Američka tehnologija na bh. tržištu

Otvaranjem novog pogona za proizvodnju šupljih ploča tvrtka Mucić&Co najavljuje ekspanziju na tržištu diljem regije u izgradnji objekata primjenom nove tehnologije.

Riječ je o pogonu koji je zajednička investicija tvrtke Mucić&Co d.o.o. Ljubuški (BiH) s udjelom od 33,53 i poduzeća Mucić&Co d.o.o. Gornji Muć (RH) s preostalih 66,43 posto.
Prateći nove trendove, vođeni namjerom da povećaju proizvodnju i kvalitetu građevina, tvrtka Mucić&Co odlučila se za investiranje u ovaj pogon za proizvodnju prednapregnutih šupljih ploča i fasadnih termo-izoliranih panela po američkoj tehnologiji tvrtke Spancrete.

Jedan od najsuvremenijih pogona

Kako ističe generalni direktor tvrtke dipl. ing. građ. Stanislav Mucić riječ je o pogonu vrijednom 10 milijuna eura, smještenom na površini od 60.000 metara kvadratnih, gdje je izgrađena proizvodna hala od 10.500 m2. U novom pogonu proizvodit će se prednapregnute šuplje ploče i fasadni termo-izolirani paneli s mogućnošću vanjske obrade, izrađeni po suvremenoj tehnologiji američke tvrtke Spancrete koja je i isporučila kompletne strojeve koji prate tehnologiju proizvodnje ovih elemenata. Otvaranjem ovog pogona Ljubuški će, uz pogone u Mađarskoj,Turskoj i Saudijskoj Arabiji dobiti jedan od najsuvremenijih pogona u svijetu koji koristi Spancrete tehnologiju za proizvodnju šupljih betonskih ploča i fasadnih panela.

Tvrtka Spancrete je vodeći proizvođač AB montažne konstrukcije u Americi, te je ujedno i proizvođač strojeva za proizvodnju ošupljene ploče. Kada je riječ o samim pločama koje su proizvedene tehnologijom američke tvrtke Spancrete, njihova je primjena višestruka. Mogu se koristiti kao horizontalne ploče ili fasadni elementi u visokogradnji (stanogradnji , industrijskim i poslovnim objektima), te konstrukciji za izgradnju mostova i marina.

 

Velike prednosti ploča

U razgovoru s projektantom tvrtke Mucić&Co, Radoslavom Markićem, dipl. ing.građ., istaknuta je prednost šuplje ploče prije svega u manjoj statičkoj visini, primjeni tehnologije prednapinjanja čime se savladavaju veliki rasponi i opterećenja, te mogućnosti lake ugradnje instalacija kroz šupljine što daje razne tehničke mogućnosti projektantima. Bitno je istaknuti da je armatura ploče od visokovrijednog prednapregnutog čelika koji je i do tri puta kvalitetniji od običnog čelika čime su osigurani uvjeti veće nosivosti i zaštite od korozije izvana. Sama požarna otpornost ovih elemenata iznosi i do četiri sata što je dodatna potvrda kvalitete ploče. S obzirom da proizvodnja betona za šuplju ploču podliježe strogim kriterijima, tvrtka je osigurala kupnju nove automatske betonare kapaciteta 180m3/h.

Uloženo je dosta vremena i truda od tehnologa betona Mucić&Co kako bi se poboljšala receptura betonske smjese te dobio idealni proizvod. Ploča kao finalni proizvod je gotovo idealno ravna i spremna odmah za bojanje čime se izbjegavaju dodatne radnje sanacije površina zbog zahtjeva estetike.

Nove tehnologije

Od 1946. do danas Spancrete je uspješno instalirao više od 50 pogona diljem svijeta (Amerika, Rusija, Armenija, Australija, Kina, Danska, Gvatemala, Mađarska, Južna Koreja, Švicarska, Japan, Saudijska Arabija, Irska, Mađarska, Turska itd.). Osnivači su i urednici vodećeg stručnog časopisa iz područja montažne gradnje PCI (Precast Concrete Institute) Journal, kao i osnivači udruge proizvođača Spancrete montažne konstrukcije čiji su članovi proizvođači iz cijelog svijeta.

U srpnju 2007., stručni tim tvrtke pod vodstvom generalnog direktora Stanislava Mucića je bio u posjeti njihovim pogonima u Americi, i u tom su razdoblju direktor tvrtke Mucić & CO. Stanislav Mucić i predsjednik uprave Spancrete Machinery Corporation Joe Dugan u sjedištu SMC u Waukesha, WI, potpisali ugovor o kupnji strojeva za proizvodnju ošupljene ploče. Kupnjom njihove opreme tvrtka Mucić&Co pristupila je udruzi proizvođača Spancrete montažne konstrukcije i postala njihov ravnopravni član. Postavši ravnopravni član udruge, tvrtka Mucić&CO planira sudjelovati na svim važnim svjetskim okupljanjima proizvođača, gdje se razmjenjuju iskustva i razvijaju nova rješenja. To će omogućiti tvrtki Mucić&CO da budućim investitorima i projektantima ponudi najnovija svjetska dostignuća u području AB konstrukcija, te u suradnji s njima redovito održava stručne seminare kako bi im što više približili ovu tehnologiju. Pored uvođenja novih tehnologija,cilj tvrtke Mucić&Co je stalno usavršavanje stručnog kadra kao i stipendiranje najboljih studenata čime se želi udovoljiti i najzahtjevnijim izazovima struke. Kroz suradnju s institutima i sveučilištima ide se i korak dalje u samom razvoju tehnologije betonskih konstrukcija.

Povećanje proizvodnje

“Pogon koji otvaramo 29. ožujka omogućit će nam proizvodnju 1 500 m2 šupljih ploča dnevno, što tijekom godine znači proizvodnju od 350.000 m2 prednapregnutih šupljih ploča, a uz već postojeće pogone u kojima se proizvode montažni elementi u prednapregnutoj i klasičnoj izvedbi, naša će ukupna proizvodnja dostignuti čak i pola milijuna kvadrata ploča što u konačnici znači 500.000 m2 objekata na godinu”, ističe Radoslav Markić, dipl. ing. građ.

Iako u novom pogonu, zbog suvremene tehnologije proizvodnje, neće raditi više od 8 do 10 radnika u jednoj smjeni, tijekom ove godine očekuje se zapošljavanje novih radnika u pratećim pogonima. Uz to, zasigurno će se povećati potreba za transportom naših proizvoda, pa će i poduzeća koja nam u tome pružaju usluge imati višestruke koristi. Povećavanjem kapaciteta, te uvođenjem novih tehnologija tvrtka Mucić&Co vidi svoju budućnost kao vodeća tvrtka u proizvodnji i montaži AB konstrukcija na području jugoistočne Europe. Što se tiče otvaranja novoga pogona, prema riječima Stanislava Mucića, 29. ožujka očekuje se nazočnost velikog broja predstavnika gospodarskog, političkog i kulturnog života Hrvatske, FBiH, RS, Zapadnohercegovačke županije, te Splitsko-dalmatinske županije, ali i zemalja u regiji. Samo otvaranje bit će popraćeno bogatim kulturno-umjetničkim programom, a taj će dan poduzeće Mucić&Co d.o.o. pokloniti gradu i veliki koncert Mate Bulića i Mladena Grdovića.

S novim pogonom povećat će proizvodnju

Budući da otvaranje novoga pogona znači i povećanje cjelokupne proizvodnje u poduzeću, Mucić&Co d.o.o. najavljuje i daljnji rast broja djelatnika kojih je za sada 306, uključujući i zaposlene u poduzećima Palace, InKa, MI Planet i Mucić Marina koji su u cijelosti ili djelomičnom vlasništvu građevinske tvrtke Mucić&Co. Iako u novom pogonu, zbog suvremene tehnologije proizvodnje, neće raditi više od 8 do 10 radnika u jednoj smjeni, tijekom ove godine očekuje se zapošljavanje novih radnika u pratećim pogonima. Uz to, zasigurno će se povećati potreba za transportom naših proizvoda, pa će i poduzeća koja nam u tome pružaju usluge imati višestruke koristi.

Pogon vrijedan 10 milijuna eura

Kako ističe generalni direktor tvrtke dipl. ing. građ. Stanislav Mucić riječ je o pogonu vrijednom 10 milijuna eura, smještenom na površini od 60.000 metara kvadratnih, gdje je izgrađena proizvodna hala od 10.500 m2. U novom pogonu proizvodit će se prednapregnute šuplje ploče i fasadni termo-izolirani paneli s mogućnošću vanjske obrade, izrađeni po suvremenoj tehnologiji američke tvrtke Spancrete koja je i isporučila kompletne strojeve koji prate tehnologiju proizvodnje ovih elemenata. Otvaranjem ovog pogona Ljubuški će, uz pogone u Mađarskoj, Turskoj i Saudijskoj Arabiji dobiti jedan od najsuvremenijih pogona u svijetu koji koristi Spancrete tehnologiju za proizvodnju šupljih betonskih ploča i fasadnih panela.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari