Razmatrano Izvješće o radu Granične policije BiH

ljubuski.info

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić u ponedjeljak je održao sjednicu Stručnog kolegija na kojoj je razmatrano Izvješće o radu Granične policije BiH i izvršenje Godišnjeg plana rada u prvih devet mjeseci 2019. s naglaskom na migrantsku krizu.

Galić je tom prigodom kazao kako su svi ljudski i tehničko-materijalni kapaciteti ove policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, odnosno na sprječavanje nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprječavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Još jednom je potencirao potrebu maksimalnog angažmana postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta na istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice.

Galić je zahvalio pripadnicima Granične policije BiH na naporima koje ulažu u zaštiti državne granice te ih pozvao na veće i dosljednije jačanje međuljudskih odnosa i poštivanje zakonskih propisa, kao i dosljednu primjenu standarda i pravila ponašanja propisanih Etičkim kodeksom policijskih službenika.

Kao najveći problem u daljnjem razvoju Granične policije BiH istaknuta je kadrovska nepopunjenost, koju će djelomično riješiti zaposlenje stotinu policijskih službenika koji se, kao kadeti, trenutno nalaze na školovanju. U ovom trenutku Granične policije BiH nedostaje 389 policijskih službenika, navodi se u priopćenju.

Kada su u pitanju statistički podaci za prvih devet mjeseci ove godine, u tom razdoblju registriran je prelazak 40.801.122 osoba preko državne granice, što je povećanje za 3,11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Također, zabilježen je prelazak državne granice 16.643.651 transportnog sredstava.

Registrirano je 2.019 državljana 62 zemlje kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, što je 732 osobe više u odnosu na prošlu godinu ili 56 posto više.

zabilježeno je 2.567 prelazaka ili pokušaja prelaska preko državne granice 1.316 osoba koje su u bazama potraga prema raznim osnovama.

Pripadnici Granične policije BiH tijekom devet mjeseci 2019. na graničnim prijelazima priveli su ukupno 554 osobe (450 osoba za koje je utvrđeno da ih potražuju sudsko-policijska tijela BiH, kao i 104 osobe koje je potraživao Interpol).

U prelasku granice zabilježena je 423.361 osoba iz zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje za 19,76 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. U nezakonitom prelasku državne granice otkriveno je 3.679 osoba što je više za 8,40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Također, pripadnici Granične policije BiH su tijekom devet mjeseci 2019. spriječili/odvratili 10.316 stranih državljana iz zemalja visokog migracijskoga rizika da uđu u BiH iz susjednih zemalja, na čiju teritoriju su se i vratili.

U skladu s potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji-admisiji osoba, prihvaćena su 532 strana državljana, što je više za 20,91 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Obavljena je readmisija iz BiH 413 stranih državljana.

Iz trećih zemalja prihvaćeno je 655 državljana BiH, što je u odnosu na isto razdoblje 2018. smanjenje za 10,40 posto.

Zabilježeno je i 1.013 stranih državljana koji su deportirani iz BiH ili su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje. Na graničnim prijelazima izdano je 19 viza, a zabilježena su 94 slučaja poništavanja viza na granici.

Mjerodavnim tužiteljstvima u BiH također je podneseno 215 službenih izvješća o počinjenim kaznenim djelima u kojima je prijavljeno 330 osoba po poznatom izvršitelju i šest nepoznatih osoba. Zabilježena su 52 (2018. - 39) kaznena djela "krijumčarenje ljudi" i četiri (2018.- 6) djela "organiziranje skupine ili udruživanje za vršenje kaznenog djela krijumčarenje migrantima".

Privremeno je oduzeto 225 dokumenata za koje postoji sumnja da su krivotvoreni, kao i 61 prijevozno sredstvo. Zabilježeno je 79 kaznenih djela u vezi s opojnim drogama i privremeno oduzeto robe i novca u vrijednosti 366.577,48 maraka, stoji u Izvješću o radi Granične policije.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari