Pravosuđe - moć u službi politike

ljubuski.info

Povodom 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju održanog u Briselu jučer je Reinhard Priebe predstavio Europskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvješća nezavisnih viših stručnjaka o pitanjima vladavine prave u BiH.

Izvještaj stručnjaka je rezultat "Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH", koja se tijekom 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

U izvješću je problematizirana vladavina prava u našoj državi.

Problemi sustavne vladavine prava se ne pojavljuju samo unutar pravosuđa, oni utječu i na sva druga područja. Da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, potrebna je kultura integriteta. Kao važna komponenta vladavine zakona sustava, postojeća nadzorna i preventivna tijela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost. Štoviše, civilno društvo i mediji igraju važnu ulogu u jačanju vladavine zakona, što je na impresivan način pokazano u javnosti, navodi se u zaključcima sročenim u izvještaju.

Priebe u ovom izvješću, kao stručnjak EU, navodi kako je potrebno uspostaviti povjerenje u pravosuđe.
Potrebna su znatna poboljšanja u oblastima civilnog i kaznenog pravosuđa. Potrebni su konkretni rezultati. Postupci u oblasti građanskih parnica su previše naporni, složeni i formalno im treba previše vremena. Pravosuđe u BiH se ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, konstatira se u izvještaju.

VSTV neprihvatljiva snaga u pravosuđu

U sklopu Izvješća nezavisnih viših stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini je i icrpno poglavlje posvećeno Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

U istom se navodi kako se VSTV široko doživljava kao neprihvatljiva snaga u pravosuđu koja služi utjecajnim osobama, "raznim interesima i političkim pokroviteljima".

Posljednjih godina VSTV je i sam postao dio problema. Ozbiljni prekršaji pravde postali su očigledni zbog nedostatka liderskih kapaciteta, navoda o politizaciji i sukoba interesa, neučinkovite organizacije, nedovoljnog dosega i transparentnosti i, na kraju, zbog neuspjeha provedbe reformi, navodi se u Izvješću.

1. Moć u službi politike

Građani i članovi pravosudne zajednice VSTV često percipiraju, upozoravaju nezavisni stručnjaci, kao središte moći u rukama osoba koje služe interesima njihovih političkih pokrovitelja.
Postupak izbora članova VSTV-a mora se revidirati. Trenutačno se izbor članova VSTV-a oslanja na složeni sustav etničkih i rodnih kvota, kao i na zastupljenost različitih grana i razina pravosuđa iz svih dijelova zemlje, stoji u Izvješću.

2. Nikad provedeni postupak

Javnost su, upozorava se u Izvješću, uzdrmale optužbe za korupciju protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i navodi o manipulacijama prilikom imenovanja i vođenja stegovnih postupaka.
Nije pokrenuta nikakva disciplinska disciplinska istraga protiv predsjednika VSTV-a. Izgubljena je važna šansa za presedan. To je nanijelo duboku reputacijsku štetu instituciji, navodi se u Izvješću.

3. Zakon o VSTV-u

VSTV se, prema navodima u Izvješću, nije uspio dokazati kao institucija koja je u službi pravosuđa i potrebne su ozbiljne reforme i radikalna promjena ponašanja.
Pokušaji reforme Zakona o VSTV-u političari opstruiraju skoro desetljeće. Posljednja inicijativa donošenja novog Zakona o VSTV-u nije rezultirala konkretnim radnjama Ministarstva pravde BiH od srpnja 2018. Radna skupina, osnovana u tu svrhu, nikada se nije sastala, stoji u Izvješću.

4. Neetnički pristup napredovanja

Trebalo bi se, prilikom imenovanja i napredovanja u karijeri sudaca i tužitelja, navode stručnjaci, slijediti neetnički pristup temeljen na zaslugama.
Problem etničkog pristupa na rang listama posebno je akutan u slučaju predsjednika suda i glavnih tužitelja. Iako je opća zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih ustavno načelo, prevladavajući standard za sudsko imenovanje trebao bi biti onaj po zasluzi, navodi se u Izvješću.

5. Podvrgavanje ocjenama

Suci i tužitelji, stoji u Izvješću, moraju biti podvrgnuti ocjenjivanju njihovog rada. Dosadašnji sustav se previše oslanjao na kvantitativne kriterije i statistiku.
Postoje očite poteškoće s prijelazom na novi sustav vrijednovanja koji se temelji na kvalitetu. Reforme podrazumijevaju mnogo više naglaska na istinskom kvalitetu koji je uravnotežen s kvantitetom, smatraju nezavisni stručnjaci.

6. Poboljšanje kvaliteta pravosuđa

Inicijative VSTV-a za poboljšanje kvaliteta pravosuđa moraju se konsolidirati i proširiti.
Inicijativa VSTV-a za uvođenjem mentorstva u sudovima i tužiteljstvima visokih nositelja pravosudnih dužnosti mora se nastaviti. Nedavno usvojeni Kriteriji za ocjenu učinka koji treba da povećaju kvalitet sudskih odluka moraju se pažljivo pratiti i po potrebi poboljšati, navode stručnjaci.

7. Odgovorno obavljanje dužnosti

Stručnjaci su konstatirali u izvješću kako je neprihvatljivo odlaganje donošenja važnih odluka zato što članovi VSTV-a ne nazoče sjednicama.
Odgađanje važnih odluka zbog opetovane izočnosti članova s dužnosti, uključujući vodstvo i članove s punim radnim vremenom, i odlaganje dužnosti VSTV-a u korist drugih aktivnosti nije prihvatljivo, stoji u Izvješću.

8. Povećanje transparentnosti

Rad VSTV-a zahtijeva značajno povećanje transparentnosti. Namjere VSTV-a o pravosudnim reformama ili novim praksama trebaju biti dio šire rasprave s pravosudnom zajednicom.

VSTV bi trebao žurno usvojiti strategiju komunikacije i smjernice o odnosima s medijima kako bi se premostio jaz između nositelja pravosudnih dužnosti i građana.

9. Strogo poštivanje zakona

Obnašanje javne dužnosti u pravosudnom sustravu, na bilo kojoj razini, zahtijeva strogo poštivanje zakonske i etičke norme od nositelja pravosudne dužnosti, isti mora djelovati u okviru svog mandata i u javnom interesu.
Građani ne vjeruju pravosuđu zbog percipirane korupcije i sukoba interesa. Takvo ponašanje, posebno na vrhu pravosudnog sustava, daje loš primjer i također širi klimu nesigurnosti i frustracije među građanima, kategorični su stručnjaci.

10. Izjave o imovini sudaca i tužitelja

Stručnajci navode kako je postojeći sustav prikupljanja izjava o imovini nositelja pravosudnih dužnosti na papiru, bez ikakve provjere, potpuno besmislen.
Nužnoo je omogućiti potpunu primjenu Pravilnika o deklaraciji imovine, koji je VSTV usvojio 2018. godine, kako bi obuhvatili sve nositelje pravosudnih dužnosti bez iznimke i na sve rukovodeće položaje u pravosudnim tijelima, stoji u Izvješću.

Europska unija je saopćila kako pozdravlja ovo stručno izvješće.

Nalazi stručnjaka ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini. Europska unija poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nositelje pravosudnih dužnosti odmah se početi baviti nalazima izvješča i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identificirani u Mišljenju komisije. Zahtjevi građana za pravdu, koji su istaknuti u izvješću, se moraju saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa, kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju neovisan, pošten i učinkovit pravosudni sustav. Razgovor o nalazima ovog izvješća treba nastaviti. Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani bi se trebali uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvješća putem 'Platforme Pravo na Pravdu', koja je pokrenuta tijekom javne debate 'Pravo na Pravdu' održane 20. stugdenog 2019. godine, saopćeno je iz EU.

Dalje se ističe kako je EU spremna osigurati nužne daljnje korake povodom nalaza iz Izvješća, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta.

Glas naroda

evo danas prve presude na županijskom sudu u Š.Brijegu za prosvjed zaboravljenih branitelja na auto putu na bijači iz 2016 god. potvrđene sve isto kao na sudu u ljubuškom pa se pitam zašto je sudac Ravlić poništio prvostupanjsku presudu u ljubuškom po žalbi odvjetnika od UZB-Ljubuški jedini razlog poništenja u prvom stupnju je savjest međutim po odluci vrhovnog suda FBiH predmet je vraćen županiskom sudu na ponovno odlučivanje
u kojem sudac Ravlić gubi savjest i potvrđuje predhodno poništenu presudu osnovnog suda Ljubuški što znači da je glavni i izričiti razlog potvrđivanja poništene presude od suca za prekršaje Juriča politički pritisak koji je u međuvremenu doživio Franjo Ravlić sudac Županijskog suda u Š Brijegu od strane onih kojima smeta Udruga zaboravljenih branitelja ovo je slikovit i živi prikaz sudovanja Hrvata u Hrvatskoj županiji i prikaz kakva pravda i pravo žive u nas Hrvata i kakva se poruka šalje hrvatskoj mladosti . zašto ići i zašto ostati pitanje je sad.

To ništa nije novo!
Kadija te tuži .kadija te sudi.
Što očekivat od kriminalne hobotnice kojoj i crkveni "dostojnici" daju podršku!
Gubljenje vremena je biti u BiH!

Tko je Franjo Ravlija? I gdje je prije radio?

Pravosuđe - moć u službi politike
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari