Tko je ostavio najbolji dojam na 1. sučeljavanju na HTV-u

ljubuski.info

Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HTV-u počelo je direktnim pitanjima Hloverke i Branimira Bilića na njihove političke postulate i verbalne političke mrlje iz prošlosti. Na sučeljavanju nisu bili Andrija Hebrang i Boris Mikšić. Gospodarstvo, studentska prava, radnička prava, kao i vanjska politika i međunarodni status Hrvatske, te na kraju pitanje Hrvata u BiH i odnos Hrvatske prema njima bile su glavne teme ove jednosatne emisije.

Prvu buru je izazvala Vesna Pusić izjavom da je HDZ politiku stranke stavio pod politiku države i da je Hrvatska učinila agresiju za BiH. Odmah joj je replicirao Josip Jurčević i potom Miroslav Tuđman. Na konstataciju Jurčevića da Hrvatska nije vodila agresivnu politiku na BiH nadovezao se Tuđman riječima da je i H. Silajdžić rekao da je pojam unitarne BiH bio glavni okidač sukoba Hrvata i Bošnjaka. Jurčević traži angažman novih i nepotrošenih ljudi u društvu i u politici.

U gospodarskim temama neprikosnoven je bio Nadan Vidošević koji je ostavio dojam ozbiljnog gospodarskog džentlmena. Obranio je napad na status imućnog čovjeka i nametnuo značaj gospodarstva u emisiji, gdje je svakako najbolje snalazi. Bandić je naglasak stavio na pitanje reorganizacije državnog aparata, pravosudnoj reformi, a po pitanju agresije Hrvatske na BiH rekao je da i vrapci na grani znaju što je istina.

Ivo Josipović je bio jako verbalno borben boreći se za polemiku, ali je bio dosadno teoretičan. Dragan Primorac nije iskoristio svoju političku verbalnu političku angažiranost. Klasično pitanje sukoba s korupcijom zaraženih osoba u javnosti bez obzira na značenje teme na posmatrača ostavlja dojam sveopćeg obračuna. Damir Kajin je kazao da će on za razliku Milana Bandića, koji je obećao raditi kao „konj“, raditi kao veliki traktor John Deere. Kajin je izgovorio i najviše riječi večeras, a od njih preko 90% je bilo kritički negativno.

Vesna Škare – Ožbolt traži strategiju razvoja Hrvatske i reformu pravosuđa. U odnosima prema Europi i Sloveniji Jurčević, Škare-Ožbolt, Tuđman su protiv arbitraže, a Pusićka je odluku Vlade nazvala ispravnom. I Kajin je opleo po Sloveniji.

Tko je, pitamo se, ostavio najbolji dojam u ovoj krnjoj emisiji bez Hebranga i Mikšića. Vidošević, rečeno kratko i jasno. Bandić, koji se isključivši u jednom dijelu emisije kada se polemiziralo intenzivno, napravio sebi štetu. Uz žene bili su i najuredniji, dok se recimo Josipović predstavljao neuredne frizure, a malo poznati gospodarstvenik Vukšić sa slizanom irokezom .

Vidošević je šuškao kapitalom i gospodarskim optimizmom. Vidošević je napravio prvi predizborni skok i možda jako važan u predizbornoj kampanji. Jedinu zamjerku koja mu se može pripisati što je u gospodarske teme u kojima je apsolutni vladar mogao „provući“ Hrvate u BiH. Osudio je stezanje remena na braniteljima i što je trebao još.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari