Nužna reorganizacija sustava javnih nabavki

ljubuski.info

Iako predstavnici Izaslanstva EU, Veleposlanstva SAD i drugih institucija već godinama upozoravaju da se u BiH milijarde maraka troše bez ikakvog nadzora javnosti, već pet godina set amandmana na Zakon o javnim nabavkama sakuplja prašinu.

Naime, prema podacima USAID-a i drugih institucija, samo zbog tog lošeg zakona svake godine izgubi se do 300 milijuna maraka, zbog čega je USAID pomogao skupini nevladinih organizacija iz BiH da se parlamentu predstavi 18 amandmana koji bi spriječili ovu krađu javnog novca.

Peter Duffy, bivši direktor USAID-a u BiH, je u prosincu 2015. godine na blogu Veleposlanstva SAD upozorio je da se čak 75 posto javnih nabavki provede bez znanja javnosti, odnosno čak dvije milijarde maraka.

Ako bi ovi podaci bili točni, to znači da je u zadnjih pet godina ukradeno najmanje 1,5 milijardi maraka, a da je bez znanja javnosti potrošeno čak 10.
Tek jedan primjer: Centar za predškolsko obrazovanje, dakle, jedna javna ustanova, platio je robu po 361 posto višoj cijeni od uobičajene, a nabavka za dječji vrtić uključivala je i 666 boca alkoholnog pića. Istovremeno su roditelji djece u ovoj školici morali sakupljati novac kako bi platili kupovinu novog tepiha ili toaletnog papira za Centar, napisao je Duffy na blogu američkog veleposlanstva.

Igor Vukajlović iz banjalučke nevladine organizacije "Tender", koja je jedan od inicijatora amandmana, kaže kako je skupina nevladinih organizacija još 2016. završila svoj prijedlog amandmana, ali da se od tada, uprkos verbalnim obećanjima političkih stranaka da će amandmani biti razmotreni u bh. parlamentu, ništa nije dogodilo. Jedna od osnovnih zamjerki se, kako ističe, odnosi na to da su kazne za ugovarače usluga deset puta manje od kazni za ponuđače usluga, bez obzira na to što su, kako objašnjava, ugovarači ključna strana koja postavlja uvjete natječaja.
Sva dosadašnja iskustva jasno pokazuju da su ugovorni organi ti koji upravljaju procesima i prilagođavaju tendere sebi da bi imali što manje žalbi i kad naštimaju neku nabavku, nemaju nikakve odgovornosti, kaže Vukajlović.

Čitav niz zamjerki na sustav javnih nabavki u BiH ima i Europska komisija, koja je u posljednjem analitičkom izvješću istakla kako ne postoje odgovarajući kontrolni kapaciteti u sustavu javnih nabavki, a i oni zagovaraju uvođenje elektroničkog sustava javnih nabavki.
Procedure javnih nabavki su kompleksne, podložne korupciji te i dalje preferiraju domaće dobavljače, što nije u skladu s europskom pravnom stečevinom, istakli su.

Kao jedna od preporuka nevladinih organizacija navodi se potreba uvođenja sustava elektronskog ugovaranja javnih nabavki.

Predlagači ističu da bi usvajanjem ove odredbe svi postupci javnih nabavki bili potpuno transparentno objavljivani na portalu Agencije za javne nabavke, a javne nabavke bi mogle ići bez natječaja samo u izuzetno rijetkim i posebnim slučajevima, i to isključivo uz pisanu suglasnost Agencije, u koju bi javnost imala uvid.

Osim toga, svih 3.035 tijela koji provode javne nabavke bili bi obvezni svake godine napisati i objaviti precizan i detaljan plan javnih nabavki za tu godinu, a na kraju godine da podnesu javno izvješće o njihovom izvršenju.

Ukinuta bi bila i sadašnja rješenja po kojima kršenje postupaka javnih nabavki kažnjava sud za prekršaje, koji je preopterećen predmetima poput neplaćanja računa pa predmeti često završe u zastari.

NN

Glas naroda

Ma nemoj te to,kako će se krast na asfaltu i na kocki?

Nužna reorganizacija sustava javnih nabavki
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari