Današnji dan posebno značajan za zapadnu Hercegovinu

ljubuski.info

Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježava se 18. studenog.

Upravo je tog datuma 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993. godine, slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu,kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine.

Dan je Zapadnohercegovačke županije i Općine Grude

Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Općine Grude obilježava se 18. studenog.

Zapadnohercegovačka županija utemeljena je 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište), Grad Ljubuški i općine Grude i Posušje, a za svoj dan odabrala je 18. studenog.

Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz ZHŽ protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv).

Dan ZHŽ bit će obilježen u utorak, 19. studenog, u Širokom Brijegu te u srijedu, 20. studenog, u Ljubuškom.

U Širokom Brijegu će u utorak u 15:30 sati na Trgu širokobrijeških žrtava biti položeni vijenci i zapaljene svijeće nakon čega će u 16:00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije biti služena sveta misa.

U srijedu će u hotelu Bigeste u Ljubuškom s početkom u 11 sati biti održana svečana sjednica Skupštine ZHŽ dok je u 12 sati planiran domjenak.

Također, 18. studenog obilježava se i Dan Općine Grude. Svečano obilježavanje ovoga dana održano je prošlog petka svečanom sjednicom u kinodvorani.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Općini, koja se prostie na 218 četvornih kilometara, živi 17.308 stanovnika čime su Grude najmanja općina u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Glas naroda

A dobro ti nas usrićiše, Bože moj. Di nam je HB, u Njemačkoj? U Ljubuskom je još yuga, isti grad, ista prezimena ( samo što su sada djeca i unuci bivših komunjara),na vlasti, a u emigraciji, nepodobni i sirotinja.

Reče autor tri rijeke,od njih jedna Ričina.Koliko znam ona ne teče.A gdje su Vrioštica,Sedra,dvije Studentice,koje sve teku imaju i mostove.

Čiji su roditelji bili u Njemačkoj ,šezdesetih i sedamdesetih, sada su im dica i unučad također u Njemačkoj.
[ * neprimjereno * ]ci prominili kape i sada su uhljebljeni samo još čvršće i jače.Hrvati otišli,ostali Yugosi.

Sve Vas pozdravljam iz Munchena ili točnije (kod Munchena)

je je valjala je pojedinima koji su se obogatili za čas a napravite spisak svega što je popljačkano i uništeno na području gdje nije bilo ratnih djelovanja

Stvaranje Herceg Bosne automatski znači stvaranje Velike Srbije

RS je nastala na etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka s takvom tvorevinom se ne smije surađivati tko god to radi u službi je velikosrpske politike

Dan žalosti i dan stvaranja mafijašog i zločinačkog tora

U jeku najveće četničke agresije na Hrvatsku održavati sastanke Boban Karadžić je bilo sramotno to će nas pratiti dokle god je BiH a logističari iz Gruda Jelavić Rupčić Medić i ekipa su se bogatili na Hrvatskoj krvi preko HVO-a radi se o milijardama maraka

Zašto je značajan današnji dan ako znamo rezultat te politike

Od Herceg-Bosne ostala samo ploča na hotelu u Grudama a vidimo u kakvom je stanju taj hotel u takvom su stanju nažalost i Hrvati u bih zahvaljujući Draganu Covicu i ovim naprijed navedenim logističarima

Ima li itko damu reći da je Herceg Bosna više velikosrpski nego velikohrvatski projekt i da se treba preispitati uloga Bobana Jelavića Medića Rupčića Čovića i ekipe za tu politiku

To ja govorim od 1992 samo što se sve donedavno gubila glava na sam spomen toga a posebno devedesetih

Danasnji dan najvise znaci onima koji su se obogatili dok su pošteni ljudi kisnuli po rovovima.
Ratni profiteri su rak rana ovog i ovakvog društva.

I meni je u sjećanju Lučić vozio Renola 4,A velii vođa bio podstanar.

HB velika sreca pogotovu za muslimane sto je i Hag potvrdio...nema se sta slaviti
...mozete poceti plakati....

Predugo plfacemo, vakat bi nam bio prestat..

danasnji dan slave fasisticke organizacije koje su procerale iz b i h pola miliona katulika

Neradni dan

Današnji dan posebno značajan za zapadnu Hercegovinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari