina. Po povratku u Hrvatsku, od 2000. godine, uz kraće prekide, živi i djeluje u franjevačkom samostanu na Visovcu, gdje trenutno vrši službu domeštra novaka. Već duže vrijeme piše crtice, prozna djela i pjesme, najčešće u osmercu, desetercu i dvanaestercu. Među najzastupljenijim temama u zbirci poezije su one o prirodi te duhovnog karaktera. Do sada je objavljivao u MAK-u, Glasilu Nacionalnog parka "Krka" te različitim župskim listovima. Autor je i Križnog puta pisanog u osmercu koji je doživio pet izdanja, kazao je predstavljajući fra Stojana Damjanovića, Andrija Stojić. O zbirci "Sam odlučuješ" naglasio je kako autor progovara jezikom čistim, jednostavnim, razumnim i narodnim, svakom jasnim i čitkim. Put kojim nam je hoditi sasvim sigurno nije niti nešto zadano, niti urođeno, nego nam je osobnim naporom stjecati znanje i jačati vjeru kroz život.

Uslijedilo je prigodno druženje i evociranje uspomena na pokojnog Franu Primorca Umjetnika uz prigodni domjenak.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari