Apsurdi u pokušaju suzbijanja korupcije

ljubuski.info

Iako je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine krajem 2013. godine, a prethodno i Zakon o Agenciji za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije još krajem 2009. godine, rezultati su potpuno izostali.

Kako se navodi u priopćenju Platforme za progres, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. prosinca, odnos domaćih vlasti prema propisima koja su usvojili najbolje ilustrira činjenica da je imenovanje prvog direktora Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije uslijedilo skoro 20 mjeseci nakon usvajanja predmetnog zakona.

Uzrok ovolikog kašnjenja prije svega leži u činjenici da je svemu morao prethoditi koalicijski dogovor te je politička podobnost bila presudan faktor za imenovanje rukovodstva ove institucije.

Nedostatak rezultata je izravna posljedica nedostatka profesionalnosti i političke neovisnosti, koja je u ovom slučaju od vitalne važnosti. Neodgovoran odnos ove institucije, jedne od ključnih u borbi protiv korupcije, najbolje ilustrira podatak da su 31.10.2019. godine objavili Poziv za dostavljanje literarnih i likovnih radova na temu "Pokloni pričaju"‚ koji će biti objavljen u njihovom kalendaru za 2020. godinu.

Svjedoci smo kriminalnih radnji najviših nositelja pravosudnih i policijskih dužnosti samo u 2019. godini gdje je javnost imala priliku vidjeti kako pokloni zaista pričaju, navodi se u priopćenju.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Platforma za progres podsjeća trenutne vlasti Bosne i Hercegovine na preuzete obveze iz oblasti borbe protiv korupcije te želi da upozna sve građane naše zemlje sa postojećim stanjem na osnovu službenih podataka i činjenica.

Generalna ocjena postojećeg stanja je da se vlasti ove države neuspješno bore protiv korupcije kao i da građani percipiraju rapidan rast koruptivnih djelatnosti u javnom sektoru pogotovo.

Također, javnost identificira glavne nositelje korupcije u strukturama na svim razinama vlasti Bosne i Hercegovine; od institucija na lokalnim, županijskim, entitetskim i državnoj razini.

Ustavno i zakonsko uređenje Bosne i Hercegovine je dodatno doprinjelo izostanku rezultata u borbi protiv korupcije, na što ukazuje i nedavno objavljeno "Izvječe neovisnih viših stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini" gdje se generalno konstatira izuzetno slaba suradnja policijskih i pravosudnih institucija u državi.

Rezultat rada pravosudnog sustava u BiH je neuspjeh u borbi protiv kriminala i korupcije što se odnosi na sve razine vlasti.

Glas naroda

Kome prijaviti? Onaj sto prijavi korupciju ce bit izopcen iz drustva. A zastita zvizdasa? Sve vec vidjeno u Hrvatskoj. Ankica Lepej, Vesna Balenovic.

Tako je,nema borbe bez sjekira i vila-Vilama protiv vila

Apsurdi u pokušaju suzbijanja korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari