U institucijama FBiH do sada otkrivena 81 lažna diploma

ljubuski.info

Do ovog trenutka broj lažnih diploma pronađenih tijekom revizije koju je pokrenulo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, kod zaposlenika u federalnim institucijama, popeo se na 81, kazala je Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti.

Kaže kako ministarstvu od institucija, ustanova koje su provjeravale diplome/svjedočanstva svojih zaposlenika, nisu dostavljeni podaci o školama, fakultetima, centrima za prekvalifikaciju, koji su izdavali nevjerodostojne diplome.

Lažne diplome su nađene kod zaposlenih u elektroprivredima, ali i zatvorima.

Ministarstvo je upoznalo Vladu FBiH na njenoj nedavnoj sjednici, sa informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U dotadašnjem procesu provjere, utvrđeno je postojanje 77 nevjerodostojnih diplome, a sada već imamo nova izvjeća, te se broj lažnih diploma popeo na 81, navodi Dilberović.

Jedna lažna diploma pronađena je u Financijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu MIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, 10 u Lutriji BiH. Zatim, 16 u Službi za zajedničke poslove tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH. Po jedna lažna diploma pronađena je u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ-u zatvorenog tipa u Zenici, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, te po tri u Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići.

Ministricu Dilberović pitali su koje se škole, fakulteti, odnosno, centri za prekvalifikaciju vežu za lažne diplome. Odgovor na to pitanje u Vladi i Ministarstvu nemaju.

Institucije i subjekti dostavili su, uglavnom, ovom Ministarstvu samo broj utvrđenih lažnih diploma, ali ne i druge relevantne podatke, pa tako ne raspolažemo ni s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome. Ponavljam, niti u jednom dijelu informacije se ne navode ovi podaci, niti s njima raspolaže ovo Ministarstvo. Podsjećam i da je Federalna vlada zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije, odgovorila je ministrica.

Novinari su pitali i postoje li kazne za ustanova koje, iako su bile dužne, nisu dostavile odgovore Vladi FBiH u vezi s revizijom diploma.

Proces provjere vjerodostojnosti diploma još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanske županije, Univerziteta u Banjoj Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te univerziteta u Republici Srbiji. Za određen broj diploma, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih događanja 1992-1995. godine, rekla je Dilberović.

Ministrica je, na kraju, dodala kako trenutno nedostaje 16 izvješća.

Glas naroda

uzeli im diplome ali ne mogu im znanje uzeti oni imaju znanje koje se zove ?ranje

Pitajte Nikice A ,svaki dan neradni, Mercedes i pun tekulin para i nikome ništa,znači nečiji je igrač,napravio je ih 1000 po 100 maraka eto para

Zašto ne objavite imena gospode koja posjeduju lažne diplome, ovako nam niste rekli ništa što sami ne znamo? Strašno!

To je točno 1% od ukupnog broja izdanih , što lažnih , što kupljenih. Oni koji imaju prave diplome sjede kod kuće ili ne mogu napredovati.

Ministar, bio je glavni Ševin diler diploma i pune su i bih i Rh.

Ja radija u policiji od 91kad 92 kazu triba donit diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli jatiga na siroki nadzem profesora I reko coviku sta mi traze za u policiju kaze profesor nesekirajse sutra dodzi po diplomu I ponesi 500 maraka jatiga tako uradim I ponesem u opcini kod jav biljeznika I onimi lipo upisu u radnu knjizicu I jatiga stojom diplomom odem u mirovinu radija dvadeset godina I neznam kakvaje razlika koje zavrsija za bravara I koje zavrsijo osnovnu skolu za policajca to nema nikakve veze zato kanitese ljudi neka rade a fals diploma je "99 posto od fratara casni sestara doktora profesora politicara kozmeticara maticara zidara nogometasa tako tosuvam gluposti nikada se to otkrit nece

Nesmidu ni rec koliko ih ima uvatice nekoliko jadnika a ove guzonje nesmiju ni pogledat

U institucijama FBiH do sada otkrivena 81 lažna diploma
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari