Ljubuški folkloraši oduševili Đakovljane

Članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Herceg Stjepan” iz Ljubuškog ove su godine bili sudionici 42. “Đakovačkih vezova”, odnosno manifestacije koja se smatra jednom od četiri najveće smotre folklora u Hrvatskoj i koja tradicionalno okupi impozantan broj kako samih folkloraša tako i kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva.

Ove godine okupilo se 53 društva kojima su se, osim domaćih KUD-ova, predstavili i oni iz BiH i to iz Prenja, Širokog Brijega, Crnića, Stoca, Jajca i Ljubuškog, zatim iz Slovenije, Italije, Njemačke, Makedonije i Mađarske.

Prošetali u nošnjama

Osim na samoj smotri svi KUD-ovi su se, u nešto malo manje od tri kilometra dugoj povorci, predstavili Đakovčanima i njihovim gostima prošetavši u nošnjama svoga kraja ulicama Đakova na oduševljenje svih onih koji su ih došli pozdraviti. Budući da u Slavoniji živi veliki broj onih čiji korijeni potječu iz Hercegovine ne čudi posebno oduševljenje kada su se ti KUD-ovi prošetali đakovačkim ulicama. Na samim “Đakovačkim vezovima” Ljubušaci su, kroz ples i pjesmu, prezentirali napjeve ljubuškog kraja i Hercegovine uz nezaobilaznu pratnju dipala, te muških i ženskih gangaša, a ljubuški guslar Antas Mucić još je jednom potvrdio svoju neprikosnovenost u diplenju i guslanju.

Sudjelovanje na ovogodišnjim “Đakovačkim vezovima” članovi HKUD-a “Herceg Stjepan” iz Ljubuškog iskoristili su i za susret s prijateljima iz KUD-a “Sladorana” iz Županje koja je odnedavno i grad prijatelj Ljubuškog, te su bili gosti i županjske manifestacije “Dani žetve”.

mimohod

Aktivno ljeto

A da ljubuški folkloraši imaju aktivno ljeto govori i podatak o njihovom nastupu na Smotri folklora u Dugoj Resi povodom tamošnjeg dana općine i proslave 60. godišnjice postojanja dugoreškog KUD-a “Sveti Juraj” koja je prethodila “Đakovačkim vezovima”. Kako je kazao Ante Herceg, član uprave HKUD-a “Herceg Stjepan” iz Ljubuškog, pred njima je još nekoliko manifestacija na kojima će nastupiti tijekom ovoga ljeta, a samo pojavljivanje ovoga kulturno-umjetničkog društva na najvećim i najznačajnijim smotrama folklora izvan granica BiH trebala bi malo više vrjednovati sama općina Ljubuški.

Gorana Jelavić, Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari