Radnici Aluminija prijete prosvjedima

ljubuski.info

Djelatnici Aluminija javno traže od Uprave, Nadzornoga odbora i odgovornih političkih struktura da im prezentiraju ponudu prema kojoj bi navodno rad tvornice bio osiguran na duže razdoblje. Njih više od 350 ovih dana će dobiti otkaze i ne znaju hoće li se ikada vratiti na radna mjesta u Aluminiju. Ako postoji realna ponuda da se već tijekom siječnja vratie na radna mjesta (ponuda Abraham grupe), netko će od odgovornih morati obrazložiti zašto takva ponuda već nije prihvaćena i što je prepreka da se takav plan realizira.

Prema saznanjima radnika, ponuda Abraham grupe, o kojoj će nadzorni odbor odlučivati na sjednici u ponedjeljak 16.12.2019, ne sadrži bilo kakav zahtjev za subvenciju ili povlaštenu cijenu električne energije na što se pozivaju čelnici Vlade Federacije.

Pokretanje ljevaonice ni u kojem slučaju ne iziskuje veće količine električne energije, tvrde.

Uprava, Nadzorni odbor i odgovorne političke strukture trebaju dati odgovor na pitanje kakav je plan ako se odbije ponuda ulagača koji su zainteresirani za pokretanje proizvodnje u Aluminiju, kažu ogorčeni djelatnici Aluminija d.d. Mostar.

Postoji li uopće ikakav drugi plan za Aluminij ili je u središtima moći već donesena odluka da se radnici otjeraju, a kasnije tvornica preda u "najam" domaćim mešetarima, kada se stvari "ohlade".

Mi radnici Aluminija nismo digli ruke od naše tvornice!

Loše politike koje su upravljale tvornicom godinama neka podnose račun pravosudnim tijelima. Oni koji blokiraju nastavak rada tvornice iz samo njima poznatih razloga, morati će nama podnijeti račun. Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mjestima , na koja se po svemu sudeći možemo vratiti brzo nakon najavljenih otkaza, biti ćemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava.

Gospodo, dajte nam odgovore prije nego što dovedete situaciju još jednom do eskalacije koja je i više nego moguća. Trenutni ali i bivši djelatnici Aluminij d.d. i naše obitelji su spremne tražiti istinu na ulicama ukoliko se ne omogući nastavak rada tvornice. Želimo da prestane ova agonija jer djelatnici nisu krivi, i da nam se omogući da zarađujemo za život. Dosta nam je čekanja i igranja s našim sudbinama", stoji u priopćenju za javnost koji potpisuju ogorčeni djelatnici Aluminija d.d. Mostar.

Podsjetimo, nešto manje od 350 preostalih radnika posrnulog mostarskog Aluminija do sredine prosinca dobit će otkaze, a nejasno je hoće li tvrtka otići u stečaj, likvidaciju ili će se pak nastaviti tražiti strateškog partnera za ponovno pokretanje poslovanja.

Izraelsko-kineska grupacija zatražila je jamčenje cijene električne energije te druge povlastice, što po stajalištu Vlade nije izvedivo.

M.T. Abraham Grupa iz Izraela, China Machinery Engineering Corporation (CMEC) te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) u ponudi su najavili i izgradnju termoelektrane ili plinske elektrane snage 300-350 megawata, što bi Aluminiju osiguralo stabilnu opskrbu električne energije.

No, Vlada je ovu ponudu ocijenila neprihvatljivom te je jučer izdvojila milijun maraka kako bi osigurala isplatu dviju plaća i održavanje kompanije u hladnom pogonu.

Mostarski Aluminij ugašen je ovog ljeta zbog dugovanja koja su premašila 200 milijuna eura i od tada se traže rješenja koja uključuju i moguća strana ulaganja u tvrtku.

Posrnuli hercegovački div prestao je s radom 10. srpnja zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Uz Vladu Federacije BiH, mali dioničari, radnici imaju udjel od 44 posto, dok je Vlada RH suvlasnik 12 posto dionica Aluminija.

bljesak.info

Glas naroda

Ne pravite se ludi,odgovori su na Barama!!!

Na Bare !!!!!!!!!!Napravite jednom u životu pravu stvar ali nećete nikada.

Radnici su dobili otkaz. Ovo su ostali neradnici i zao im kancelarija koje ce izgubiti. Trazite drugi posa taj Černobil ne treba vise raditi. To je samo bogatilo komunisticku mafiju.trovalo radnike okolis i ljude

To je dobro Aluminij nam ne treba jer zagađuje zrak idemo svi u njemačku.Uskoro će zatvorit Općinu i Policiju i to ima u njemačkoj ili u Grudama.Odlično ovo trreba podržat objeručke!
Neka nam živi vječno zna se !

Izrajelci bi preuzeli dug na 15g vratili radnike nepostavljaju nikakve uvijete nadzorni odbor i uprava će odlučiti što dalje ako nismo zadovoljni snjima u svako doba možemo odlučiti da napuste firmu ovdje je posridi druga lopinasta igra to znači izrajelcima se isplati raditi kada preuzmu ovliki dug a našim koji su krali firmu nebi mogli prikrit krađu moralibise pronac krivci za ovliki dug a tokom nepaše lskiše je odbiti ponudu kobi u zatvor kradena je firma od97g sve do zatvaranja nasilu odlučili rastjerati radnike kase stanje malo slegne ondabi dali firmu kome žele .

Dragi moji alumijijaši, na barikade, ali na barikade na Kočerin. Tamo se bije bitka, nije u Mostaru. I danas se spominje Kočerin u Saboru RH. Svi vi, Zaboravljni branitelji i Kočerinjani, srušite partiju.

Ko je jamio jamio jadna sirotinjo tko će vam kredite vraćati pa vjerujte lopo vima

Taćete vi prijetit maajketi

Poslije ere mije Brajkovića aluminij su gulili svi,od menadžmenta preko nižih upravljačkih struktura,radnika i dobavljača,a dobavljač nije mogao biti svak.zanimljiva stvar da u aluminiju nije bio toliki upliv HDZ a koliko u drugim ala ephzhb eronet,zanimljivo je da su se u zadnje vrijeme oko njega motali i prndelji primorci,jedni od mnogih lištičkih ratnih profitera valjda ostalim nije bilo zanimljivo se jos s tim zajebavat pa su se ovi odjednom stvorili.poodavno je aluminij bio zreo za restrukturiranje ali su ga preko eephzhb održavali na životu dok im je trebao.ni vladajuća oligarhija nije imuna na gubitke pa tako otpadaju najslabiji u svrhu opstanka ovih na vrhu hranidbenog lanca,a i ratni profiteri su itekako etablirani pa nisu zanimljivi ni za reket u ovom slučaju,da trpaju u vreću bez dna.

Radnici Aluminija prijete prosvjedima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari