Svih 185 članova zadruge "Plodovi zemlje" dobili po 1.500 KM

ljubuski.info

Zahvaljujući projektu "Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira "Ljubuški rani" već iduće sezone ljubuški poljoprivrednici bi svoje proizvode mogli početi plasirati preko Sabirno-distributivnog centra na Zvirićima.

Naime, očekuje se da će Sabirno-distributivni centar biti pušten u rad do početka trećeg mjeseca iduće godine.

Dio objekta je već završen, a jučer je potpisan "Sporazum o suradnji na sufinanciranju drugog dijela I faze izgradnje sabirno distributivnog centra Zvirići".

Objekt će imati 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora.

Zgrada je već okvirno pokrivena, a slijede radovi na ravnanju unutrašnjih površina, uvođenju struje i drugih priključaka, uređenje partera, instaliranje opreme, ugradnja hladnjača i puštanje u pogon.
Realno, već u idućoj poljoprivrednoj sezoni, proizvodnja s proljeća bi išla u to skladište, rekao je Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo IFAD-a.

On je, zajedno s gradonačelnikom Nevenkom Barbarićem i izvođačem radova, potpisao sporazum i ugovore.

Kako je istaknuo gradonačelnik Barbarić, u izgradnju Centra u Zvirićima već je uloženo oko 370.000 KM, potpisali su ugovore za drugi dio radova vrijedan 318.000 KM, a idućeg tjedna će provesti javnu nabavu za preostale radove, nakon čega će uslijediti oprema Centra, ugradnja hladnjača i druge opreme.

Osim izgradnje Sabirno-distributivnog centra na Zvirićima, projekt "Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira "Ljubuški rani" je osigurao i izravnu novčanu pomoć poljoprivrednicima, naime, svih 185 članova zadruge "Plodovi zemlje" je dobilo po 1.500 KM na ime refundiranja ulaganja u proizvodnju.

Detaljnije o realizaciji projekta je govorio gradonačelnik Barbarić.
Grad Ljubuški je, zajedno sa zadrugom "Plodovi zemlje", kandidirao projekt "Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira "Ljubuški rani". Projekt je odobren krajem travnja. Sastoji se od tri komponente. Prva je već realizirana, dakle, direktna pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima, članovima zadruge "Plodovi zemlje", u refundiranju troškova proizvodnje u iznosu 1.500 KM svakome od njih. Ukupno je njih 185, a IFAD je sredstva već naznačio na njihove račune. Druga komponenta je izgradnja Sabirno-distributivnog centra. To je objekt koji bi trebao unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju kroz otkup i prodaju poljoprivrednih proizvoda. Objekt je vrijedan 950 tisuća maraka, završena je prva faza, u iznosu od 370 tisuća KM, to je financirao Grad Ljubuški uz pomoć Županije Zapadno-hercegovačke i hrvatske Vlade, a danas je potpisan ugovor vrijedan 318 tisuća maraka, od toga IFAD osigurava 210 tisuća, a ostalo Grad Ljubuški, pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao kako se treća komponenta ovog projekta odnosi na rekonstrukciju vodonatapnog kanala Klobuk - Vojnići u duljini od 1400 m čime će se osigurati dostatna opskrbu vodom svih korisnika. Sada su gubitci zbog dotrajalosti kanala i do 50%. Vrijednost ovog dijela je 429 000 KM.

Kad se zbroji sve što je odobreno kao grant (bespovratna) sredstva, dobije se iznos od preko 750.000 KM, koje su stigle, ili će tek stići u Ljubuški, istaknuto je danas.
Ja moram kazati da je ovo jedinstven i najreprezentativniji primjer kako se konkretno pomaže malim proizvođačima, da im se izgradi mjesto za skladištenje robe, da im se osigura voda i da se stvaraju tržišne veze između malih farmera. Ljubuški je možda najprepoznatljiviji u Federaciji po prepoznavanju potreba svojih proizvođača. Ja bih se zahvalio gradonačelniku i njegovoj ekipi na susretljivosti i na spremnosti što se tiče izvođenja projekata, što su bili vrlo ažurni. Ovo je prvi projekt ove vrste koji potpisujemo u Federaciji i to je najviše zahvaljujući gradskoj administraciji, istaknuo je Halil Omanović.

Dubravko Vukojević je u ime Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje rekao kako je oduševljen ovim projektom.
Ne možemo očekivati da ćemo mi tu odmah slijedeće godine napraviti "bum", ali ako za četiri-pet godina, mi preko ovog Centra budemo plasirali 80 posto proizvodnje, znati ćemo da smo uspjeli. Ja vjerujem da ćemo uspjeti i da će to ići dalje uz pomoć gradonačelnika i fondova. Poljoprivreda se mijenja i moramo se i mi mijenjati. Koliko god htjeli ostati jedinke, ne možemo. Moramo se uvezivati, a kroz zadrugu smo pokazali da se možemo uvezati, rekao je Vukojević.

U ime izvođača radova druge faze izgradnje sabirno distributivnog Centra, na potpisivanju je bio i Tonćo Vukojević.

Radio Ljubuški

Glas naroda

imena, imena ne članovi
trećina ih se ne bavi poljoprivredom

6 bozic nevenko neda place komunalcima a dobijeno na sudu

Buco je. KRALJ a dije žarkić laprdalo.

Gospodo moja iz udruge plodovi zemlje lako je dok ima donacija a nakon toga???? Kad budete poslovali na trzistu bice ko i sve drugo.. PROPALO. Nit cete sabirat niti distriburat kao i sve zadruge.. No dok ide neka ide a onda saka percin....

Buco spasitelj neka ljudi kupe kumpire i neka prezive zimu,svaka ćast još jednom

Dajte imena javno ako ste pošteni da narod vidi ko prima i radi ako vas nije strah imena javno objavit

Kad ima krumpira nema straha

Buco ti si kralj ovi neradnici neka njih u kladionici mozda im je bolje tamo tu ce nac srecu.Ko radi treba ga nagradit to je tvoja zasluga
Pozdrav.

ko neka para 1500km da je jos jedna nula pa ajde a jedan lip gudin to tiga je to

di je 200.000 KM bucmasti
udruga dobila onda potpisala da novac promjeni vlasnika.
"sjećaš li se lili"

A di su oni šleperi kamioni krompira za rusiju je linijedan otiša?na kraju sve završilo na pijaci čapljina

Rusi dođu u Čapljinu po robu

Rusi u Tasovčiće dotrali kazne, otkupili ljubuški mladi, ispekli votku i otrali za majčicu Rusju. E to vam je istina i to će vam potvrditi svi inkubatorski smradezeovci. Eto di završiše krumpiri ljubuški mladi.

meso se staro baca u bescjenje oni bi MOTIKOM proizvodili kumpire-zatucan narod i to na otvorenom uz rizik

Biti će provizije kume, a debeli Buco na burek nek ide

Svih 185 članova zadruge "Plodovi zemlje" dobili po 1.500 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari