Nigdje se ne krade kao kod nas

ljubuski.info

Krajem studenog 2019. objavljene su imovinske kartice nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini. Budući da ne postoji način provjere točnosti unesenih podataka, neki od imenovanih ili izabranih političara odlučili su predati nepopunjenu karticu, neki su prijavili imovinu vrijednu desetak hiljada eura, a neki imovinu vrijednu nekoliko desetaka milijuna eura.

Među njima su vlasnici kompanija u zemlji i inozemstvu koji su ušli u politiku, a tu su i političari koji se nikad nisu bavili ozbiljnim biznisom. Ivana Korajlić, direktorica organizacije Transparency International u BiH, kazala je kako je politika najunosniji biznis u BiH, prije svega, zato što omogućava pristup resursima, državnim sredstvima, daje ogromne mogućnosti za upošljavanje prijatelja, rodbine, za namicanje sredstava za vlastite biznise koje dosta političara, odnosno nositelja funkcija ima sa strane što obiteljskih što vlastitih.

Korajlić je dodala kako bavljenje politikom također daje i mogućnost donošenja odluka i zlouporabe istih u vlastitom interesu.
Nažalost, kod nas nema nikakvih mehanizama da bi se spriječilo bilo kakvo neprimjereno, nezakonito bogaćenje tijekom obavljanja funkcija u vlasti jer nema niti nikakve kontrole imovinskih kartica niti za uopće postoje obveze za podnošenje imovinskih kartica. S druge strane ne prati se je li eventualno došlo do nesrazmjera, do nekog nezakonitog bogaćenja i nema nikakvih posljedica za to. Tako da praktički, evo već godinama, oni koji obavljaju dužnosti na svim razinama vlasti u BiH mogu nesmetano kroz situacije sukoba interesa donositi odluke koje idu u njihovom privatnom interesu i interesu njihovih kompanija, njihove rodbine i slično, kazala je Korajlić.

Direktorica Transparency Internationala u BiH je kazala kako se "'ugrađivanjem' u brojne projekte i odluke omogućavaju stjecanje određenih sredstava kroz javne nabavke i druge vrste davanja pomoći, subvencija, grantova i slično.
I zbog toga, naravno, postoji toliki interes i zbog toga imamo toliki broj kandidata svaki put na izborima, i na lokalnim i na općim, jer se, zapravo, politika vidi kao jedini način za ostvarivanje nekakvog financijskog i osobnog uspjeha ovdje, s obzirom na to da nam je sve ostalo propalo, kazala je Korajlić ni dodala da u BiH veliki dio privatnog sektora najviše ovisi o sredstvima koje dobiva od države. Ona ukazuje kako to nije praksa samo u BiH, ali se nigdje ne krade toliko i toliko izravno kao kod nas.

Nažalost, kod nas zakonski okvir omogućava takvo ponašanje jer nemamo odgovarajuće mehanizme koji bi spriječili sukob interesa, zloporabe nadležnosti, položaja, javnih nabavki. To su kaznena djela koja se ne procesuiraju pa i ono što predstavlja kršenje zakona kod nas 'prolazi'. U svijetu smo imali slučaj da su ministri smjenjivani zbog kupljene čokolade, kazala je Korajlić.

Dalje je ocijenila da se ne može ni znati tko su najbogatiji političari u BiH jer se ne zna jesu li prijavili svu imovinu.
Treba uzeti u obzir da oni najprominentniji političari kod nas znaju na koji način skriti imovinu. Oni znaju da ih neće nitko kontrolirati. Znaju skriti imovinu kroz off shore i slične kompanije. Kad bismo bili u mogućnosti provjeriti i njihovu imovinu u inozemstvu tek tad bismo mogli znati tko je najviše profitirao na bavljenju politikom, kazala je Korajlić.

Direktorica Transparency International BiH smatra kako je kontrola imovinskih kartica preduvjet za kasnije ispitivanje porijekla imovine, a ova organizacija je inicirala i donošenje izmjena zakona i taj nacrt se, prema njenim riječima, nalazi u proceduri na razini BiH.
Formirala bi se jedno nezavisno povjerenstvo koje bi, osim utvrđivanja sukoba interesa, radila i na ne samo prikupljanju već i kontroli imovinskih kartica. Ovaj sad mehanizam, gdje se samo objavljuju imovinske kartice i gdje mi to samo gledamo i komentiramo, nema apsolutno nikakvog smisla. Kasnijom provjerom imovine, ako se utvrdi nesrazmjer u odnosu na prijavljeno ili u nekom vremenskom razdoblju, tad bi se pokretala procedura prema tužiteljstvima i agencijama za provođenje zakona, kazala je Korajlić.

U BiH već sada postoji povjerenstvo u kojoj od devet članova šest dolaze iz parlamenta.
Oni sami sebi utvrđuju sukob interesa. Po tom predloženom modelu, članovi povjerenstva bi se birali javnim natječajem, ne bi smjeli dolaziti iz političkih stranaka, ne bi smjeli biti ni bivši vršitelji izvršne ili zakonodavne vlasti uz kvalifikacije koje bi morali ispunjavati, kazala je Korajlić.

Na kraju je zaključila kako je u BiH malo tko neovisan, ali od nečeg se mora krenuti jer je ovo što imamo danas apsolutno ne funkcionira.

Glas naroda

Sve se zna i nista se ne cini u sprijecavanju toga!!! Cuj to, predali praznu imovinsku karticu, njih treba odma iza resetaka!
Najglu.plje drzavno uredjenje na svijetu sa milijun ministara i duznosnika

Nigdje se ne krade kao kod nas
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari