Na Pologu postavljen tenk

ljubuski.info

Postavljanjem tenka T-55, danas je na spomen obilježju zaustavljanja tenkova JNA 1991. godine na granici između Širokog Brijega i Mostara (Dobrič-Polog) završena zadnja faza uređenja ovoga spomen obilježja.

Ove su godine, Grad Široki Brijeg u suradnji s braniteljskim udrugama HVO-a i Ministarstvo obrane BiH, sklopili Ugovor o dodjeli prostora na privremeno korištenje Odjelu Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Naime, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda.

Pukovnija je smještena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Helidromu - Rodoč, koja je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru. Temeljem zakonskih akata 1. pješačka (gardijska) pukovnija ima sljedeće zadaće da: priprema, istražuje i baštini povijest postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda u BiH, surađuje s braniteljskim udrugama i civilnim institucijama; objavljuje publikacije pukovnije; čuva kulturno-povijesno nasljeđe, tradiciju, narodne i vjerske običaje hrvatskog naroda u BiH; drugima prenosi znanja o povijesnim običajima, kulturi odijevanja i ponašanju pripadnika pukovnije; vodi vojne klubove pukovnije i upravlja muzejom pukovnije.

Muzej se sastoji od središnjeg muzeja (vojarna Stanislav Baja Kraljević u Mostaru) i četiri odjela (u vojarnama Livno, Kiseljak i Orašje te spomen obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg - Polog).

Ovaj odjel Vojnog muzeja bit će otvoren za posjetitelje i javnost, nakon što ovih dana komisija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH pregleda lokaciju.

Glas naroda

e ovako se staje pred tenka a ne kao što smo mi stavali

Razlika je samo sto su oni bili registrirani, oviom je istekla registracija...davvvno.

Alija vam je onda vratio tenkove,a vi ste sada sami doveli dodika. Šta slavite???

Jes,Alija je onda bio veliki ukrudbeni ćimbenik

to majstore nek si im reka

...i chta bi....prodjoche li undan tenkovi il nisu

Eto ovi ADZ ovaca , skrivaju zvizdu petokraku i južnoslavensku zastavu...

šta ćete postavit na Kruševu,tutin spomenik?

Hvalim te Boze, neka ima neko sa pametnim komentarom.
U pravu si rode, na Krusevu postaviti spomenik i neka se se zove :Hrabra kaznjenicka bojna

Ja sam cuja da je kvesko i sova bili gori i prvi legli pod tenk,,i onaj sto je bio ministar policije da je cipa drva gori za ranu.jel istina

Sta će Gra.Miro Kraljević,izdajica hrvatskog roda i poroda,gdje je on bio.

Vidite kako siroki zna iskoristit sve da se promovira,LJubusaci su prije njih u Studencima napravili barikadu i o tom nikad spomena

Nemamo kod od pljuvanja jedan po drugom a ovi Listicani hvale svoje kakvi god da jesu.
Zal9sno ali istinito.

Ovi se furaju na FK Crvenu Zvezdu.

Udbaši Š irokog su uvik bili jači i sposobniji od Ljubuških udbaša koji su malobrojniji i logična stvar-uspjeh je linearan broju udbaša a tako i imiđž u udbaškoj državi .

Mi smo najveci problem sami sebi, ljubomora zavist. Kakve veze ima obicni puk Sirokog sa dogadjajem u Krusevu.

Na pologu trebaju Katolici postaviti spomen pistu koji je sprijecijo genocid nad katulicima

Na Pologu postavljen tenk
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari