Svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen

ljubuski.info

Žaneta Džumhur, PISA državni koordinator, predstavila je rezultate 15-godišnjih učenika iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u istraživanjima PISA 2018. Ovo je prvi put da naša zemlja sudjeluje u ovom istraživanju.

U fokusu ovogodišnjeg istraživanja bila je čitalačka pismenost i u BiH je rađeno na uzorku od 6.480 učenika, ravnomjerno raspoređenih na dječake i na djevojčice, iz 213 osnovnih i srednjih škola u kojima su testirani učenici koji odgovaraju PISA godištu, odnosno učenici koji su rođeni od 1.1. 2002. godine, što uključuje razrede od sedmog do desetog, odnosno prvog razreda srednje škole.

Ispod prosjeka

Zadovoljene su sve varijable i broj škola je reprezentativan, istakla je Džumhur te opisala testiranje.

Učenici su radili na računalima dvosatni test iz čitanja, matematike i prirodnih znanosti i nakon toga su popunjavali upitnik za koji je trebalo oko 30 minuta. Upitnik su ispunjavali i učenici i direktor škole. Za učenike koji su u blagim teškoćama postoji tzv. jednosatno testiranje i ti učenici su također popunjavali upitnik ali su trajali manje nego regularni, navela je.

Kazala je i kako nijedna škola nije odbila sudjelovanje i da je sudjelovalo 82 posto učenika koji pohađaju prvi razred srednje škole.
Učenička postignuća u PISA 2018. u BiH pokazuje da je prosječno postignuće u matematici 406 bodova, u čitanju 403, a u znanosti 398 bodova, što je ispod OECD prosjeka. Iz prirodnih nauka je najlošije postignuće. Rekli bismo da se radi o tri godine školovanju razlike, i ako to predstavimo u razumljivijem obliku, u OECD zemljama radi se o 15-godišnjacima a u našoj zemlji bi to bili učenici koji su 12-godišnjaci i koji pohađaju sedmi razred osnovne škole, izniejla je podatke Džumhur.

Istaknula je da je BiH pratio rezultat iz referentnih zemalja, odnosno zemalja iz okruženja, jer imaju sličnu obrazovnu prošlost, te da su uzete i Slovenija i Austrija te da BiH ima lošija postignuća u odnosu na referentne zemlje iz sve tri oblasti.

Razina nepismenosti

Za sve učenike koji ne postižu minimalna razina kaže se da imaju funkcionalnu nepismenost. Minimalna razina što je funkcionalna pismenost ne dostiže 58 posto učenika u matematici, 54 u čitanju i 57 u prirodnim znanostima. Razina nepismenosti je viša nego u OECD zemljama, što znači da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen. U matematici je to najizraženije, kazala je te dodala da BiH ima najlošiji rezultat kad je riječ o prirodnim znanostima, odnosno ispod granice pismenosti.

Istakla je dakako ovakvi rezultati testiranja bh. učenika za neke očekivani a za neke šokantni, ali da kako god da ih doživjeli, jasno je da je potrebno poduzeti značajne korake kako bi se obrazovanje poboljšalo te je uz rezultate poslano i rješenje u vidu preporuka kako to poboljšati.

Podsjetimo, rezultati prvog PISA istraživanja u BiH, koji su objavljeni, Bosna i Hercegovina prvi puta nakon 25 godina ima realne, međunarodno mjerljive pokazatelje koliko je kvalitetno obrazovanje, te kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama raspolažu učenici iz BiH.

BiH među 79 država na svijetu koja je sudjelovala u sedmom ciklusu PISA istraživanja 2018. godine, a rezultati, pored ostalog, pokazuju da svaki drugi 15-godišnjak ne može da funkcionira niti u školskom sustavu, a niti u privatnom životu ili u nastavku školovanja.

U BiH je rađeno na uzorku od 6.480 učenika, u 213 osnovnih i srednjih škola u kojima je testirano 46 petnaestogodišnjaka, a u fokusu je bila čitateljska pismenost. Rezultati pokazuju da minimalnu razinu funkcionalne pismenosti ne dostiže 58 posto učenika u matematici, 54 u čitanju i 57 u prirodnim znanostima.

Obrazovanje u BiH tek na 62. mjestu

Bosna i Hercegovina je na PISA testiranju, koje je provedeno 2018. godine, zauzela 62. mjesto, objavljeno je na podstranici OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država, a prva dva mjesta zauzimaju Kina i Singapur.

Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Bosne i Hercegovine su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Srbija (45).

Estonija, Kanada, Finska i Irska su najbolje rangirane zapadne zemlje i zauzimaju od petog do osmog mjesta. Sjedinjene Države se nalaze na 13. poziciji, Ujedinjeno Kraljevstvo na 14, Njemačka na 20, Francuska na 23, a Rusija na 31. mjestu.

Dno liste zauzeli su Filipini, Dominikanska Republika, Kosovo, Liban i Maroko.

PISA testiranje provodi se u cijelom svijetu na svake tri godine.

Prošle godine 79 država ili ekonomija je sudjelovalo u testiranju Hong Kong, Makao, Kineski Taipei i Kosovo su posebno rangirani.

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). PISA istraživanje ocjenjuje efikasnost obrazovnih sustava.

Testiranje ispituje znanje i vještine učenika koji imaju 15 godina. Provjeravaju se tri oblasti - čitalačka pismenost, matematika i financijska pismenost, a u svakom ispitivanju jedna oblast se određuje kao "dominantna" i temeljnije se provjerava.

Prošle godine to je bila čitalačka pismenost. Većina pitanja, odnosno 70 posto, odnosi se na tu temu, a 30 posto na ostale dvije.

PISA uključuje i upitnik o porodičnoj situaciji i sociokulturnom položaju učenika, kao i njihovoj percepciji škole.

U 2018. godini u ispitivanju je sudjelovalo 600.000 učenika u 79 zemalja i teritorija, a u pitanju je nasumični uzorak koji obuhvata učenike i privatnih i državnih škola, prenosi Hina.

Đaci na testu moraju da pokažu da mogu da razumiju i koriste pisani tekst, ali i da mogu da razmišljaju o njemu i angažiraju se. Pitanja su u obliku zadataka višestrukog izbora, ali i otvorenog tipa, na koja se traži kratak pisani odgovor.

Procjenjuje se sposobnost učenika koristiti znanje u svakodnevnim životnim situacijama, da analiziraju, razmišljaju i komuniciraju na učinkovit način, istakao je dužnosnik ureda za vrednovanje učenika pri DEPP-u, odjeljenju za statistiku francuskog ministarstva obrazovanja.

Glas naroda

Mislim da bi javno trebali objavit taj test da vidimo sta su uopce ispunjavali. Mislim da je ovo s.ranje da se prikaze javnosti sto gora slika. Trazi se izmedju ostalog i "financijska pismenost", koja [ * neprimjereno * ].ost, sto nisu odredjivali i umjetnicku "pismenost" jer nisu sva djeca predodredjena da budu kapitalisti i poduzetnici.

I jos navode da nisu sposobna tunkcionirat i u "privatnom" zivotu :p. U toj dobi im za to nije potrebna ni matematika ni ekonomija ni znanost vjerujte mi! Od svega tog je najvaznija socijalna inteligencija

nepismeni su i oni što ih uče

Danas učitelji očekuju da roditelji nauče djecu pisati, čitati, množiti djeliti. Tako kada dođu u prvi razred da učiteljiice mogu lakirati i sredjivati nokte na satu . Viđeno

Glavno zadati tonu zadaće i ispitivati nisu oni učitelji oni su ispitavači.

Nista za to, to su najbolji glasaci

To je super , prije bija, svaki deseti pismen ,,!!

Pa pola odraslih nepismeno a mi se cudimo djeci

Skolski udzbenici su prepuni nepotrebnih podataka koje djeca uce napamet. Djecu se ne priprema za zivot nego za kviz

Pokraj ovakvih prosvjetara dobro je i jedno dite pismeno !

Ako želiš uništit narod, uništi mu obrazovanje!!
Dobročinitelj naš to također zna i to preko svojih pijuna radi.

Svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari