Skoro 300 prvašića manje u školama na području ZHŽ i HNŽ

ljubuski.info

Ukupno 283 učenika osnovnih i srednjih škola manje je upisano u prvi razred u Zapadnohercegovačkoj (ZHŽ) i Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), u odnosu na godinu prije.

U školskoj 2019./20. godini, u prvi razred osnovnih škola HNŽ-a upisano je 1.825 učenika, što predstavlja smanjenje za 55 učenika ili 2,93% u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Promatranjem kretanja broja učenika u šestogodišnjem razdoblju, može se uočiti da je broj učenika prvog razreda fluktuirao, te je zabilježeno smanjenje za 214 učenika ili 10,50 posto, stoji u Informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja.

390 djece u predškolskoj

U godini prije polaska u školu, 380 djece ovog uzrasta ili 19% bilo je uključeno u redovite cjelodnevne ili poludnevne programe u predškolskim ustanovama, a još 109 djece u pripremne programe koji se realiziraju u tri predškolske ustanove na području ovog županije za djecu koja nisu uključena u redovite programe.

Stoga, ukupno 489 djece ili 26,79% bilo je obuhvaćeno programima predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu. Pored navedenog, organizirani su i kraći programi pripreme za školu za 24 djece od strane organizacije Prvi pupoljci Stolac, navodi ministarstvo.

Ukupan broj učenika u osnovnim školama u školskoj 2019./20. godini u HNŽ-u je 16.853, uključujući 201 učenika s poteškoćama u razvoju.

U prvi razred srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji upisano je 1.998 učenika u školskoj 2019/20. godini, što je manje za 129 učenika ili 6,06% od planiranog broja. U promatranom razdoblju, broj upisanih učenika u prvi razred srednje škole u HNŽ-u je fluktuirao. U tekućoj školskoj godini broj upisanih je manji za 66 ili 3,20% učenika u odnosu na školsku 2014./15. godinu, koja predstavlja početak razdoblju promatranja, stoji u Informaciji.

804 prvašića u ZHŽ

Ukupan broj učenika srednjih škola u školskoj 2019/20. godini u HNŽ-u je 7.184. Broj učenika s poteškoćama u razvoju u redovitim srednjim školama je 10.

Do smanjenja broja učenika došlo je u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke. U školskoj 2019./20. godini, u prvi razred osnovne škole upisana su 804 učenika, što predstavlja smanjenje za 71 učenika ili 8,11% u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Ukoliko promatramo kretanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u šestogodišnjem razdoblju, uočit ćemo da je u ZHŽ broj upisanih učenika fluktuirao, te je zabilježeno smanjenje za 152 učenika ili 15,90%.

Podatke o broju djece predškolskog uzrasta koja su u godini pred polazak u osnovnu školu bila obuhvaćena programima predškolskog odgoja i obrazovanja, navode iz federalnog ministarstva, nisu dobili od resornog županijskog ministarstva.

43% manje

Ukupan broj učenika u osnovnim školama u školskoj 2019./20. godini u ZHŽ je 7.928.

U školskoj 2019./20. godini, u prvi razred srednje škole u Zapadnohercegovačkoj županiji upisano je 624 učenika, što je 28 učenika ili 4,29% manje u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Promatranjem prikaza kretanja broja učenika upisanih u prvi razred srednje škole, tvrde, vidljivo je kontinuirano smanjenje broja učenika upisanih u srednje škole u ovoj županiji. U tekućoj školskoj godini, u srednje škole u ZHŽ upisana su 484 učenika manje, odnosno 43,68% u odnosu na školsku 2014./15. godinu.

Ukupan broj učenika u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji u školskoj 2019./20. godini je 3.100.

Broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH se u promatranom razdoblju smanjio za 2.986 učenika ili 13,41%, dok je smanjenje broja učenika upisanih u prvi razred srednje škole u istom razdoblju, zasnovano na analizi podataka za osam županija za koje raspolaže ministarstvo s podacima za tekuću školsku godinu, iznosi 18,66 posto.

Glas naroda

Bijela kuga nije problem već izborni zakon

a nikome nije čudno da je svake godine manje učenika a broj učitelja se povećava , isto tako u županiji puno manje žitelja a sve se institucije poduplale u broju zaposlenih , to je njihova jedina ideja , za koju godinu smo opet u komunizmu , svi zaposleni će biti na proračunu

Baš tako. To su sve u[ * neprimjereno * ] podrepaši.

istina,izborni zakon u kojima mogu sudjelovati samo takozvani predstavnici naroda iz tri tora

Koja obmana naslovom za koje razdoblje je manje napiši točan naslov a ne karikiranim naslovom obmanjivaz da je samo ove godine manje tristo prvašića

Samo prvu rečenicu pročitati s razumijevanjem pa se ugristi za jezik, a u daljem tekstu ima i gorih pokazatelja i postotaka, kada dođeš do njih povuci se sam za uši.

Zato, za taj broj je više prvašića u Stuttgartu, Minhenu i Frankfurtu

Kaže naš načelnik da je dice više a valjda misli na svoju

Zato je "Hvala ti dragi Dragane" fra Ševo u Nedilju u Bad Canschtatu " Stuttgart "doša krstit dite i veli nije ni nama doli lako,ne virujte sve što pišu pojedini portali?
Kobogda zaradili pa nam se opet doli vratili????
Pametnom dosta!

Kud god okreneš naši ljudi vamo u dojćland sve više i više.

Tužno.

Na zornici puna crkva fratri ne vide dalje od crkvenih vrata

Ode stado ostaće pastiri mogu se širit ionako ih puno nastranih ima

kakvi pastiri.čobani su ovo

Bitno je da udbaski,Covic,Bevanda,Kristo,Colak,Pekusar, vec dvadeset godina sjede u udobnim foteljama ,s njihovi brabonjci mladež HDZ kradu glasove za izbora,kad svi odu tad Ce se poceti klat izmedju sebe

Skoro 300 prvašića manje u školama na području ZHŽ i HNŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari