Hoće li PDV biti povećan na 19 posto?

ljubuski.info

Iako službeno ne postoji inicijativa za povećanje PDV-a, u javnosti se špekulira kako bi mogao biti povećan na 19 posto. Javnost se pita je li moguće povećanje PDV-a i koliko je ono ekonomski opravdano.

U Upravi za neizravno oporezivanje ističu da su u Nacrtu zakona koji su pripremili za državni parlament ostavili jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto, kao i nultu stopu na izvoz. Smatraju i kako je postojeći sustav jedinstvene stope, koja nije visoka, najbolji model za Bosnu i Hercegovinu, ali će postupiti onako kako zakonodavac kaže.

Uprava za neizravno oporezivanje će primjenjivati onakvo zakonsko rješenje kako bude na kraju usvojeno u Parlamentu BiH. U slučaju uvođenja više stopa bilo bi potrebno vrijeme od minimalno šest mjeseci da Uprava bude u potpunosti spremna. To podrazumijeva izmjenu poreske aplikacije i dodatne obuke. To vrijeme je potrebno i poreznim obveznicima koji će morati prilagoditi svoja softverska rješenja koja prate njihov rad.

S uspostavom Vijeća ministara koje bi uskoro trebalo uslijediti ponovo se aktualizirala priča o povećanju PDV-a. Za iste je, uz određene uvjete, mandatar za sastav novog Vijeća ministara.
Ja sam spreman da to podržim samo u trenutku ako će se taj novac vratiti direktno gospodarstvu. On može biti direktno vraćen gospodarstvu, naravno, ne kroz novac, ali kroz sustav doprinosa koji su sasvim sigurno najveći na našem prostoru može da se taj dio novca vrati u tu poziciju, kazao je Zoran Tegeltija, novoimenovani predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Oporba je kategorički protiv povećanja PDV-a.
To je jako opasno. Štetno i za gospodarstvo i za građane. Novi nameti nikako neće dobro utjecati na standard građana i bit će izuzetno negativni po gospodarska kretanja, kazao je Branislav Borenović, iz PDP-a.

Gospodarstvenici nisu oduševljeni sve glasnijim najavama povećanja PDV-a. Ako se to ipak dogodi, kažu kako se mora voditi računa o mogućim posljedicima po gospodarstvo i građane.
Hoće li to biti sa 17 na 19, sa 17 na 18, hoće li napraviti vremenski razmak pa reći u iduće četiri godine ćemo povećavati sukcesivno do nekog iznosa što u svakom slučaju treba uraditi. I mi smo za to. Ali samo pod uvjetom da se nađe adekvatan balans i da se zaštite svi oni koji bi potencijalno mogli osjetiti negativne posljedice tog povećanja, mišljenja je Aleksandar Ljuboja, iz Gospodarske komore Banja Luka.

Analitičari također ne misle kako je povećanje PDV-a dobra ideja. Nikakav izgovor, smatraju, nije da imamo najnižu stopu poreza na dodanu vrijednost u regiji.
Kada ne želite stezati remen što rade građani u BiH moraju, onda je najlakše naći opravdanje da se to opterećenje poveća. Ono što je bit jest ušteda, smanjenje broja zaposlenih, smanjenje sudjelovanja javnog sektora u proračunima, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Hoće li doći do povećanja PDV-a i za koliko, odlučit će Parlament BiH. Posljednju riječ dat će političari, a ne struka, gospodarstvenici ili građani koji će po svom džepu najbolje osjetiti eventualno povećanje PDV-a.

BHRT

Glas naroda

U ovoj drzavi su samo radnici na izvoz

Ovim potezom cete i ove sto su ostali izvest za Njemacku

Povećaj na 100% samo nas to more izvuć iz jane

Porez
Dragom
Vođi

rvacka ima pdv 25 % pa je propala !

Naravno da će RS. biti za viši PDV. Svi su na Proračunu. Hoće ugušiti i ovo malo gospodarstva u županijama gdje su Hrvati.

Sad se političari vataju za slanjku ali ni to neće pomoć.

Veći porezi vode u propast. Najrazvijenije države su one koje imaju najmanje nameta. U tim državama je gospodarstvo održivo i konstantno napreduje.

i zato što imaju najmanje nametnika u kravatama

Dignit će oni porez čim zatreba, ne brinite...

Normalno da treba da se povisi samo kroz povišicu PDV mogu se isplatiti najavljeni štrajkovi koji se najavljuju u dogledno vrijeme. Rebalansi proračuna nemogu da pokriju tolika izdvajanja to mora biti svakom jasno zato podizanje PDV je neminovno veliko je izdavanje iz proračuna za mnoge kategorije koje su naslonjene na sami proračun.

Da nema toliko uhljeba, ministars po svakoj zupaniji i izmisljenih radnih mjesta ne bi bilo toliko izdavanja iz proracuna. Nek su oni fino u RSu sebi povecali place u javnom sektoru. Ovako zene koje rade u drzavnim firmam kad idu na porodiljno dobivaju cijelu god.puni iznos place, a ove iz privatnog sektora su ostavljene na nemilost poslodavca

To ovaj "mladi ekonomist" nije učio u školi, ova besmislena država i vlast će uništiti zajednicu do kraja. Za 20.g. ovdje će najbolje raditi starački domovi,bolnice i pogrebna služba i sve vezano uz to.

treba financirat uhljebe partije -đebalebaroše a to će ugrozit potrošnju kija je jedini način financiranju

To To,Jedino tako će te istrati narod iz je..e države.Hitno i brzo iseljavanje svih,da oligarhija ostane na vlasti.Mirovina 370km,ni za kruha jadnim starcima koji su gradili i radili i školski itd.Čoviću ako si za podizanje PDV a,hitno se obisi ti i tvoji bogati drugovi,jer vam narod ovo nikad zaboraviti neće.Propast sviju,...

Sve će poskupiti,a plaće iste,narode na ulicu vrjeme je da nas neprave budalama.Bilo bi dosta.Županije ukinuti pusta ministarstva i eto vam 2:/:...Uhljebi ima te li mjeru ili....

Na ulici čeka policija sa hladnim pendrecima zaboravi ulicu narodu je dobro.

Bizat će oni ko zecevi, kad narod ustane,tada nema policije, Izgleda da se blizi vrime tome.

Cjene skuplje nego u njemačkoj a penzija i plata ko u Bangladešu.

svi kod ministra kući dati mu podršku i idemo svi krasti

poseban pozdrav demokrackomm portalu
urednicim
dopinicim i logistici u inozemstvu
svim koji izvještavaju iz našeg starog kraja o partiji i napredku a i mi smo spremni pomoć da ponovo živne nnaš ljubuški u hercegovačku metroplu
posebno mi ljudi vani želimo brz povratak i integraciju u ljubuško društvo prosperiteta i budućnosti za našu djecu koja su privremeno vani dok ne procvjeta naš stari kraj
nema raja bez rodnoga kraja i be HDZa stožerne stranke dobročinitelja
pozdrav i bavarske i podrška na pravom ste putu

Na pravom smo putu, samo još da krenemo... a ti se pajdo ne sekiraj, tvoj podmladak neće ni znat zucnut rvacki, oni neće imat naših problema.

di god ima posla govori se njemački jedino udbaške mise možeš dole slušat na takozvanom hrvackom a sve udbašija

naprimali svoje u državne jasle pa im treba namaknut love ajmo rezati višak radne snage i političara i eto uštede

PDV se ne mijenja lako naviše.Mene zanima kud i kako si pokrenio baš ovo povećanje i to pred Božić i izvuče ovoliko komentara?.

Hoće li PDV biti povećan na 19 posto?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari