Zarez u jajetu

ljubuski.info

Jeste li prelazili ovih dana granice BiH i vidjeli hrpe kamenja, like-ova i raskinutih okova? Možda niste gledali?! Možda je i bolje po vas ne gledati u stranu, posrneš, padneš i onda te pregaze, pa još kamenuju tim kamenjem, stave okove i na neku internet stranicu, pa te obaspu tim like-ovima.

Sada ste u čudu? Jednostavno je, samo će potrajati da objasnim.

Kamenje je pri ruci svakome tko ulazi u BiH kako bi mogao kamenovati MM-S.(- čitajte 'minus')
Like-ovi su odbačeni,jer se publika razočarala.
Okovi ostaju onima koji su ih mogli skinuti i otišli preko granice.
S diplomama, bez diploma, po diplome...

Mnogi koji ostaju su toliko nemoćni da "sami pružaju ruke da ih se veže". Koristim rečenicu koju sam ovih dana pročitala.
Nestaju ljudi, sve češće mladi. Srećemo ih nakon toga još samo u crnim kronikama. Pronalazimo mrtve ljude ni ne znajući od čega su umrli ili zašto su se ubili ili su ubijeni...

I onda još ako ste čuli "krik sa Kupresa", mogli bi misliti kako je oživio Hitchcock i tu, baš u Bosni i Hercegovini, snima scene nekog novog horor filma.

Ah, tema za četiri knjige. Ali nemam toliko vremena,a ni volje.

Dvojila sam opet pisati ili ne? Koga se tiče moje mišljenje? Pa mene i to je dovoljno. :-)
Knjige ne pišem nikome već, kao i mnogi danas, vjerujte mi znam, kažu mi, samo sebi. Nisam sebična, već ne želim da se ili mene gađate njima sutra.
Moje su knjige vrijednost, nisu kamenice za gađanje nekoga. Nedam im u blato.
Knjige su zapravo tako rijetko cijenjene, ako nemate još neki adut uz dar pisanja.

Kako nam se sve ovo dogodilo?!

Mislim da znam, otprilike. Početi ću zato od knjiga. Od značaja pisanja i čuđenju pjesnika i pjesnicima, jer to je 'medij' koji ne izumire, iako mnogi njihovi tvorci skoro od gladi umiru. To je ono što drma svako društvo, ma koliko drugi mediji preklapali knjigu, članak, pjesmu.
Možda, jer silina želje koju čovjek osjeća kad želi poručiti nešto što je dokučio, je toliko jaka da se prenese na djelo i čitatelj to osjeti te ga dira na neki način, ovisno kako doživi ili razumije pročitano.

Citirati ću još, prije nastavka, moju baku:
Knjiga i motika su najteže. Tumačite kako hoćete, ali mislim da zato mnogi nismo došli do diplome preko knjige. Nije lako. A može se tumačiti i kako je podjednako težak i može biti koban udarac motikom kao i knjigom.

Nakon tog nesretnog rata o kome svjedoče mrtvi, živi i zaboravljeni branitelji i drugi svojim krikovima, kako ih neki tumače,a ja ih zovem jeka ili eho krikova, pojavila se velika praznina na književnom nebu. Ili u policama, kako hoćete. Mnoge knjige i do tada redovita lektira pisaca drugih nacionalnosti postadoše nepoželjno štivo. Zbog iznenadne slobode pisanja i objavljivanja dogodila se prava bujica književnih djela i nedjela koja su se bez ikakve selekcije i zadrške objavljivala da ništa drugo neka tiskare imaju promet, neka se police pune knjigama na materinjem jeziku ili jednostavno da se popunjava nastala praznina.

Slično je bilo i s glazbom, teatrom i drugim granama umjetnosti, pa i proizvodima na tržištu. Na primjer, odjednom je ponestalo toalet papira i higijenskih uložaka i eto prilike nekome da napravi toaletno-higijensko carstvo.

Budući ne postoji drugi način uspinjanja na književnom nebu od samopromocije, osim ako nisi iz crkvenih redova, ili političar u mirovini ili ti, naravno, nije brat ili netko neki lik iz sjene, ili si od rijetkih koji je "uboo temu", tako se neki dobro dosjetiše samopromovirati i to im je uspjelo. Lijepo, polako, nenametljivo.
Otprilike onako kako se obmanjuje nekoga. Istinski bilo mi je simpatično kako to nekima uspijeva. Meni na primjer nije išlo. Netko je i pokazao malo više bujnih oblina svoga tijela (sve za Kiklopa!). Netko privukao pažnju kojom vulgarnom riječju i ko fol pljuvanjem po "Čovketu, Baketu i Dodiku" ili pak ulizivanju im. Netko, dajući svoja djela u humanitarne svrhe, kričeći: "Nisam šutio" (a laže, šutio je i šuti, tj. bira teme). Rekoh li već?! Svaka čast!

Međutim, kako to često biva kod licemjernog dijela naroda, čim je netko od čuđenja u svijetu počeo čudinjati mimo njihovih pravila, pada im u nemilost. Pravila, pak, postavljaju nekako ofrlje, u skladu malo s vjerom, malo sa zakonom, a ponajviše u skladu s običajima koji, pak, nerijetko, nastadoše u vrijeme neprosvijećenosti naših dalekih predaka, tj. u vrijeme straha od osude bilo koga. Roda i plemena ili pratra ili vlastodršca. Kad, pak, netko padne u nemilost onima kojima je do jučer bio idol, u čije su se parole i stavove kleli, kome su, čim se probude, još poluzatvorenih očiju udarali 'like' na Facebook ili nekoj sličnoj stranici, a tek kasnije čitali što je stvarno pisac htio reći, tad se dogodi... Dogodila se rulja!

Čitam danima kako MM-S "peru" žene koje, kako se čini, nisu baš shvatile poantu njenog pisanja i djelovanja, a poantu života još nije nitko dokučio pa ne bi trebalo ni nju osuđivati.
Gledam virtualno kamenovanje i razapinjanje...

Mislila sam se ne osvrtati, jer ne bi ni ona na mene ranjenu mislim, ali kako jedna od tih moralnih vertikalica na nekoj svojoj stranici reče: "Ne da se šutit..."
Ne da, ali o čemu?!
Da se mnogima šutit o svemu, ali o njoj ne. Hajde da je to neko objašnjenje, poruka, misao?! Ali to je odmah osuda bez suda i u nedostatku dokaza. I sami kažu: možda, valjda, izgleda... dok je kamen već u zraku.
Udari, ta ne boli tebe. Misliš?! Bolit će. Vrati se kao bumerang, kad tad, svaka osuda ili nedjelo.

Znate zašto je tome ovako?!....

Otprilike. krivo im je jer se njihov idol, koji je vjerovao da je vole, potpuno otvorio i nije skrio nedostatke i eto pao u nemilost... jer nije idealna.
A tko jeste?!

Sad je još pitanje, tko je više povrijeđen?! Ona, kad su se okrenuli protiv nje i traže joj zarez u jajetu, ili oni, jer su potajno sanjali kako će ona svojom "jezičnom" opandrčiti baš svakoga kome se oni ne usude ništa reći.

Tako ja to vidim. Povrijeđeni, jer taj netko nije idealan po njihovim mjerilima, nije savršen, zna i uvrijediti kad se osjeća ugrožen, ajme meni, čak priznaje da griješi! Grešan je, grešnica je! Sama sa sobom griješi! Povrijedi sve živo. Od žene, preko djece, oca, majke, svih svetih do tipkovnice u nekom domu "koji je razrušila", uključujući i sve prijašnje i buduće blagdane i nerođenu djecu...
Ma dajte!? Stanite trenutak. Ne pratim tu statistiku, ali pročitala sam o silnim razvodima u zadnje vrijeme u toj zemlji iz onih ružnijih snova, u BiH. Je li sve to uspjelo M.M. minus S.? Je li kriva za sve te razvrgnute brakove i zakletve s rukama položenim na propetlju?! Ili su za to krive neke druge Martine i Martini?! Malo nas je, al' nas ima. Je l'da?!

Ili da opet citiram M. Mansona: Jaka vam je vjera ako je ja svojim nastupima mogu poljuljati. Dakle, jaki brakovi, nema šta!

Ne sudim joj, niti je branim, jer nisam sudac i nemam pravo. Kad bih ga imala, sudila bih možda rulji. Rulji koja viče: Raspni je,raspni!. Onima, koji su je dizali do neba jer je kritizirala vlast, jer je patila sama i s drugima, onima koji su upijali njene riječi makar bile i vulgarne, ponekad, ajde to malo, šta ima veze, cool je.
Onima koji se kunu u kršćanske vrijednosti, a ne prepoznaju "oba sam obraza okrenula", ali ne dam da me kamenujete. Rulji koja očekuje savršenstvo od jedne osobe, a živi pod vladavinom koja je nesavršenija nego ikada, i šuti i ne proziva tako i toliko one koji im, takoreći, vežu budućnost potomstva za radijatore.
Znači netko ima pravo na mišljenje, ali nema pravo promijeniti mišljenje?! O Bože, demokracije?!
Podsjeća me na nešto, je li ovako ide: Tko tebe dislike-om ti njega kruhom?! Uglavnom zaboravili smo na to.

U mnogočemu se ne bismo razumjele, mislim, ponekad sam već provlačila kroz svoje pisanje i stojim i sada iza toga.
Vidjela sam da je to pjesnička duša koja pušta krik na ono što vidi, a čak mnogo toga nije vidjela.
Zato, govorim odavno kako pisati u BIH, s notom moraliziranja ne bi trebao nitko tko nije vodio barem jedan sudski proces s nekom institucijom ili ustanovom ili pak osobom. Tko nije gledao u oči prema sucu ili sutkinji, preko zakona i paragrafa. Probajte, ne košta puno. Samo razočarenja i života. To je trebala i ona, možda će sada prije diplomiranja.
Bila je dobra dok je pisala ono što mnogi misle,a nisu smjeli reći. Ili nemaju takav dar pakiranja vulgarnosti i psovke da izgleda kao popularno štivo. Nek je na materinjem jeziku pa šta je god.

Ali, u ovome je razumijem. Osjetila je potrebu reći nam svima kako smo često licemjerni. Jedno pričamo, drugo vjerujemo, treće radimo i očekujemo dobro. E neće ići. Ne ide. Ne ide dalje sad je vidno valjda svakome.

Primjerom se odgaja. Rezultat mnoštva primjera koja su gledala naša djeca, a mnogo je među tim primjerima licemjernih, je to da su odbacili okove koje im nudi ovo podneblje i napustili i napuštaju onu zemlju gdje sunce najljepše grije, kad ne padaju obilne kiše danima zaredom. I mogu kiše ne prestati padati, i svo smilje i masline i šipci i raštika strunuti. Mogu daždevnjaci preplaviti zemlju. Mi ćemo djeci i dalje govoriti kako baš tu najljepše grije, sve dok djeca ne zaborave kako uopće izgleda sunce. Jer, šteta licemjerje da izumre.

Kako ono ide: Bolje da izumre selo nego običaji.
E pa baš se to događa, izgleda.
Sela izumiru, ostaju običaji. Ostaje dvoličnost i licemjerje. Kamenovanje, vika i pljuvanje rulje. Ne bi me čudilo da plane i koja lomača.
Licemjerno se pravimo kako ne vidimo koješta što se neprimjereno događalo i događa, a sudimo samo neke, po nekom svome nahođenju.
Tako jedan spisatelj, kolumnista nedavno ispali kako je govor branitelja na svečanosti povodom 25. godine oslobođenja Kupresa krik, vapaj. Ne bi rekao da je to jeka ili eho mnoštva krikova od unatrag više od 25 godina. Jeka krika ranjenika s kupreškog polja, dok umire za slobodu, a s njim umiru svi snovi o tome kako će svoju rođenu ili još nerođenu djecu učiti ne mrziti, ne osuđivati, čitati, pišati, moliti, pjevati, plesati, samo neka ne pucaju ni riječima, ni kamenjem ni oružjem...
Ranjenika iz ere prije like-ovanja i dislike-ovanja.

Nisu ljudi šutili, nego ih se nije slušalo. Nije on bit će do sad čuo krikove jer ih nije prenosila televizija Herceg Bosne?!

Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Samo se zli dalje čuju i teže osjećaju. Dobri šute (Tvrđava, M.Selimović)

E pa ne znam baš.

O tome uskoro, ako budem živa.

Ružica Zeljko

Glas naroda

Ooo bože opet ova....

Ko vegeta je

dobra je

Lako za Martinu znamo tko je i sta je , a ne moze niko ama bas niko bit nemoralniji od hdzovaca i ministara Borasa i ostale kriminalne skupine i nakupine.

Nisam htio ni pročitati šta je ova dosadnjakuša (Ružica Zeljko) napisala, znam da su gluposti kao i do sada, žena vjerojatno ništa drugo i ne radi nego do podne piše i ispravlja bljuvotine a popodne kad objavi na ovome strašnom portalu čita šta joj je tko odgovorio.

Ruzo draga Ruzice, sta si Ti ovo htjela reci? Svega i svacega nakitila. Nema veze pisi ako ti se pise. Mislim ,bez imalo zlobe , da bi bilo bolje da stavis svoju sliku na svoje tekstove. Ovako izgleda kao neki vuk u ovcijoj kozi ili obrnuto ( da znam nemam hrvatsku tipkovnicu, nedostaju kvacice ;) ali ne nedostaje maste)

Evo opet ja, ne da mi mira misao zasto se sve ove spisateljice , cija (ne)djela iam priliku ovdje citati, zele prezentirati kao da su Krleza pa pisu uvijeno i zapetljano da ni same vise nemogu pratiti sta su sve nakitile?! ( daleko je to sve od Krlezine zrelosti i velicine) A jos me vise cudi da citiraju Mesu Selimovica....pa vise ne trebaju nista ni reci da bi pokazale koliko daleko(dobro) su se intelektualno razvile! Ne zelim Selimovica omalovaziti , samo zelim ukazati na to da svijet nije stao tu sa razvojem i nije tako mali, ima vise kulture nego je ponudio Beograd i Bosna. Procitajte nesto od Jorge Luis Borges ili nekih drugih velikih umova nece Vam stetiti a moci cete i nas razumjet da nemamo nista protiv Vas spisateljica samo smo upoznali kvalitetnija djela i znademo praviti razliku, to nema veze sa kamenovanjem samo nije dovoljno kvaltetno to sto pise gospodja sa slike gore.

He.baji rvacku tipkovnicu, bitno je da imaš rvacku putovnicu... u tome je sva suština....

Čujen da ovi u partiji Dobročinitelja kad vide ili čuju ovu Damu dobiju proljev i sraćku .
Meni je osobno žena simpatična i udara na partijske vjetrenjače uspješno:

Svaka čast ! Ovo može razumjet samo onaj koga su licemjeri kamenovali radi istine jer ga nisu mogli slomit.

BABA FATA

Po zakonu spojenih posuda nestade s javne , Pendrek scene kažnjeni ministar u Splitu za ćapanje love , ... il se to nekako drugačije , kulturnije zove ???
I k tome u Saboru RH , Tomislav Penanić u dva navrata spominje Pendrek scenu - kažnjen ministar i nazorzorile bi ponovo bio predsjednik mjesne zajednice Kočerin - Široki Brijeg , zna se HDZ- ekan opet uz pomoć Pendrek policije ..
O Božiću , Božiću gdje ćeš svratiti , kuće zaključane , ... srca dugotrajnom očitom nepravdom ogubana , nema štalica ni janjaca , ... možda hladna oljupina od autokrntija , ne dolazi nam sada !!

Baba Fata dočekala je živa , presudu za ljudska prava iz Strazbura da joj se s ledine ukloni srpska bogomolja . Možda tu bane Sveta obitelj za Božić kod babe Fate , baš ima mjesta u toj crkvi .

O Božiću , Božiću radosti i nado
progledat će tvoji Pastiri pa i stado .

O Ružice ti Kraljice naših dana
samo zloba mnogim gostim znana .

Baba Fata važna nam je za put Evropu sada
Istina za Solde u zaborav ne pada .

Nek se vatra na Bijači u šatoru vije
nek se s vama , Zaboravljenim braniteljima
Božić u toj hladnoj , tihoj noći grije .

Čudi me komentar koji nije HDZ komentar može bit dvi stvari
jedan nepismeno napisan
drugo budala ga napisa
ovo je uglavnom ocjena stožerne stranke HDZa u Čovića vilajetu kojeg zovu Švica koji je već bez pola naroda zbog silnog blagostanja
šta će ovaj komentar bit nepismen ili ono drugo?

Taman počinili a opet ona. Bez stila i smisla

Zarez u jajetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari