Merlot s Humca najbolje crno vino Sabatine

ljubuski.info

Puno novih imena, mladih vinara sa sjajnim vinima, cijela jedna nova generacija koja već u svojim 20-im godinama vrlo ozbiljno stupa na vinsku scenu, glavno je obilježje ovogodišnje Sabatine.

Na ovom najvećem okupljanju vinara i vinogradara Lijepe naše i regije, koje već čak 29 godina izvrsno organizira Zadružni savez Dalmacije, svaki put na drugome mjestu, a proteklog vikenda u hotelu "Medena" u Trogiru, mladi vinski lavovi ozbiljno su iskoračili. I što je jednako važno - uz iskrenu blagonaklonu podršku starijih poznatih vinara.

Šampionski pehar ovogodišnje Sabatine otišao je na krajnji istok Hrvatske, u Ilok. Chardonnay Principovac berbe 2016. Iločkih podruma šampion je bijelih suhih i polusuhih vina i ukupni šampion, odnosno najbolje ocijenjeno vino na ovogodišnjoj Sabatini.

I nije ovom sjajnom vinu to prvi put.

Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma, preuzevši najprestižnije priznanje Sabatine, kazala je:
Principovac je naš posebni položaj koji nam daje fantastične rezultate i, evo, ovo je već drugi put da chardonnay s Principovca dobiva na Sabatini šampionsku titulu. Prvi put šampion je bio 2013. godine. Ovogodišnji je šampion polusuho, jako, puno vino, s jako izraženim mirisom chardonnaya i dosta visokim alkoholima.

Šampion crnih suhih i polusuhih vina je Merlot Reserve Milas 2011. iz Humca kod Ljubuškog. Usred Dalmacije, carstva crnih vina, Hercegovac je pobijedio s merlotom!
To znači da smo stvarno jako bliski i da su nas samo granice nepravedno podijelile. Dobili smo i zlatnu medalju za Blatinu 2015. i srebro za Žilavku 2016., veli s osmijehom vinar Zdenko Milas, a sufliraju njegovi sinovi.

Vele, već punih 15 godina su u vinarstvu, posadili su svoje vinograde i sve im je vino od vlastitoga grožđa.

Uspjeh Korčulana

U gužvi nakon proglašenja šampiona uspijevam nakratko "oteti" Korčulane, mladu braću Zure. Marko, 26-godišnjak i 29-godišnji Ivan Batistić Zure, braća su infišana u grk, Lumbarđani, ali im i pošip odlično ide, pa je njihov pošip Zure 2018. ovogodišnji šampion vina sorte pošip.
I lani je naš pošip Zure bio na Sabatini šampion sorte pošip, a taj naš pošip bio je i ukupni šampion bijelih vina. Ovo nam je treća godina da šaljemo vina na Sabatinu, eto, rezultati su zasad dobri i ponavljaju se, znači da radimo nešto dobro. Mi radimo vina po struci, ja sam enolog, i uvažavajući tradiciju pokušavamo ići što više u modernom smjeru, veli Ivan Batistić Zure.

Ovog šampionskog pošipa ima samo 2500 boca. Ivan napominje da su Korčulani stigli na Sabatinu u velikom broju, da se tamo događa pravi uzlet vinarstva među mlađim svijetom:
I korčulanski mladi vinari Tasovci dobili su zlato za svoj pošip, a mislim da im je to prvo ocjenjivanje. I Popić Zoran Cebalo dobio je zlato za pošip.

Ovogodišnju Sabatinu je, uz Korčulane, pohodilo i puno Konavljana, Pelješčana, i osobito mnogo Zadrana. Brojne su vrhunske nagrade na dan proglašenja najboljih u kategoriji mladih i otvorenih vina otišle upravo Zadranima.

Rade Bobanović opet je bio prsa punih medalja, kao i Šime Škaulj, a bogme i Zvonimir Vlatković, koji nam reče:
Dobio sam dva zlata za kupažu merlot- syrah i plavinu, a s obzirom na to kakva je situacija bila u Zadarskoj županiji, ova zlata vrijede dvostruko. Imali smo orkansku buru koja je posolicom pokrila vinograde, otišlo je 40 posto uroda i to je trebalo izvući, a kad sam izvukao, onda je u kolovozu došla tuča, koja je opet napravila dar-mar, tako da je ova godina tražila veliko umijeće i zato su mi ove medalje draže nego bilo koje.

Srebro za prošek

Veliki vinski entuzijast Stjepan Vučemilović napravio je najbolje otvoreno bijelo vino. Riječ je zapravo o prošeku od malvasije dubrovačke i maraštine iz 2018. koji "raste", vjerovali ili ne, usred Zadra u njegovu vinogradu u Diklu. I daleko od toga da mu je ovo prva nagrada, lani je u Londonu na Decanteru Vučemilovićev prošek berbe 2016. dobio srebro za prošek.

Želimir Bašić, bard dalmatinskog vinarstva, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, komentirajući veliki ovogodišnji uspjeh Zadrana kazao je:
To sa Zadrom stvarno je jedna nova lipa priča. Prije 15 godina imali smo ocjenjivanje vina u Zadru. Na ocjenjivanju je bilo jedno jedino vino iz Zadra, i to vinara Kaštelanca. A sad su oni čudo napravili. Sad Zadrani daju najviše uzoraka i dobivaju najviše odličja.

A među rijetkima koji su dobili Veliku zlatnu medalju su izvrsni majstori žlahtine iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik na Krku. I odnijeli su je iz posebnih razloga s velikim zadovoljstvom put Krka. Zašto?
Veliku zlatnu medalju za mlada vina dobili smo za Zlatnu vrbničku žlahtinu berbe 2019. I prije smo osvajali zlatne medalje, ali ovo je prva Velika zlatna medalja sa Sabatine, najveće priznanje koje je došlo u vinariju PZ Vrbnik. Nagrada nas posebno veseli i zato što je to prvo vino koje je izašlo iz našeg novog podruma i poslano na natjecanje. I prvo pa muško! Znači da smo napravili dobar posao ne samo u kvalitativnom smislu vina, nego i u tehnološkom smislu novog podruma, vele Dominik Gršković, zadrugar i enolog PZ Vrbnik, i Marinko Vladić, dugogodišnji direktor ove vinarije, a danas njezin upravitelj.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, čija je ekipa i ove godine sjajno odradila Sabatinu, koja je prije svega jedno veliko, lijepo, ali i iznimno korisno druženje cijelog vinskog svijeta Hrvatske, na kraju nam je rekao: "Na mjestu gdje je potekao crljenak u kaštelanskom vinogorju, evo kroz sadržaj ove 29. Sabatine, pokazivali smo koliko je vinarstvo važno i tradicionalno, to što čovjek živi od vinove loze, a i gospodarski.

Dogodio se susret struke, znanosti, proizvođača - to je Sabatina. Susret ljudi koji žive vino i od vina."

I bilo je tako, uz izvrsne radionice, rasprave, stručna predavanja, a bogme i ples i pjesmu. Da Sabatine nema, trebalo bi je izmisliti.

Popis pobjednika

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i najbolje ocijenjeno vino:
Chardonnay Principovac 2016. - Iločki podrumi d.d., Ilok

Šampion crnih suhih i polusuhih vina:
Merlot Reserve 2011. - Vino Milas, Humac, Bosna i Hercegovina

Šampion pjenušavih vina:
Pjenušac Gospoja 2016. - Gospoja, Poljoprivredna zadruga, Vrbnik, otok Krk

Šampion vina sorte plavac:
Dingač 2017. - Pelješki Vinogradar d.o.o., Kuna Pelješka

Šampion vina sorte pošip:
Pošip Zure 2018. - Obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića:
Cherry - Bogdanović Davor, Seoca

Šampion izgleda proizvoda:
Edivo Q 2018. - Edivo d.o.o., Janjina

Priznanje za najbolje ocijenjeni zadružni proizvod:
Dingač 2013.- Dingač, Poljoprivredna zadruga i vinarija, Potomje

Najbolje otvoreno crno vino:
Merlot Barrique 2018. - Anđelko Vrsaljko, Nadin

Najbolje otvoreno bijelo vino:
Maraština i Malvasija Dubrovačka 2018. - Stjepan Vučemilović, Zadar

Najbolje mlado crno vino:
Merlot 2019. - OPG Elvis Nimčević, Nadin

Najbolje mlado bijelo vino:
Pošip 2019. - Frano Baničević Car, Smokvica, otok Korčula

Slobodna Dalmacija

Glas naroda

Zar nije Kezino najbolje

Keza i drugi nisu ni znali za ovu manifestaciju.
Špijunska posla.
Kos i Udba.

Ode Humac medju Dalmatinci.... ha ha ha, tugo moja

Da...da....keža i ostali nisu znali za manifestaciju....da su znali pobrali bi sva prva mjesta...daj molim te.....

Pa kako će znat kad im niko nije reka zavo?

Tradicija duga 15 godina.Hahahaha.
Bas tradicija. Kakvo blebetanje.

Keža dobija cidokorovu zlatnu, šampion!
Forza Humac

Merlot s Humca najbolje crno vino Sabatine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari