Ljubuški je SDP - Sredina Demokratskih Promjena

U proteklih sedam dana u Ljubuškom su se vodile velike političke turbulencije. Njihov rezultat je izlazak HSP Đapić – Jurišić iz koalicije na nivou općine sa HDZ BiH. To je gotova stvar i ljubuški HSP Đapić – Jurišić želi preslikati županijsku koaliciju s HDZ1990 i na općinski nivo. Idemo zbog toga malo ući u razloge ovakve odluke i kakve ona posljedice reflektira na političke odnose u Ljubuškom.

Prošlogodišnja odluka ove stranke da koalira s Barbarićem bila je i prije godinu dana stranački promašaj, što se ovih dana pokazuje točnim. Možda su neki pojedinci „profitirali“, ali iz te koalicije pravaši nisu dobili ništa. Ulazeći u strukturu samog HSP Đ-J u Ljubuškom da se primjetiti, bez obzira što bi mi mogli zamjeriti, da je unutar odbora došlo do meškoljenja i da se njegovom predsjedniku Ćani Primorcu zamjerila statičnost i loše osobne procjene u vođenju stranke. S odmakom od jedne godine jasno je da je Ćane imao prijateljski interes za već prošlom koalicijom s HDZBiH. Ovakav bezidejan i blijed HSP je rezultat Ćaninog apsolutizma i od njegove stranke s obzirom na postupke vođenja i profiliranja se bježalo kao vrag od tamjana.

Nestručno profiliranje ostavilo je ovu stranku slabašno organiziranom i laganom. Njena kapacitivnost za kvalitetniji politički iskorak nije dovoljna što pokazuje rad njihovih pet općinskih vijećnika, koji su u proteklih godinu dana bili samo sredstvo za izglasavanje odluka načelnika. U toj rezultatski siromašnoj koaliciji HSP je dobio nekoliko mjesta u općinskim odborima. U proteklih desetak dana nekoliko su puta razgovarali s „tatom i mamom“ ljubuškog HDZBiH Nevenkom Barbarićem i zatražili provođenje 40% kapitalnih investicija i čelnih mjesta u općinskim javnim poduzećima. To Nevenko nije mogao prihvatiti iz prostog razloga što bi u njegovom odboru došlo do prosvjeda.

Nadalje u HSP-u su progledali da im ova koalicija šteti pred opće izbore, jer se na višem nivou ne slažu s politikom Čovića. Treća je stvar da Barbarić u općinskom proračunu nema novca i da je on već odavno u debelom minusu. Iako su bili u koaliciji u ovoj godini HSP na terenu nije ništa napravio iz općinskog proračuna, a što bi mogao u narednoj godini koja će obilovati besparicom. Možda cijela ova situacija i nosi dobroga u prvom redu što se pravaši pokreću i što se počinju više aktivirati i u političku utakmicu ubacivati ono što najbolje imaju.

Članstvo HDZBiH ovih je dana u „stanju pripravnosti“, osobito oni koji su trenutačno na klimavim pozicijama, kao što je predsjednik OV Ivan Bebek, jedan od najistaknutijih visokih kadrovika ove stranke, i nekolicina čelnika javnih poduzeća.. Jednostavno rečeno – dežuralo se što će biti s koalicijom i njima nikakav dogovor pravaša s HDZ1990 ne odgovara. To je tako, jer Barbarić nema što ponuditi, a nitko se ne želi odvojiti od svoje fotelje. Trenutačni odnosi unutar HDZBiH Ljubuški su jako složeni.

Načelnik Nevenko Barbarić je glavni stožernik stranke oko kojeg se vode borbe stranačkih starosjedilaca i mlađarije raspoređenih u već otprije poznate skupine istomišljenika. Bez većine u OV Ljubuški ruše se stari mitovi o neprikosnovenim političkim vladarima u općini. Jednostavno rečeno Ljubuški se politički demokratizirao i javnost je sve više zainteresirana za rad onih koje je birala na izborima. Sprema li se HDZBiH Ljubuški za slijedeće izbore? Sprema.

Do rušenja ideje o ujedinjenju dva HDZ-a bila je to politika lobiranja na spajanje ili pristupanje ljudi iz HDZ1990, a kada je to palo u vodu glavna njihova poanta će biti – ovi su jamljali više od nas, pa Vi birači ponovno birajte nas stare, jer je prije dok smo mi bili na vlasti bilo bolje. Međutim, to nije tako stvarno i činjenično. U gospodarskoj krizi dosadašnji oblik populizma na ugroženosti nacije ne pije vodu, jer mogući novi populizam mora biti bandićevskog tipa – delanje i samo delanje – a ovi to nikada nisu činili. Ako jesu molim da me ispravite. I u HDZBiH su sada u problemima s kadroviranjem, jer se veterani ne predaju za predstojeće izbore, niti se naziru neka nova mlađa stručna imena. Takvu ekipu je teško napraviti ponovno pobjedničkom. Još jedan veliki problem Barbarića je prevelik broj osoba s srpskim, agronomskim i banjalučkim novokomponiranim diplomama bez polaganja ispita. Njega koji je bio odličan student to bi trebalo zabrinuti iz tri razloga, a to su da on prvi nema dovoljno vremena za kvalitetnu politiku, drugi je da neće nikada imati kvalitetne suradnike za politički uspjeh i treći da to u cjelini stranci stvara razvojne probleme.

Kako je funkcionirao HDZBiH u općoj političkoj šutnji dugoj 18 godina pokazuje posljednji nervozni istup predsjednika OV Ivana Bebeka.

Tijekom narednih nekoliko dana slijede pregovori HDZ1990 s HSP i vrlo je vjerojatno da će ta koalicija zaživjeti.

Pitate se što se trenutačno događa u HDZ1990. Nakon nekoliko mjeseci unutarstranačkih preslagivanja mišljenja i vizija za nove političke smjernice, prašina se spustila. Ako se pogleda unatrag dvije-tri godine postigao se do sada najveći stupanj unutarstranačkog sklada. U cijeloj je situaciji prije dva mjeseca pomogao i predsjednik stranke Božo Ljubić. Međutim i pred HDZ1990 Ljubuški se postavljaju ista pitanja, a to je u kojoj će mjeri organizacijski i radno umjeti i znati njeno čelništvo odgovoriti na sve složenije probleme u općini. Treba kazati du su pet njihovih općinskih vijećnika za proteklih 10 mjeseci pokazali zavidnu i konstruktivnu vijećničku angažiranost.. Za razliku od Nevenka Barbarića, Mićko Bandur ima „problem“ dobre konstruktivne kritike. Smatram da je ovo za svakog čelnika puno slađe od prvotnog i da mu se mnogo lakše i s zadovoljštinom prilagoditi. Isto tako HDZ1990 je izložen što opravdanoj i što neopravdanoj kritici na funkcioniranje županijske vlasti, te udjelu Ljubuškog u njoj. Objektivno znao ih je očešati i pokoji recidiv razvoja obrazovanja u županiji, što pokazuje kompleksnost koalicijskih i međuljudskih odnosa u politici.

Nova koalicija na općinskoj razini između HDZ1990 i HSP Đ-J, objema strankama donosi pozitivnosti, ali samo pod uvjetima da bude iskrena i utemeljena na kvalitetnom radnom programu, jer bi ona trebala opstati tri godine. S druge strane Nevenko Barbarić dobiva po prvi puta potpuni korektiv u provođenju načelničkih ovlasti. Je li on na to spreman i hoće li puknuti ili ući u novi oblik suradnje ostaje da vidimo.

Hrvoje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari