BiH će prvi put dobiti realne pokazatelje o kakvoći obrazovanja

ljubuski.info

Temeljem rezultata PISA istraživanja, koji će biti objavljeni 3. prosinca, Bosna i Hercegovina će prvi put dobiti realne, međunarodno mjerljive pokazatelje koliko je kvalitetno obazovanje u našoj zemlji, te kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama raspolažu učenici iz BiH.

Potvrdila je to u razgovoru za Fenu direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) Maja Stojkić, navodeći da je BiH među 79 država na svijetu koja je sudjelovala u sedmom ciklusu PISA istraživanja 2018. godine.

Koliko su učenici spremni?

Za razliku od istraživanja fokusiranih primarno na kvalitetu nastavnog plana i programa, PISA mjeri funkcionalno znanje učenika, odnosno njihovu sposobnost za rješavanje problema, te nam ukazuje koliko je znanje koje učenici posjeduju primjenjivo u daljnjem životu. Upravo zato, PISA se provodi među petnaestogodišnjacima, pomažući nam saznati u kolikoj su mjeri učenici nakon završenog obveznog obrazovanja pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu, ističe Stojkić.

Bosna i Hercegovina je posljednja država iz regije koja se priključila ovom istraživanju. Od 2000. godine PISA se provodi u trogodišnjim ciklusima, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD).

Agencija je dugi niz godina radila na potrebitim aktivnostima za priključenje PISA istraživanju. Trebalo je pribaviti suglasnosti svih nadležnih ministarstava obrazovanja, bez čije podrške istraživanje ne bi bilo provedeno. Zatim osigurati lokalne troškove provedbe, kao i troškove ulazne karte, koji su jednaki za sve države svijeta. Također, težina provedbe ogledala se i u nedovoljnoj opremljenosti škola kada je riječ o računalnoj opremi, s obzirom na to da se PISA istraživanje provodi na računalima, kazala je Stojkić.

Govoreći o financijskim sredstvima, ističe da je najbolje sve troškove preračunati u odnosu na broj učenika u BiH, te se tako na trogodišnjoj razini cjelokupni troškovi provedbe procjenjuju na jednu KM po učeniku.

Bez kontinuirane provedbe međunarodnih istraživanja ne možemo uopće govoriti o vidljivom napretku u oblasti obrazovanja. PISA ne predstavlja elitizam, ni natjecanje među državama, nego nam prvenstveno treba služiti kao pokazatelj promjena i poboljšanja koja su nastupila. Primjeri poput Njemačke, Poljske, Slovenije, Singapura i Koreje pokazuju koje dobrobiti za društvo donosi PISA istraživanje, na temelju kojega ove zemlje zasnivaju promjene u obrazovanju. Još jedna država koja nam može poslužiti kao odličan primjer je Estonija, koja se već sada pozicionirala u vrh u svim istraživanjima koja provode, a isto tako je riječ o maloj državi, samostalnoj skoro otkad i BiH, kaže Stojkić.

Podsjeća da Bosna i Hercegovina nije jedina država sa složenim uređenjem, budući da primjeri Švicarske, Belgije, Njemačke pa čak i SAD govore kako sinergijom, bez obzira na različite nadležnosti, možemo i moramo osigurati kvalitetu.

Nastavak aktivnosti

Godine smo proveli u traženju krivaca za raznorazne nedostatke u BiH, vrijeme je konačno krenuti s aktivnostima po pitanju unapređenja obrazovanja, kako bi našoj djeci uistinu osigurali kvalitetno obrazovanje kakvo i zaslužuju. PISA istraživanje ne traži krivce, nego načine unapređenja kvaliteta obrazovanja, istakla je Stojkić.

Pored nadležnih ministarstava obrazovanja, podršku u sudjelovanju BiH u PISA istraživanju dali su Veleposlanstvo SAD-a u BiH, UNICEF u BiH, Veleposlanstvo Norveške, Delegacija EU u BiH, Misija OSCE-a u BiH, Save the Children i Fond otvoreno društvo.

APOSO s partnerima radi na mnogim oblastima u cilju realiziranja PISA preporuka. Nakon objave rezultata PISA istraživanja 3. prosinca u Parlamentarnoj skupštini BiH, uslijedit će diseminacija na terenu i rad sa svima onima koji mogu izravno doprinijeti realizaciji preporuka. APOSO će, također, nastaviti aktivnosti s ciljem da BiH sudjeluje u ovom istraživanju i 2021. godine, kako bi se postigao kontinuitet koji donosi dugoročnu korist.

U tom pogledu sve tehničke aktivnosti sa OECD-om izvršavamo koliko je moguće, imajući na umu kako Ugovor za PISA 2021 još uvijek čeka na odobrenje Predsjedništva BiH. Ovom prilikom pozivam na žurno odobravanje potpisivanja Ugovora kako bi na vrijeme uspjeli ispoštovati sve iznimno stroge rokove i procedure koje OECD postavlja za sve države sudionice, poručila je direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) koja u našoj zemlji provodi istraživanje PISA.

FENA

Glas naroda

Dico učite naj važniji je njemački jezik.

o nikakvći obrazovanja

Plan B

Uvijek postoji izlaz iz krize
Njemačka vam je bliže,
svakako djece nemamo
ruke pomoći vam pružamo.
Angela se smije
Dragan drugačije ne umije,
savjet mudri prihvaća
bolje sad štrajk shvaća .
Eto i to se riješilo sada
može da odahne vlada,
Merkelica u Mostar stiže
Draganu sve rejting niže.
Pomoć u muci
Narodu se sve smući,
imaš sve u ruci
ideš u Germaniju kući.
Tamo češ zanat izučiti
svi ćete plaću imati,
zato ćete se mučiti
krenite u Svijet Hrvati.
Zaradite lovu
i poduprite vladu novu,
koja vas iz Doma tjera
slušajte svoga Dragana.
Angela je spas
slijedite mudrosti glas,
kako vas u roblje odvodi
radujte se Narodi.

Kakvi realni pokazatelji! Opet ce stanje prikazati gorim nego sto je. Ucenje praznih cinjenica koje ti nikad vise nece zatrebat u zivotu. Umjesto da malo podupiru zanate s praksom u realnom prostoru i vremenu, a ne u knjigama. Jedan dan prakse vrijedi vise nego tovar teorije.

Trebaju ispitat 20-godisnjake da vide koliko im tog "znanja" uopce ostane u glavi.

BiH će prvi put dobiti realne pokazatelje o kakvoći obrazovanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari