Održana javna rasprava o projektu izgradnje zapadne obilaznice

ljubuski.info

Predstavnici gradske vlasti i JP Ceste F BiH danas su predstavili projekt izgradnje zapadne obilaznice grada, prikupljanja i zbrinjavanja oborinskih i fekalnih voda od starog pazara do bivšeg restorana Orion na početku Radišića.

Prva faza izgradnje obilaznice će stajati 499.000 KM i u cjelosti je financira JP Ceste F BiH, a sastoji se od rotora i ceste u dužini cca 500 metara. Izgradnju je natječajem dobilo poduzeće Putovi iz Gruda. Iako je projekt star 50 godina, gradonačelnik ga smatra velikim uspjehom grada, koji je riješen za njegovog četvrtog mandata.

Uz samu prometnicu je predviđena izgradnja vododerine širine 1,5 metara, koja bi prikupila sve oborinske vode od ulaza u Radišiće, pa do cijelog područja gornjeg dijela grada. Inženjer građevine Vlado Čuljak je kazao kako je projektant predvidio cijevi promjera 600 mm.

Projekat izgradnje takve vododerine samo 400 metara od užeg središta grada je tehnički nekvalitetan, jer bi se velika količina vode dovela do područja gornjeg Humca, što može izazvati probleme mještanima donjeg djela grada, u primjedbama navode mještani Humca, koji već imaju pojavu plavljenja u sjevernom dijelu Humca.

Uz to, poduzeće Putovi Grude trenutačno grade 350 metara nogostupa s ivičnjacima, te stubovima za rasvjetu. Tvrdi se Propisi izgradnje nisu poštovani, pa je zatražena intervencija JP Ceste F BiH, koje je nadležno za ovaj magistralni put.

Iako je tijekom rasprave bilo i utemeljenih primjedbi na projekt, po tko zna koji put, Barbarić ih je odbacio, pozvavši se na javni interes, kao da su mještani, zbog izrečenih primjedbi, protiv izgradnje. Ako je tomu tako, koji je onda smisao javne rasprave. Interes građana je funkcionalna cesta, koja će stvoriti mogućnost razvitka grada, donijeti bolju kvalitetu života i smanjiti štetu po okoliš i drugu privatnu i javnu imovinu.

U ovom projektu to nije slučaj. Privatne kuće na ovu obilaznicu, koja je gotovo gradska ulica, neće moći imati ulaz.

Ljubuški može odmah od Federacije tražiti novu obilaznicu.

Kada je u pitanju realizacija izgradnje kanalizacije i oborinskih voda vrijeme nije definirano niti je poznato jesu li sredstva osigurana.

T.B.

Glas naroda

glavni Vlado del Ponte

"iskusni i potvrđeni strucnjak građevine" Nevenko, sa svojom tezom narode govorite al bit ce kako ja kažem. ni prvi ni zadnji njegov promašeni projekt zvani sajam taštine ko i "poklopci šahtiva koji mu plješcu" kad nece narod.

Zakon kaže da samo deset posto šahtova može biti u kolotragu a ostali po sredini vozne trake ,kod nas naopako.

Tako je to kad uvenko nije dalje otišao u životu od grabova vrila kako to da u njemačkoj šahtovi ne klepeću a kad tzv inžinjer uvenko na tikiruši svaki šaht pod točak auta i deka mu pala

Koji zakon??

Šta napadas samo nevenku sahtovi su cvrcini

Obilaznica triba ići niz plantažu postojećim putem di nema kuća .A radovi na plantaži i laik vidi da nije kako triba naručito stupovi rasvjete.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Propisi i zdrav razum kažu da rasvjetni stub zbog sigurnosti učesnika u prometu mora biti minimalno udaljen 1m od kolnika.
Projekt je nepropisan. Kada netko pogine bit će kasno. U općini nema nikakvog nadzora nad radovima.

Tihomir Bradvica

Nadzor će bit kardinal cvrce

Čuj Cvrce kardinal

Koji tocno propis???

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Ing pregledaj propise i europsku praksu koju je Hrvatske primjenila u svojim propisima i vidi što je norma a tamo stoji minimalno 1m. Inženjeri na tim stvarima ne smiju griješiti po pitanju sigurnosti prometa i zaštite na radu..

Tihomir Bradvica

Vi se pozivate na EU norme i propise. Pa vas molim ukoliko nije problem da tocno navedete na koji zakon i propis se pozivate

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Znoji mozak genije. Žalosti tvoje pitanje i provjeri diplomu. :)

Tihomir Bradvica

Čovjek postavi sasvim realno pitanje,a ti bi ga omalovažava.Takav način ne vodi ni u šta dobro.Ako već želite nešto diskreditirati,onda molim argumentima.Nakon toga ćemo vas sa respektom uzimati.Inace je sve to "prdile zelene opadale zrile".Lip pozdrav i sve najbolje.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Ne daj Bože. Čovjek se potpisivao kao inženjer i takvim pitanjem sam sebe omalovažava. Ali, tvoja kultura je upitna, pročitaj što pišeš....

Tihomir Bradvica

Možete mi reći gdje u bližem okruženju ima postavljena veća veličina cijevi od 600, koliki je nagib, koliko u minuti proteče metara kubnih, slabo vi to računate

Nisu ti ovakvi za računa već samo za mučenja vode

Evo ti se potpisa bez titule ali raspravljaš bez argumenata o konkretnoj stvari.A ko misliš da je to pravi put do bilo čega onda bujrum.Ja osobno volim argumentiraju raspravu i istinu inače je sve drugo samo ono što sam ti tako nekulturni napisa.Ako oćete od ovih preuzet bilo šta,ne samo vlast morat će te narodu dokazat da ste bar pametniji od njih .Sve prikazivati u negativnom kontekstu vjerujemo neće bit dovoljno.Samo za primjer i u gradu a i u županiji se zadnjih godina ostvaruje suficit,što je jedna sigurno pozitivna stvar iako nedovoljno.Stručno i odgovorno a ne paušalno pa će nadam se svima bit bolje.

Moja diploma je sa europskog sveucolista i lako je provjerljiva, a vi i dalje niste odgovorili na vrlo prezicno postavljeno pitanje.

Žalosti vaša patološka potreba kritiziranja svega sto se radi u gradu

Zasto bi bilo tko vozeci tehnicki ispravno vozilo vozec po ogranicenjima poginuo bez obzira na to gdje javna rasvjeta bila

Kakav si ti ing.??? Pajdo udari u stup s 50 kmh i pokoj ti vični. Sakri to ing. sramotiš znanje

Da preformuliram pitanje. Zasto bi bilo tko udarao s autom u rasvjetne stupove ukoliko se isti ne nalaze unutar kolovoza??

Pravi si ADZ ing. To je nešto ko Rade Bošnjak ing.prava
A zašto ljudi udaraju u stupove to trebaš njih pitati i pročitati statistiku...

Ja sam ing. građevinarstva, a VI??

Mi smo HDZovci, šta je rec..?!

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Procjene količine oborinskih voda su sumnjive zbog izbora cijevi od 600mm, i teško da mogu biti dostatne za sliv brda i zemljišta ispod brda. Voditi tok vododerine samo 400m od glavne gradske ulice u pitanje dovodi struku. Služba urbanizma u općini je zatajila.

Tihomir Bradvica

Zasto je izbor cijevi promjera 600 mm sumnjiv. Na temelju cega ste vi izracunali da bi trebao biti veci???

Pa Stručnjake otiđi na obilaznici i upitaj ljude šta se dešava kad pada malo jača kiša,samo malo prošetati,i 1 metar je malo moj stručnjake,pa bolan pogledaj koliko je bio kanal ispod kerametala ljudima bilo do kopanja.
Jadnalivan majka kradezeovska.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Humčani s pravom ste negodovali. Projektant nije dobio relevantne podatke za projekt oborinskih voda, a zbog zaštite rijeke trebalo bi izgraditi taložnik. Radi se o odlukama izvan struke i racionalnog upravljanja prirodom spram položajem i oblikom zemljišta.

Tihomir Bradvica

ništa ostavite kao prije nek uliću sa 2 metra visine u plantažu kao Matti Nikenen ,ili se tu "mora " vozit 100 na sat pa u rasvjetni stup zalipit ne znam kako hoćete

Života ti Tiho ako su ovi inženjeri Barbarić Čuljak ... mogli sahraniti Naprijed i Kons mogu i tih desetak vozača

I ja sam mislio da je želja proširiti cestu na pravcu a iza trotoara postaviti rasvjetu a ovako mi izgleda sve naopako..

Na tu cjev koja kupi vodu sa brda i vododerine se može usput spojit jedan generator hidrocentrale.Šalim se ta je cjev malena za vršne vode i ne može se postavit u tolikoj dužini na tlo koje je sklono klizištu.Odozgo lete kamenice volumena jedan bus kombi 10 -15 kubika mislim u metrima a jedan je još gore na pola puta zapeja !

Privatne kuće na ovu obilaznicu, koja je gotovo gradska ulica, neće moći imati ulaz.Ni privatne kuće ni firme ni benzinske.Ajde baš da vidimo. Šahtovi uopće ne smiju biti na cestama posebno oni [ * neprimjereno * ]ski koje bi bolje ma.jmuni napravili.Šahtovi se mogu riješiti samo da se hoće i da uhljebi nemaju pristupa nikakvim dozvolama ni radovima

Za oborinske proračunati količinu oborinskih voda ipak treba škola neka,bar osnovna.Velike količine oborinskih voda odvesti u rijeku će prouzrokovati poplave.Najveći problem je što su maz-lumi sve izbetonirali i okrenuli vodu na prometnice umjesto da ih prirodnim putem zemlja upija.Šta rade građevinske inspekcije i urbanisti osim što sjede i prde u općini

Da ista znaju ne bi radili u opcini, bolje receno kad rade u opcini, logicno da nista ne znaju.

Ovo što kradezeovci planiraju i rade je kriminalno i nema logike i veze sa strukom i pameti.

I ovo ludilo sa kružnim tokovima voziš pravac 120 i odjednom kružni pa tu će biti gužve nonstop i udesi i još stubovi u nogostupu

vidi se kako su stručnjaci riješili na ovoj takozvanoj obilaznici i po gradu,slivnici na cesti umjesto ispod trotoara.90 posto vozačeve koncetracije ode na izbjegavanje šahtova,slivnika,reklama,rupa tako da nije čudo da ne primjeti pješaka.Najbolji pokazatelj ljubuškog idi-otizma su parkirna mjesta tik do pješačkog prijelaza

Zna li iko koji je smisao sužavanja ceste na plantaži

ZNA SE i nebi me čudilo da rasvjetu okrenu prema cesti

Vjerojatno isti onaj kao i kružni tok kod doma zdravlja. Skrećeš ka domu zdravlja a ono piješak na pješačkom,i naravno moraš stati u sred kružnog toka da pješak prože. Pa zar bar niste mogli onaj pješački pomaknuti 5 metara prema domu zdravlja,da vozač može bar izaći iz krućnog toka.

Tako struka nalaže... Partijskih inžinjera.

Neka dadnu da kružni tok pravi onaj kradezeov biser iz općine da se autobus i šleper ne može okrenuti

Problem šahtova je u rebrastim cijevima koje vibriraju pod velikim teretima ,naime šahte su tribale cijele od betona a ne od plastičnih cijevi , problem se nikad neće riješiti dok se preljevi i tijela šahti ne ušaluju.

zato se oko cijevi nalije beton ali problem riješen ali su i šahtovi koji umjesto da se prilagođavaju asfaltiu budahaletine napravili obrnuto tj.da asfalt moraju prilagođavati njihovim šahtovima

šta ste se nažestali, ovo je priča HDZekanima za laku noć dok prođu predsjednički izbori ta vidite da se seoske zaškoljine asfaltiraju do besvijesti sve po 50 do 80 metara, pomalo trenu i biže dalje.
no uzalud vam trud svirači škoro pobjeđuje u 'ercegovini
"SAD IL' NIKAD"!

Skoro lipo piva a sta to jos zna?
Desetke miliona kuna dobio od drzave na firmu u kojoj ima dva radnika.

Održana javna rasprava o projektu izgradnje zapadne obilaznice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari