Srami li se Hrvatska svoje dijaspore?

ljubuski.info

Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u Varaždinu je počeo dvodnevnu sjednicu, a premijer Andrej Plenković poručio je tom prigodom kako je Hrvatska na svoju dijasporu ponosna, ali i da je cilj njegove vlade stvoriti poticajne uvjete za povratak dijela iseljenika.

Savjet Vladi pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica RH.

Čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najistaknutijih institucija u Republici Hrvatskoj.

Na nama je da zajedno, strpljivo, poštujući okolnosti i mijenjajući ih napravimo sve kako bi hrvatska zajednička priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, rekao je u svojem izlaganju državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić upitao se boji li se i srami Hrvatska svoje dijaspore. Smatra da se netko boji jer je ukinuto ministarstvo zaduženo za nju, a poslije je bilo i promjena u načinu glasovanja te je smanjen broj zastupnika s 12 na 3.

Kazao je da su se Hrvati, iako su bili izvan Hrvatske, borili za nju na čelu s braniteljima u domovini. Nabrojio je i uspjehe koje su Hrvati ostvarili u svijetu, od sporta do gospodarstva.

Također je dodao da velik broj Hrvata dolazi u domovinu na godišnji odmor, a iznio je i podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara, te da po nekim pokazateljima svake godine u Hrvatsku stiže oko 2 milijarde eura.

Grbešić je zaključio ako nije u interesu suradnja, onda se treba zapitati čiji se interesi služe.

Puno je posla pred nama. Idemo raditi i zajedno graditi. Dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati, nema predaje, rekao je u izlaganju, među ostalim, predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić. U svojem govoru Grbešić je postavio i pitanje srami li se Hrvatska svoje dijaspore.

Premijer RH Andrej Plenković u svojem izlaganju istaknuo je sljedeće.

Samo bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

HRT

Glas naroda

Ja mislim da bi se trebala dijaspora stidit Hrvatske!!!!

Mislim da se Hrvatska ne stidi svoje dijaspore Ali HDZ zasigurno da se stidi pogotovo poslje prošlih Evropskih parlamentarnih izbora gdje je Dijaspora kazala da HDZ nije više prva opcija Dijaspore na što je vrlo ljutito i kritički se ponijo premijer Plenković kazavši da nije zadovoljan odazivom i podrškom dijaspore a pogotovo Bih Hrvata sprem podrške HDZ u. Što tek očekivat poslje podbačaja i debakla na prestojećim presjedničkim izborima. Što je to tomu tako svi znamo Bratinjenje sa Četničkim vojvodama poput aleksandra Vučića prisustvo obilježavanjima para zločinačkim tvorevinama po Banjaluci. Bratinjenja po Mostarskim Sajmovi m dobrodošlica Četničkim vodjama po Džambo plakatima oblipljenima po Hercegovini progonjenje istinskih Branitelja na traženju svojih prava za sve to vrlo dobro zna Hrvatska Dijaspora od Kanade Australije Amerike Švedske Njemačke nema više kao nekada tih srčanih i toplih dobrodošlica nije narod baš toliko ni tup ni [ * neprimjereno * ] da vidi gdije sve to vodi.

Glasaju za istanbulsku i marokanski a ovamo lafo glume neke hrvate katolike i vitez i još idu na četnički dernek i rukuju se sa četnikom na mostu

Mir je velika stvar a Predsjednici ga utvrduju. Hrvati i Srbi jedino trebaju mir. Koliko god netko bio daleko od mjesta gdje se ne tako davno vodio krvavi rat treba se po moliti miru

Mlada generacija hrvatskih imigranata nece oprostiti HDZ-u niz kikseva,da ne kazem veleizdaja....
Sve lagano dolazi na naplatu.

Jadni bih hrvati!? Ne volite svoju državu bih pa onda dočekate da vas hrvatska,za kojom umobolno patite proglasi dijasporom. Kao da niste svoji na svome...

Sazrilo je vrijeme da odu ovi kumunisti i njihovi nepismeni uhljebi što sa vlasti što u Zenicu.

Da svi koji su bili članovi komunističke partije trebaju u zenicu da ne truju ama baš svi bez iznimke pa nek se tamo indoktriniraju u sreći i vesrlju

Svatio narod,odnosno progledao,HDZ i SDP su sestrinske stranke koje ne rade za hrvatski narod,već za Beograd i Moskvu.Diaspora neće nikad glasovati za HDZ,poslje ovog neviđenog iseljenja odnosno čišćenja Hrvata iz BiH i Hrvatske.Izdaja....

Dijaspora se stamina hrvatske !!!!

Ne srami se Hrvatske niko normalan,nego HDZ i SDP livog i desnog krila UDBE

Tko kaže, mi normalni se stidimo i Rvatske i dijaspore u isto vrijeme!

U Zagrebu je još sve puno starih jugoslovena i više vole Srbe nego Hercegovce ili nekog iz dijaspore

Srami li se Hrvatska svoje dijaspore?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari