Jesu li novac i osobni podaci građana BiH sigurni u bankama?

ljubuski.info

Nakon velikog hakerskog upada u sustav Unicredit Banke, u talijanskom sjedištu, otvoreno je pitanje jesu li novac, ali i osobni podaci građana, sigurni u bankama koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Stručnjaci upozoravaju kako je nužno pozorno proučiti bankarske upute, prilikom korištenja potrošačkih kartica i internet bankarstva.

Sigurnost

Naime, veliki hakerski upad u sustav sjedišta UniCredit banke u Italiji, kompromitirao je osobne podatke tri milijuna korisnika. Ovako velika havarija na domaćem bankarskom tržištu nije zabilježena, ali u bankama priznaju kako postoje sporadične zloupotrebe i internetske krađe.
Nema materijalne štete ni za banku ni za klijente koje banke nisu predvidjele u svom riziku, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.
Banka vraća novac ukoliko se provjeri da je to stvarno netko skinuo zbog nesigurnosti i zbog upada u bankarski sustav, pojasnio je Kutle.

Svaka banka u Bosni i Hercegovini posjeduje vlastiti Plan sigurnosti podataka, koji se mora često unaprjeđivati, zbog novih metoda hakerskih upada. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu kako nisu imali prijave građana o internetskoj krađi, ali zato jesu o zloporabi osobnih podataka od banaka.
Recimo prilikom plaćanja komunalnih naknada, banke su prikupljale JMBG, što je po nama protuzakonito. Jedna komercijalna banka je provjeravala za svog klijenta, kreditnu zaduženost kandidata kojeg je taj klijent htio da zaposli. To je za nas također bilo protuzakonito, kazao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Lozinke

Osim upozorenja na poštovanje svrhe obrade podataka u bankama, građanima se skreće pozornost i na zaštitu podataka sa potrošačkih kartica i pin kodova.

Možda ne možemo mnogo učiniti protiv hakera, ali im sigurno možemo otežati posao. Veliki broj zloupotreba ili krađe novca sa računa događa se greškom svih nas. Zato stručnjaci upozoravaju da pažljivo proučimo sigurnosne upute prilikom korištenja elektronskog bankarstva.
Treba redovno ažurirati svoj operativni sustav bilo na mobitelima ili na računalu. Imati dovoljno dugačku lozinku, dužina lozinke je najbitnija. Ne koristiti istu lozinku na različitim mjestima, i ne nasjedati na prevare. Generalno, banke ne bi trebale da vam šalju išta putem e-maila, tako da vi kliknete na taj mail, jer vas to može odvesti na neku adresu koja ne pripada banci, iako to izgleda tako, pojasnio je Saša Mrdović sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Podatke o hakerskim napadima bh. banke čuvaju kao poslovnu tajnu, ali su dužne da o tome obavijeste policijske agencije. Koliko je bilo takvih prijava, nadležni još nisu odgovorili.

N1

Glas naroda

Meni su prije par mjeseci opustošili minus, bio na nuli ali su mi sve iz unicredita vratili. Malo je potrajalo, tjedan, dva ali sve vraćeno. U biti nisu mi ništa ukrali opustošili njihov minus

Jesu li novac i osobni podaci građana BiH sigurni u bankama?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari