Bašićeva imovina i "Fikus direktori" na meti istražitelja i u Hercegovini

ljubuski.info

Postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u subotu su na području općina Posušje, Ljubuški i Široki Brijeg, pretresli tri poslovna objekata s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu s činjenjem kaznenih djela organizirani kriminal, porezna utaja ili prijevara, carinska prijevara i krivotvorenje službene isprave.

Pretresi su obavljeni po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnih tijela Republike Hrvatske, priopćeno je iz SIPA-e.

Sva tri poslovna objekta su vlasništvo jedne pravne osobe, dodaje se u priopćenju.

Neslužbeno, pretresane su prostorije poduzeća Reli d.o.o., vlasništvo Ivana i Senke Bašić. Njima je sudac za prethodni postupak zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev USKOK-a, odredio jednomjesečni pritvor, kao i Bernardinu Budinu, Robertu Čarapini, Damiru Mitaru, Ivanu Gavranu, Dinku Škiljanu i Dinku Pejiću.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem kaznenom postupku, dodaje se u priopćenju SIPA-e.

Prema pisanju hrvatskih medija, Ivan Bašić Inja (48), čovjek je vrlo živopisne prošlosti, koji je svojevremeno bio optužen zbog krađa vozila, da bi na koncu postao prodavač luksuznih automobila.

Istražitelji sumnjaju kako su Bašić i ostali osumnjičenici koristili tzv. metodu nestajućega trgovca, a bavili su se uvozom luksuznih automobila s područja zemalja EU-a. Modus postupanja bio je da se u Hrvatskoj registriran niz poduzeća u kojima su postavljani tzv. fikus direktori. Iz tih poduzeća se potom izvlačio novac, te se dijelio među osumnjičenima, a utajivao se i PDV. Sumnja se da je šteta oko tri milijuna kuna.

Bašićevi problemi, po svemu sudeći, počeli su u vrijeme dok je USKOK istraživao poslove i poslovanje Zdravka Mamića, a to USKOK-ovo istraživanje kasnije je pretočeno u optužnicu koja je poznata kao afera Dinamo 2. Bašić je, baš kao i Gavran, saslušavan tijekom te istrage i njihovi su iskazi dio optužnice za Dinamo 2. Tijekom istrage za Dinamo 2 USKOK su posebno zanimali tokovi novca koji je iz GNK Dinamo izvlačen u različite off shore firme kojima su se koristili članovi obitelji Mamić. Jedna od takvih firmi bila je Real Sport Management, u kojoj je odgovorna osoba bio Mario Mamić. Na račun te tvrtke GNK Dinamo uplaćivao je poveće sume, koje je Mario Mamić prosljeđivao dalje, na račune drugih off shore firmi, a taj je novac potom korišten za kupovinu automobila.

Da je tako u iskazima tijekom istrage za Dinamo 2 USKOK-u su potvrdili sada uhićeni Bašić i Gavran te još jedan svjedok, a svoja saznanja USKOK je zacementirao i dokumentacijom koju je prikupio iz raznih zemalja putem međunarodne pravne pomoći.

Prateći trag novca koji se slijevao na račune Bašićevih tvrtki, USKOK je otkrio da on ima razgranat posao diljem Europe, odnosno da posluje u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj on i njegova supruga imaju četiri firme, a u Češkoj imaju tri. Imaju firme i u BiH, gdje su obavljeni pretresi, a pretražene su i firme u Njemačkoj i Češkoj.

Što se tiče Bašića, on se sumnjiči da je organizirao cijelu prevarantsku shemu, a u lipnju 2012. neko mu je bacio bombu u dvorište kuće na zagrebačkoj Knežiji. Tada su mu bila oštećena dva automobila, a počinitelj nije otkriven ni do danas. Bašić je svojevremeno bio i donator kampanje Milana Bandića.

Kupci nisu obuhvaćeni istragom

Istražni zatvor protiv Inje određen je po nekoliko osnova - zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali i opasnosti od bijega.

Kupci 35 luksuznih vozila, ukupno vrijednih više od 1,6 milijuna eura, nisu obuhvaćeni istragom jer se smatra da su vozila kupili u dobroj vjeri, ne sumnjajući da je dio popratne dokumentacije, koji se odnosi na plaćanje PDV-a, lažiran.

Među kupcima je mnogo imena dobro poznatih široj javnosti, poput izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića i trenera Dinama Nenada Bjelice. Tu su i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat.

Uz njih, skupocjene aute preko Inje Bašića su nabavljali i poslovni ljudi te menadžeri. Tako je direktor DM-a Mirko Mrakužić kupio Audi Q7 za 55.000 eura, Damir Lukač iz tvrtke Flamingo, koji je značajne poslovne uspjehe ostvario na području igara na sreću (Stanleybet), kupio je Porsche Panamera za 105.000 eura, a Kristijan Floričić, jedan od osnivača investicijskog fonda Aureus Invest, nabavio je Porsche Cayenne za oko 90.000 eura.

Mercedes S 350 4Matic, vrijedan oko 85.000 eura, na svoju tvrtku PP Maksimir export-import kupio je Hrvoje Mrkša. Tu je i Zlatko Dodić iz poznate zlatarske obitelji iz zagrebačke Dubrave, direktor tvrtke za otkup zlata Argentum, koji je na tvrtku Verax Epulo kupio Audi A5 za nepunih 40.000 eura. Nikola Protrka, stalni sudski vještak za informatiku te predavač na Visokoj policijskoj školi, Visokom učilištu Algebra i dubrovačkom Libertasu, preko tvrtki Inje Bašića uvezao je Jaguar XF 2.0 D Prestige za oko 30.000 eura. Poznati ortoped prof. dr. Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju KB-a Sveti Duh, voditelj medicinskog tima GNK Dinamo i član medicinskog tima hrvatske nogometne reprezentacije, za svoju Polikliniku Patela kupio je BMW 520 D za nešto više od 30.000 eura, a brat zagrebačkog poduzetnika i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, Zoran Pripuz, za kćer Audi S5 za nešto više od 50.000 eura.

Dnevni list

Glas naroda

to je sića šta su ukrali samo prije ćeš završit u zatvoru i izgubit sva prava ako ne platiš parking za uhljebninu u ljubuškoj selendri nego ovi likovi

Meni kada je ukradeno auto rečeno je da pustim to jer se radi o "visokim časnicima HDZ BiH". Nisu nikada htjeli podignuti prijavu iako su se počinitelji znali. Zar sam pored svega ja trebao ostaviti svoju obitelj na cjedilu i otići u zatvor za ispravlajnje meni učinjene nepravde? Mene, hvala dragome Bogu, evo i danas živa i zdrava, doduše i danas bez auta, dok će oni pasti, danas na zemlji ili sutra pred Bogom!

Bašićeva imovina i "Fikus direktori" na meti istražitelja i u Hercegovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari