Zapošljavanje u javnim institucijama - rak rana društva

ljubuski.info

Zapošljavanje u javnim institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od gorućih problema, ako je suditi prema revizorskom izvješću za prošlu godinu. Sklapanje ugovora o djelu i privremenim i povremenim poslovima jedna je od metoda kojim se, netransparentno, na platne liste institucija dodaje veliki broj ljudi. Samo u prošloj godini na ovu stavku otišlo je više od 6,6 milijuna KM, milijun maraka više nego prethodne godine.

Novo revizorsko izvješće. Stari problemi.

Netransparentno zapošljavanje i dalje jedan od gorućih problema državnih institucija.

Za ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u 2018. godini isplaćeno je 6.612.056 KM od kojih je na ugovore o djelu utrošeno 4.872.608 KM, a na ugovore o privremenim i povremenim poslovima 1.739.448 KM. U odnosu na 2017. godinu izdaci su veći za 1.030.413 KM, stoji u revizorskom izvješću.

Revizori su i u prethodnom izvješću, za 2017. godinu, upozoravali kako se ugovori o djelu i privremenim i povremenim poslovima sklapaju bez zakonskog osnova. Preporuka da se prestane s tim - nije ispoštovana.
Uočeni su i slučajevi da su osobe u razdoblju pauze između dva ugovora na određeno vrijeme od tri mjeseca bile angažirane putem ugovora o djelu, poručuju iz Ureda za reviziju Institucija BiH.

Bez natječaja, pa im se ti ugovori stalno produžavaju u nedogled, dakle krše se procedure ne samo tim što nisu raspisani javni natječaji već i to da postoje uvjeti u kojima možete zapošljavati ljude na određeno vrijeme ili po ugovoru o djelu, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

Za sva nova zapošljavanja u državnim institucijama nužna je suglasnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, no ne i za sklapanje ugovora o djelu ili o privremenim i povremenim poslovima.
U razdoblju od početka 2018. godine do danas, sigurno bilo i pozitivnih i negativnih mišljenja na točke dnevnog reda koje su se našle na sjednicama Vijeća ministara BiH, poručuju iz Ministarstva financija.

Sada imamo situaciju čak i u ovom tehničkom mandatu, da se gleda što više, prije nego što sadašnje rukovodstvo i ministri odu, iskoristiti prilika i dovede što više ljudi, smatra Korajlić.

Još uvijek nije poznat stupanj realizacije revizorskih preporuka za 2018. godinu, no jeste onih za 2017. Od 49 prepreporuka, potpuno je ispoštovano njih devet.

N1

Glas naroda

Volija bi znat koliko je ljudi u BiH na državnom poslu molija bi ako neko zna da napiše.

Pa oko 360 hiljadarki trenutno a kažu da bi 12 hiljadarki bilo mjera ili i visak... Nu načina a...

Ovo naš je hebeno

Bilo bi interesantno znat koliko ima u njemačkoj na državnom poslu kad je u nas 360.000 a imaju 25 puta više stanovnika

https://www.dbb.de/fileadmin/pdfs/2019/zdf_2019.pdf S tim da je su u Njemačkoj pošta,telekom i željeznica državne firme a elektrdistribucija nije.Zamislite koliko je tu poštara i koliko ljudu na željeznici radi plus vojska. I sve kad se sračuna bar pet puta manje po glavi stanovnika ali najvažnije je da oni svoj posao rade

Posta i telekom su privatizirani ali opet mnogo manje zaposlenih i javnim sluzbama plus tu je i javni prijevoz

Po uhljebin smo daleko na prvom mistu .

Ma nek Radina zena radi to je vazno

Alaj volim ovaj režim,plata ide a ja ležim,nikad ljepše nije bilo,to ti ga je uvjek tako,nekom smrkne-drugom svane.i ukrug pobro.

Zapošljavanje u javnim institucijama - rak rana društva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari