Predstavljena knjiga "Metastaze jedne revolucije" Ivice Šarca

ljubuski.info

Knjiga "Metastaze jedne revolucije" koja govori o procesu uspostave komunističko-partizanske vlasti u Zapadnoj Hercegovini predstavljena je sinoć u gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Uz autora djela dr. sc. Ivicu Šarca, o knjizi su govorili prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. Robert Jolić.

Na promociji se pojavio velik broj Ljubušaka zainteresiranih za Šarčevu drugu knjigu, koja je izašla sedam godina nakon prve koja je nosila naziv "Kultura selektivnog sjećanja".

Dok je prva knjiga govorila o sustavnim zločinima nad Srbima u Hercegovini za vrijeme NDH te je izazvala burne reakcije, potičući pitanje koliko je kod nas uvriježeno selektivno sjećanje, odnosno ljudska sklonost da pamti u pravilu samo zlo koje su drugi nanijeli nama i jesmo li uopće spremni suočiti se s najmračnijim i najneugodnijim dijelovima vlastite prošlosti, druga knjiga pak govori o dolasku partizanskih postrojbi na područje zapadne Hercegovine i o zločinima koje su počinili nad ovdašnjim narodom.

Kako Šarac ističe, prilikom istraživanja partizanskih dokumenata jasno se vidi kako Hrvati u zapadnoj Hercegovini nikada nisu prihvatili partizansku vlast.
Iako je službeni naziv te vojske, kako smo učili u vremenima školovanja u socijalističkoj Jugoslaviji, bio Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije, taj naziv nije uopće bio opravdan u ovim krajevima, dakle u hrvatskim krajevima Hercegovine. Ta vojska se ponašala ne kao narodna vojska, nego kao okupacijska sila. Za to imate konkretno objašnjenje. Čak u partizanskim dokumentima imate informacije o tome da su dobar dio pripadnika tih partizanskih jedinica iz sastava 29. Hercegovačke divizije činili nekadašnji pripadnici četničkih formacija iz istočne Hercegovine. Prema tome, možemo samo zamisliti s kakvim osjećajima mržnje su ti ljudi prelazili Neretvu i dolazili u ove krajeve. Uostalom postoji i jedna njihova zabilježena pjesma, vrlo ružna na račun Hrvata, a zabilježena je opet u jednom komunističko-partizanskom dokumentu. Pripadnici te 29. divizije su pjevali da će svaka jama na ovoj strani biti puna Hrvata. To su tada kritizirali neki politički komesari iz dalmatinskih jedinica, ističe Šarac.

On dodaje kako se iz svega toga moglo naslutiti kakav će biti odnos te nadolazeće vojske prema ovdašnjem, mahom hrvatskom narodu.
To se odmah pokazalo. Odmah su organizirali prijeke sudove u Ljubuškom. Prijeki sudovi su radili gotovo u tjednom ritmu. U vojnom arhivu u Beogradu sam pronašao popise Ljubušaka koji su pogubljeni radom tih prijekih sudova. Pronašao sam tri takva dokumenta s popisima od po desetak ljudi. Nadalje, ta vojska pokazivala je svakim danom da se ponašaju kao okupacijska sila, time što su nasilno uzimali ljudima hranu i stoku. U nekim krajevima su zabilježeni čak i slučajevi silovanja. Ja sve ovo govorim prema podacima iz partizanskih dokumenata. To je jako važno, ističe Šarac.

On navodi kako se i hrvatski puk odnosio prema toj vojsci kao prema tuđoj okupacijskoj sili.
Čim su čuli prve vijesti o tome da partizanske postrojbe prelaze Neretvu i dolaze ovamo, ovdašnji svijet je išao u zbjegove. Bježali su pred njima. Drugi dokaz za nelojalnost ovdašnjeg puka prema partizanskoj vojsci je bio potkraj siječnja 1941. kada se dogodio onaj ustaško-domobranski protuudar od linije Široki Brijeg-Mostar. U ta tri dana su ustaško-domobranske postrojbe potisnule partizane sve do hercegovačko-dalmatinske granice i jedan njemački oficir (jer su i njemačke postrojbe sudjelovale u tom protuudaru) je zabilježio s čudjenjem kako je taj zapadno-hercegovački svijet s oduševljenjem pozdravio tu vojnu akciju. Čak su i Nijemce častili vinom, kruhom i suhim mesom. Dakle, taj narod je pokazao od prvog dana dolaska partizana na ove prostore da tu vojsku ne osjeća kao narodno-oslobodilačku vojsku kako se ona službeno htjela nazivati i kako se nazivala, objašnjava Šarac.

On dodaje kako je partizanski protuudar koji je uslijedio početkom veljače bio užasan i brutalan.
Tada počinju masovna stradanja ovdašnjih civila, od ovog pojasa dalmatinsko-hercegovačke granice pa prema sjeveru. Civilno stanovništvo koje nije uspjelo pobjeći u sjevernije krajeve je stradavalo, osobito muška populacija. U tom ciklusu masovnog ubijanja stradavali su i civili, ali i franjevci. Tada se dogodio onaj veliki zločin nad franjevcima na Širokom Brijegu, a tjedan dana kasnije i zločin u Franjevačkom samostanu u Mostaru. Sve te zločine treba promatrati u tom kontekstu. Treba imati na umu da su se ovi masovni zločini nad franjevcima i civilima dogodili prije Bleiburga i prije križnih puteva. To je nekako u historiografskoj literaturi ostalo u zapećku, zaključuje Šarac.

Inače, knjiga "Metastaze jedne revolucije je drugi dio Šarčeve planirane trilogije.

Si noćnje predstavljanje u Ljubuškom je održano u suorganizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet, HKD Napredak, podružnice Ljubuški, te uz potporu gradonačelnika Grada Ljubuškoga.

Radio Ljubuški

Glas naroda

"Hrvati u zapadnoj Hercegovini nikada nisu prihvatili partizansku vlast." Ovo piše u tekstu. Kako to da u Llištici koja se nalazi u zapadnoj Hercegovinije bilo najviše suradnika UDBE po glavi stanovnika u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.Kako je to moguće? Kako se nitko od Hrvata iz zapadne Hercegovine nije pridružio Bugojanskoj skupini koja je upala da ruši tu "TAMNICU HRVATA".Kako je to moguće?Kome Hrvati zapadne Hercegovine fanatično služe danas? Oće li ta knjiga ikad ugledati svjetlo dana? Samo se laže ovaj narod i obmanjuje i zastrašuje a po čijem nalogu ZNA SE . Sudbina nam je zapečaćena to je jedina ISTINA!

Popis stanovništva 1948 Republika Bosna i Hercegovina: Hrvata 614.123 (23,9%) Popis stanovništva 1991 Republika Bosna i Hercegovina: Hrvata 760.852 (17,38%) Koliko nas danas na dan 13.11.2019 godine živi u Bosni i Hercegovini?Ne bih o tome.

Ovaj ga doslovno - Pola pije,pola Šarcu daje...dobro hajde, možda malo više pije nego što Šarcu daje ali mu se zbilja ne može predbaciti da Šarcu na daje ništa...

OJ' BOLESTI ŠTO RAKOM SE ZOVEŠ!

eee' moj šarče kako ovi gaze
opet će se pisat "metastaze"
aj' rak rana našega naroda
od šačice 'rvacki izro-da.

taru, kr-adu sve su zajamili
a smo su kape privrnili
od crvene sad posta plava
a u plavoj cila UDBA spava.

ej' plejadu naše opladine
orotjeraše izvan domovine
poplju-vaše poginule naše
jašu narod gore nego paše.

to je UDBA najnovijeg kova
raseljenja sada slijede nova
iza nas je prije crkva stala
sada nas je za škude izdala.

nije crkva već njeni poglavari
što su skloni nemoralnoj pari
štoj suprotno katoličkoj vjeri
otprije se zovu licemjeri.

moj narode pozdravljen mi budi
što nas snađe u čudu se čudi
partizani posa radit' znadu
samo plavu prominuše sardžadu...

Svaka čast legendoo.

Svima koji se žele baviti povijesti imate 1990 do danas tema na pretek a još ima živih svjedoka

Sad je interesantna povijest prije 60- 70 godina jer nema svijedoka o ovoj ćemo malo kasnije

Povjesničari su pročitani sadašnjost im gadna sve uvlakači

2095 godine će biti objavljena knjiga o zločinima nad Hrvatima u periodu od1991 do 2020. Andrija Hebrang koji je bio ministar obrane u vladi Republike Hrvatske kaže na jednoj od televizija: " Moja knjiga koju sam već napisao biti će objavljena nakon moje smrti". Tema je UDBA I KOS u Republici Hrvatskoj.

Idemo ovsko
Čija djeca rade danas u općini.ko su im bili roditelji.stričevi.
Koliko djece od hrvatskih branitelja radi u općini ili županiji
Da počnemo nabrajati šta mislite čija su djeca zapošljavanja bez natječaja na općinski ok županijski proračun
I onda se nadu kvazi povjesničari i pišu neke gluposti o udbi kosu i zd a nigdje onih koji su najviše zla nanijeli ovom narodu a danas tim putem idu njihovo djeca pod zaštitom zna se koga
Hvala

Čija djeca zašto ne napišeš?

Raspitati se malo.i sve Ce ti biti jasno

Pogledati liste za izbore 1990 u Ljubuškom SKJ Reformske snage ... i provjerite gdje su im danas djeca

u partiji prije u sk sad hdz -ogranci udbe koja je sad jača već prije

hrvati u hercegovini su naj bolje zivili kad je gardijan dolazijo ponedjljkom u sup u deset sati da prica sta su hrvati ispovidili na misi nediljom a efendija u jedanes da prica sta su muslimani pricali na dzumi i daje i danas tako nebi bili hodza i gardijan lo.p.vi

ode u ljubuskom katulicka crkva misli izjednaciti danjasnji fa.si.za.m koji je unistijo krscanstvo u hercegovini sa titinim komunizmom tito je ostavijo franji tudmanu 750 hiljada katulika u b i h danas je nesto vise od 200 hiljada zamislite se debelo sta je donijo fas.i.za,m pod jorganom ljuskije prava i borba katulicke crkve protiv komunizma u komunizmu nisu smjeli kras muftije igumani i gardijani tu je ogromna razlika izmedu fas.iz.ma i komunizma a sada u ovom demokratskom vremenu debelo su se namirili sa markama koje nemaju devaIvacije

Predstavljena knjiga "Metastaze jedne revolucije" Ivice Šarca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari